Tarım ve Sanayi

 En Lezzetli Zeytin İçin Tüyolar Verildi

Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde   Çıplak köyünde üretilen zeytinlerin daha lezzetli bir şekilde sofraya gelmesi için  ' Sofralık Zeytin İşleme Teknikleri ve Zeytinyağı Muhafaza Yöntemleri' eğitimi ile Tüyolar verildi.

Toplantıya  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Mühendis konu uzmanı Dr. Şahnur Irmak, Çıplak Köy Muhtarı Ufuk Göçoğlu, Teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı. Toplantının açılış konuşmasında Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga konuşmasında “İlimizde 115 farklı ürün üretilmekte, her geçen gün ürün sayısı artmakta olup, bunların içinde zeytinin ilimiz açısından ayrı bir yeri bulunmaktadır. İlimiz bitkisel üretim değerlerinin yüzde 8'i zeytinden elde edilmektedir. 328 bin dekar alanda 5 milyon 600 bin zeytin ağacımız bulunmakta, yıllara göre değişmekle birlikte 130 ile 160 bin ton arasında zeytin alınmakta ve bunun yüzde 10'u sofralık, yüzde 90'ı yağlık zeytinden oluşmaktadır. İlimiz ve sizler için bu denli önemli olan bu üründen daha fazla katma değer elde etmek ve zeytinyağını daha iyi, daha uzun süre muhafaza etmek, kaliteyi arttırmak amacıyla Sofralık Zeytin İşleme Teknikleri ve Zeytinyağı Muhafaza Yöntemleri konulu eğitimi düzenledik. Sizler için faydalı olacağını düşünüyorum. Bol, bereketli bir sezon geçirmenizi temenni ederim” dedi.
İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden mühendis konu uzmanı Dr. Şahnur Irmak eğitiminde; sofralık yeşil ve siyah zeytin işleme teknikleri, sofralık zeytinin hasadında ve işlenmesinde dikkat edilmesi gereken konular, yapılan hatalar, kaliteli zeytinin nasıl işlenmesi gerektiği ve zeytinyağının muhafaza yöntemleri konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgi verildi. Üreticilerin soruları cevaplandırıldı.   Eğitime katılan üreticilere katılım belgelerinin verilmesinin ardından toplantı sona erdi.
 
Haber Merkezi