İlçe - Belde

Gelibolu Düşmandan Kurtuluşun 100. Yıldönümü Törenle Kutlandı

Kurtuluş savaşında başlattığı mücadelesi ile düşmanın işgalinden 100 yıl önce kurtulan Gelibolu İlçesinde düşman işgalinden kurtuluşun 100. Yılı törenle kutlandı.

19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Anadolu’da özgürlük Ateşini yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının katkısı ile yurdun dört bir yanından düşmanı yurttan kovmak için seferberlik başlatıldı.  Milletin büyük teveccühü ile başlatılan milli mücadele ile il ve ilçeler bir bir düşmandan temizlendi. Bir devrin battığı Gelibolu yarımadasının da düşmandan kurtuluşunun 100. Yıldönümü dolayısı ile tören düzenlendi.

 Gelibolu’nun kurtuluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla 2.Kolordu Karargahı önünde  düzenlenen törene Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Belediye Başkanı Mustafa Özacar, daire amirleri, STK Temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk anıtına çelenk koyması ile başlayan program  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. İstiklal Marşının okunmasının ardından Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar günün anlamına binaen bir konuşma yaptı. Belediye Başkanı Mustafa Özacar yaptığı açıklamasında “Bugün Gelibolu’nun guru günüdür.  Bugün Gelibolu’nun bayramıdır ve bayramımız kutlu olsun.  Gelibolu, her ilçeye nasip olmayacak günlere tanıklık etti.  Milli Mücadele olmasaydı, Kuvay-ı Milliye olmasaydı bugün olmazdı. Afyon ve Dumlupınar’da şekillenen 30 Ağustos ve 9 Eylülle taçlanan  ve Mudanya ile tamamlanan zaferin adıdır 26 Kasım.  Gelibolu’nun kurtuluş hamuru, kurtuluş savaşı sayesindedir.  Gelibolu’nun özgürlük marşını çalanlar, ‘ya istiklal ya ölüm’ diyenlerdir.   Zaferin adını koyanlar, askeri zaferi siyasi zaferle taçlandıranlar  bizim onurlarımız, gururlarımızdır.  Gelibolu’nun bayramı ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır o satıh bütün vatandır’ diyen  Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir.  Kurtuluş yolunu Atatürk ve arkadaşları açtı.  Zaferi Anadolu’nun cefakar halkı  kanla kazandı.  O zafer İsmet Paşa ve arkadaşlarıyla, Mudanya’yla ve Lozan’da taçlandı.  O İnönü ki  savaşlarında  bizi emperyalizmin zulmünden kurtarmıştır.  Mudanya Mütarekesi ile Gelibolu’yu ve boğazları kurtarmıştır. O İnönü ki  ikinci dünya savaşında bizi savaşın zulmü  ve felaketinden, köy enstitüleri ile  bizi cehaletten kurtarmıştır” dedi.

Onların Bıraktığı Vatana Eserler Bırakıyoruz
Gidenlerin izinde Gelibolu’ya eser bıraktıklarını da dile getirdiği konuşmasında Başkan Özacar “Bu zaferin mimarları çok özel insanlardı. Onlar kadın ve erkek eşitliğini  sağlayanlardı, Cumhuriyeti kuranlardı, fabrikaları kuranlardı  yönetimi demokrasi ile taçlandıranlardır. Atatürkçü, Atatürk’ün izinden gidenlerdendir. Geçen 100 yılın ardından bugün de onların izindeyiz. Onlara olan borcumuzu ne yapsak ödeyemeyiz. Ama Gelibolu’yu daha güzel günlere getirebiliriz.  Bizler Gelibolu Belediyesi olarak da bu bilincin içerisindeyiz.Geçen 100 yılda Gelibolu yeniden küllerinden doğmaktadır.  Kültürel ve doğal değerleri ile  örnek olmuştur. Gelibolu, bundan sonra da durmayacaktır.  Bizlere emanet edilen bu şehir daha da güzelleşerek büyüyecektir. Gelibolu Belediyesi olarak ilhamımız, geçmişimiz ve atalarımızdır.  Onlar bu topraklara kan döktü, biz de onların izinden bu topraklara ter dökeceğiz. Onlar ayağa kalktı biz de Gelibolu’yu ayağa kaldıracağız. Onlar vatan mı bıraktı? Biz de onların bıraktığı vatana eserler bırakıyoruz. Yokluk içerisinde bize zafer armağan edenlere minnettarız. Onların  eserlerine bugün de yarın da sahip çıkacağız. Yaptığımız her işi, attığımız her adımı, onların sorumluluk bilinci ile yerine getiriyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından şiiri okuması gerçekleştirildi. Programın sonunda ise çeşitli alanlarda derece alan öğrencilere  madalya ve belgeleri takdim edildi. ödüllerin ve madalyaların takdiminin ardından program sona erdi.

Cuma Deren