Gündem

KAFADA ENDİŞE, KAPIDA 100. YIL!..

Turist rehberi sayısında yaşanan yetersizliğe dikkat çeken Araştırmacı Gazeteci Yazar Bünyamin Nami Tonka, çarpıcı bir tespite imza attı.

"TANITIMDA YETERSİZ KALABİLİRİZ?!.."
Turist rehberi sayısında yaşanan yetersizliğe dikkat çeken Araştırmacı Gazeteci Yazar Bünyamin Nami Tonka, çarpıcı bir tespite imza attı.
Özellikle Tarihi Gelibolu Yarımadasını gezmek için gelen ve çoğu zaman sayısı 500’leri geçen tur kafilelerine, yeterli desteğin verilmeyeceğine dikkat çekti,
"Endişeliyiz. Çünkü; Alan Klavuzlarının sayısı giderek azaldı. Alan Kılavuzluğu Kursu başladı,  iki ay sürecek kursa müracaat sayısı sadece 231
Daha önceki kurslara ilgi büyük olur, sayı 700' leri bulurdu.
Alan Klavuzu sayısının 231 kişiye kadar inmesi, Çanakkale Turizmini olumsuz etkileyecek bir olgu olarak karşımıza çıkmıştır.
Bazı haftalar gelebilecek altı yüz otobüsü ziyaret ettirecek kişi bulmak mümkün olmayacaktır. Yerelde mevcut 100 kadar rehberin de olması bu ihtiyacı karşılamaya yetmeyecektir... Bunun için yetkililerin tedbir almaları gerekir... Önümüzdeki yıl, Cumhuriyetimizin 100.yılı olması dolayısıyla gelecek olan ziyaretçilere yardımcı olmak için şimdiden tedbirler alınmalıdır" görüşünü savundu.
 
----------------------------------------
ÖNSÖZÜN ADRESİNDEN,
TURİZM İÇİN 'SON' SÖZ
 ARAŞTIRMACI GAZETECİ YAZAR SAYI VERDİ;  "TANITIM İÇİN TEDBİR ALINMALI. BU KADROLAR İLE ÇANAKKALE' Yİ TANITAMAYIZ."
----------------------------------------
Cumhuriyetin önsözünün yazıldığı topraklardan çıkan, 100. yıla özel tespit endişe verici oldu.  Araştırmacı Gazeteci Yazar Bünyamin Nami Tonka, Turizme katkı için, önlem alınması gerektiğini savundu.  Alan Klavuzu olarak sahaya inecek sayıdaki azalmaya dikkat  çekti, Çanakkale'yi tanıtmada yetersiz kalınacağını söyledi.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanlığı gibi birçok STK' da önemli görevler üstlenen , Araştırmacı Gazeteci Yazar, çekincelerinden söz etti.
Tonka, Çanakkale Turizminin tanıtımında özellikle Çanakkale Savaşları konusunda bölgeye gelen turistlere rehberlik edecek  Alan Klavuzları eğitimin başladığına, İki ay sürecek Alan Klavuzu kursuna katılımın az olmasının,  endişe verici olduğuna vurgu yaptı.
Önceki yıllarda 700 kişiyi bulan eğitim kursuna bu yıl sadece 231 kişi katıldığının altını çizen Tıonka, Turist rehberi sayısında da yaşanan yetersizlik nedeni ile Özellikle Tarihi Gelibolu Yarımadasını gezmek için gelen ve çoğu zaman sayısı 500’leri geçen tur kafilelerine yeterli desteğin verilmeyeceğini bunun da  endişe verici boyutta olduğuna dikkat çekti.
 Konu ile ilgili açıklama yapan ve Alan Klavuzlarının sayısının giderek azaldığına dikkat çeken  Araştırmacı Gazeteci Yazar  Bünyamin Nami Tonka:
 “Alan Kılavuzluğu Kursu başladı. Yaklaşık iki aylık bir süreç içinde yürütülecek kursa 231 kişi katılım gösterdi.
Daha önceleri sayısı 695 kişiyi bulan Alan Kılavuzları sayısının 231 kişiye kadar inmesi Çanakkale Turizmini de olumsuz etkileyecek bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
 ÇANAKALE' YE KOŞACAK TORUNLARA,
ALANI GEZDİRECEK REHBER BULUNAMAYABİLİR
"100. Yıl İçin Tedbirler Alınmalı"
Araştırmacı Yazar Bünyamin Nami Tonka, Cumhuriyetin 100. Yılında Çanakkale’de oluşabilecek yoğunluğa da dikkat çekerek önlemlerin alınması gerektiğini savundu.
“Bazı haftalar gelebilecek altı yüz otobüsü ziyaret ettirecek kişi bulmak mümkün olmayacaktır. Yerelde mevcut 100 kadar rehberin de olması bu ihtiyacı karşılamaya yetmeyecektir... Bunun için yetkililerin tedbir almaları gerekir... Önümüzdeki  yıl, Cumhuriyetimizin 100.yılı olması dolayısıyla gelecek olan ziyaretçilere yardımcı olmak için şimdiden tedbirler alınmalıdır” dedi.
Cuma Deren