Gündem

Lapseki’nin  100. Yılı Kurtuluşu Törenle Kutlandı (VİDEO)

100. Yıl önce başlatılan Kurtuluş savaşında İlçenin düşman işgalinden kurtulduğu Lapseki’nin Düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı törenlerle kutlandı. 

100. Yıl önce başlatılan Kurtuluş savaşında İlçenin düşman işgalinden kurtulduğu Lapseki’nin Düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı törenlerle kutlandı. 

Türklerin Rumeliye geçişinden, Çanakkale Cephesine kadar bir çok dönüm noktası ile tarihe şahitlik eden  Lapseki’nin kaderi 25 Eylül 1922’de  adeta yeniden belirlendi. İşgalcilere karşı kurtuluş mücadelesi veren Lapsekililer bundan tam 100 yıl öznce Lapseki’yi bir kez daha özgürlüğe kavulturdu. Lapsekinin kaderinin değiştiği Düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı  törenlerle kutlandı.  Lapseki Kaymakamlığı ve Lapseki Belediyesi tarafından düzenlenen törenler çeşitli etkinliklerle gerçekleştirirken  ilk tören Kaymakamlık Binası önünde gerçekleştirildi.  100. Yıl dolayısı ile kaymakamlık binası önünde gerçekleştirilen törene  Lapseki Kaymakam Emre Öztürk, Lapseki Garnizon Komutanı Deniz Albay Ömer Karakaş, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Lapseki İlçe Emniyet Müdürü Faruk Karabıyık, Lapseki İlçe Jandarma Komutanı Demirtuğ, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri,  Muharip Gaziler, Lapseki İl Genel Meclis Üyeleri, Lapseki Belediye  Meclis Üyeleri, öğrenciler ve Vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Atatürk Büstüne çelenklerin koyulmasının ardından   Tören sona erdi. 
Şehitlikte Tören
Kaymakamlık Binasının önünde gerçekleştirilen programın ardından  Lapseki Şehitliğine geçildi. Burada da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Kaymakam Emre Öztürk Çelenk bıraktı.  Çelenklerin bırakılmasının ardından Lapseki Kaymakam Emre Öztürk, Lapseki Garnizon Komutanı Deniz Albay Ömer Karakaş, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz şehitler anıtına çiçek bıraktı. Programın diğer katılımcılar ise şehit mezarlarına çiçek bıraktı

Şehitlikte yapılan törenin ardından  15 Temmuz Demokrasi Meydanı  Kurtuluşun 100. Yılı programı gerçekleştirildi.  Buradaki törene de Lapseki Kaymakam Emre Öztürk, Lapseki Garnizon Komutanı Deniz Albay Ömer Karakaş, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Lapseki İlçe Emniyet Müdürü Faruk Karabıyık, Lapseki İlçe Jandarma Komutanı Demirtuğ, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri,  Muharip Gaziler, Lapseki İl Genel Meclis Üyeleri, Lapseki Belediye  Meclis Üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda  Vatandaşlar katıldı. Burada da düzenlenen törendeki Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından İlçe Kaymakamı, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı vatandaşların ve öğrencilerin kurtuluş gününü kutladılar.
100 Yıl Önce Bugün Kurtulan Lapseki Bize Emanet Edilmiştir
Kutlamanın ardından Meydanda düzenlenen programda  bir konuşma yapan Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz  “Lapseki n’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100 ’ üncü yıl dönümündeyiz. Şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri de bundan tam 100 yıl önce Lapseki ’imizde yazılmıştır. Ülkemizi düşmanlardan temizleyerek bizlere emanet eden kahraman ecdadımızı bu önemli gün vesilesiyle rahmetle, minnetle ve hayırla yâd ederken, Lapsekili hemşerilerimin Kurtuluş Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.
 Bağımsızlığa Olan Tutkumuz Lapseki’de Tezahür Etmiştir
Başkan Eyüp Yılmaz “Milletimizin bağımsızlığa olan tutkusu, yurdun dört bir yanında olduğu gibi, bundan tam 100 yıl önce 25 Eylül 1922 tarihinde Lapseki’ imizde de tezahür etmiştir. Milletimizin bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceği bir kez daha tüm dünyaya gösterilmiş, Lapseki ’imiz işgalcilerden temizlenmiş ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ ün önderliğinde sürdürülen bu büyük mücadelede Lapsekililer üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Çanakkale savaşlarında, Arıburnu’ nda, ana çıkarma noktasında düşmanın ilk ateşine göğüs gererek; düşmanla azimle, kararlılıkla mücadele eden kahraman Lapsekili Muharrem Asteğmenimizi, yaralı olarak tedavi amaçlı Lapseki’ ye gelen abisinin asker elbiselerini giyerek gözünü kırpmadan cepheye göğüs göğüse savaşmaya giden 15 yaşındaki “Kulağını Vermeyen Şehit” olarak da bilinen Hasan oğlu Ahmet’i, ilçemizi işgal etmek isteyen İngiliz müfrezesine karşı kahramanca göğüs gererek mücadele eden Lapsekili kahramanlarımızı saygı ile anıyorum” dedi. 
Tarihimizi Asla Unutmayacağız
Başkan Eyüp Yılmaz “En değerli hazinemiz olan ve kahraman ecdadımızın bizlere emaneti olan bu vatan toprakları üzerinde; şehitlerimizin asil kanlarıyla sulanmadığı, yavrusunu vatana kurban eden analarımızın gözyaşlarıyla ıslanmadığı bir yer, neredeyse yok gibidir. Tarihimiz bizim kahraman ecdadımızın emanetlerine sıkı sıkıya bağlı olmamızı, vatanımızın birlik ve bütünlüğünü korumak için her alanda hizmet etmemiz gerektiğini bize sık sık hatırlatır. Geçmişini bilmeyen milletler geleceklerine asla yön veremezler. Dolayısıyla Milli Mücadele yılları bütün sıkıntıları ve zorlukları ile bizim gururla andığımız, göğsümüzü kabartarak anlattığımız ve ecdadımızı hayırla yâd ettiğimiz yıllardır. Hiç şüphesiz ki yarınlara umutla bakarken, gelişmiş bir Türkiye ve gelişmiş bir Lapseki için çabalarken; tarihimizi asla unutamayız. Bu anlamlı günde, başta büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyor, Lapseki’ de ve ilçe dışında yaşayan tüm  Lapsekili hemşerilerimizin Kurtuluş Günlerini kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi. 
Başkan Eyüp Yılmaz’ın konuşmasının ardından 15 Temmuz Demokrasi Meydanında düzenlenen program kapsamında  öğrenciler şiir okudu. Şiirlerin okumasının ardından  Lapseki Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Topluluğu tarafından gösteri gerçekleştirildi. Program Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bando takımının mini konserinin ardından son buldu. 
Lapseki’nin 100. Yıl Kurtuluş programı kapsamında Mevlid-i Şerif okundu. Şehitler için eski Çınaraltı Meydanında gerçekleştirilen programda Kuran’ı Kerim Tilaveti, ilahi ve kasideler okundu. Lapseki Kaymakam Emre Öztürk, Lapseki Garnizon Komutanı Deniz Albay Ömer Karakaş, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Lapseki İlçe Emniyet Müdürü Faruk Karabıyık, Lapseki İlçe Jandarma Komutanı Demirtuğ, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri,  Muharip Gaziler, Lapseki İl Genel Meclis Üyeleri, Lapseki Belediye  Meclis Üyeleri, öğrenciler ve Vatandaşlar katıldığı Mevlid programı duaların okunması ve  pilav ikramının ardından sona erdi. 

Cuma Deren