Gündem

900 Kilometrelik Baja Troıa Türkiye Start Alıyor (VİDEO)

İstanbul Off-Road Kulübü tarafından düzenlenen ve 2022 yılı takviminde FIA Cross-Country Bajas European Cup Aday Yarış statüsüne alınan Uluslararası Baja Troıa Türkiye’de tüm hazırlıklar tamamlandı.

Bugün start alacak olan etaplar öncesinde basın toplantısı düzenleyen Yetkililer yarışma ve organizasyon hakkında bilgi verdiler.
 
EETTS - Doğu Avrupa Off-Road Serisi’nin bir ayağı olarak organize edilen Baja Troıa Türkiye, bu sene 22-25 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’nin görsel ve tarihi zenginlikleri içinde hazırlanan muhteşem etaplarla start alacak. Ralli ve Raid kategorisinde toplam 41 ekip kayıt yaptırdı. Türkiye ekiplerin yanı sıra İtalya, Bulgaristan, Yunanistan’dan gelen ekipler Servis Alanına giriş yapmaya başladılar.  Kategori yükselten Baja, Organizasyon süresince, FIA Gözlemcisi Mr. Raymond Johansson etkinliğin her yönünü değerlendirmek için yarış sahasında olacak.
 
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) destekleriyle düzenlenen organizasyona Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi de tam destek veriyorlar. İSOFF, Uluslararası Otomobil Sporları alanında Çanakkale’yi ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek amacı ile  bugün yarışmalara start verilecek. Yapılacak yarışmalar, etaplar ve organizasyon hakkında bilgi vermek amacı ile düzenlenen toplantıda bir açıklama yapan ve parkur hakkında bilgiler veren Sportif Direktör  Selahattin Toper  “toplamda 377 kilometre dediğimiz normal etap dediğimiz  özel etaplar arası ulaşım yani  trafiğe açık alanlarda da yol alacaklar.  540 kilometre de özel etabımız var.  Toplamda 918 kilometrelik bir yarış olacak.  Cuma günü 130 kilometrelik bir etabımız var.  İki geçişle ekipler sabah ve öğlen iki kere geçiş yapacak.  Çanakkale’den start alacak   Bayramiç eski yoluna kadar gidecek. Kartalkaya mevkiinden bir kere daha start alacak  ve barajın arkasında 130 kilometrelik etabı tamamlayacaklar.  İkinci gün Çan Yolu üzerindeki ortaca köyünden start alacak araçlar.  Bu parkur diğerlerine göre biraz daha sert bir parkur.  İlk günün parkuru oldukça süratli bir parkurdur.  Aşağı Okçular Çiftlikdere yolunda stop verecek araçlar özellikle bu etabın son  4-5 kilometre gerçekten çok çok hızlı bir  süreç olacak ve arabaların maksimum  seviyeye çıkacağı bir bölüm olacaktır.  Üçüncü etap da Bayramiç’te gerçekleştirilecek” dedi.
 
Hayalimiz Yarışmaları Avrupa’dan Başlatıp Anadolu’da Devam Ettirmek
 
Çanakkale’de düzenlenen Baja Troia Türkeye yarışmasını Avrupa’dan Başlatıp Anadolu’da devam ettirme hayalleri olduğunu bunun içinde girişimler yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirten İstanbul Offroad Kulübü Başkanı Kubilay Tüfekçi “Çanakkale’yi tanıtmak adına özellikle yabancı yarışçılar için bir kıtadan diğer kıtaya  geçirmeyi arzu ettik.  Bu konu ile İlgili Türkiye’deki ilgili kurum ve firmalarla görüştük.  Bunun bize bir gün daha artısı var. Yani   yarışlara perşembeden değil, Çarşambadan başlamamız gerekiyordu ki  bunun da bize bir maliyeti var.  Biz bu projeyi de ilgili yerlere götürdük ama maalesef  buna bir bütçe alamadık.  Ama bu hala bizim hayalimiz. Yani yurt dışından gelmiş bir yarışçı Avrupa’dan başlayıp Anadolu’ya geçmesini ve burada devam etmesini çok istedik. Özellikle çok güzel bir köprümüz var onu da ön plana çıkartmak istemiştik. Bu hayalimiz gerçekleşirse çok daha fazla yabancı gelir” dedi.
 
 4 Günde 4 Etapta Ekipler 900 Kilometre Yol Yapacak
 
4 gün sürecek yarış, Sıralama Turlarının ardından, Çanakkale Truva Atının önünden Seremonik Start ile başlayacak. Sonraki 3 gün içinde Bayramiç, Terziler, Kuşçayırı, Karapınar ve Salihler köyleri çevresinde 550 km uzunluğunda toplam 8 Özel Etap koşulacak. Etapların içinde Çanakkale Merkezde hazırlanan 3 Super Stage Seyirci Etabı da yer alacak. Yarışın toplam etap uzunluğu 900 km olacak. Yaklaşık 6 km uzunluğundaki Seyirci Etabında aynı çizgiden ve aynı anda start alan iki yarış aracı, bir köprü geçişi ile birleşen 8 biçimindeki ikiz parkurları tamamlayıp finiş noktasına en kısa zamanda gelmeyi hedefliyorlar.
 
Güvenlik Üst Seviyede Olacak
 
Geçtiğimiz yıl kuralları ihlal eden yarışmacılara bir çok ceza verilmişti. Özellikle pilotların güvenliğinin üst düzeyde olacağı yarışmada seyirci etapları da güvenli anlara oluşturulacak 
Yarışın tamamı araçlara takılan GPS cihazları ile online izleniyor. Bu takip cihazları sayesinde farklı sinyallerle duran, kaputu açılan araçlar takip ediliyor. Kaza durumunda acil yardım düğmesi ile araçlara anında ulaşım sağlanıyor. Etap içlerinde Kurtarıcı araçları, iletişimin kesintisiz işlemesi için SOS ekipleri, 4x4 Ambulans ve İtfaiye araçları ve acil durumlar için helikopter desteği yer alıyor.
 
İlk Kez  Faır Play Kupası Verilecek
Organizasyon Komitesi içinde oluşturulan 3 kişilik bir komite yarış içindeki ekipleri değerlendirerek Ödül Töreninde bir FAIR PLAY Kupası verecek.  İSOFF Başkanı Kubilay Tüfekçi ve Yarış Direktörü Özlem Mestçi’nin yanı sıra Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu Başkan Yardımcısı Sn Remzi Yılmaz da Baja Troia Türkiye Fair Play Komitesinde yer alacak.
 
Çevre Duyarlılık Üst Düzeyde Olacak
 
Baja Troia Türkiye 2022 Çevreye karşı sorumluluk bilinci ile organizasyonunu sürdürüyor. Bu sene Servis Alanı ve Ralli Merkezde Plastik/Kâğıt/Cam/Metal/Pil Atık Ayrıştırma Kutuları bulundurulacak. Servis Alanında ekiplerden yağ değiştirme için özel koruyucu malzeme kullanımı talep edildi. Tüm organizasyonda kâğıt kullanımını en aza indirmek için karekod ile bilgi sistemine geçildi. Kumanyalarda naylon poşet yerine kese kâğıdı ile dağıtım kararı alındı. Organizasyonda kullanılmayan yemekler Çanakkale Belediyesi ilgili birimleri tarafından toplanıp Hayvan Barınaklarına dağıtılacak. Ayrıca Çanakkale Belediyesi Tohum Evi ile yürüttüğümüz ortak proje kapsamında Ekiplere ve orman için etaplarda görev alacak görevlilere tohum topları verip, görev noktalarında/start noktalarında doğaya atmalarını sağlayacağız.
 
 
Cuma Deren – Burcu Erdal