Gündem

Hepimizin Guru Duyduğu Bir ÇOMÜ Markasını Oluşturmak İstiyorum

50 bini aşkın öğrencisi ile Çanakkale’nin dinamizmi olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) açılmaya gün sayıyor.

Tıp Fakültesinde  eğitimlerin başladığı, normal eğitimlerin ise ekim ayının ilk haftasında başlayacağı ÇOMÜ’nün yeni eğitim öğretim yılı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Rektör Prof. Dr. Sedat Murat Çalışmaların yanı sıra Üniversiteyi ulaştıracağı hedeflerdeki çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. İlk hedefinin ÇOMÜ’yü bir marka  haline getirmeyi arzu ettiğini belirten Rektör Sedat Murat “Genel memnuniyet bakımından  çok üst sıralardaydık.  Ama bu yeterli değil. Ben bir ÇOMÜ Markasını oluşturmak istiyorum.  Yani Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bir marka oldun. Bu hepimizin gururu olacak.  Bu sadece Sedat Murat’ın değil bütün yönetimin ve Çanakkalelilerin başarısı olacaktır” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde genel bir değerlendirme yaptığı bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Üniversitede açılan yeni bölümler,  akademik çalışmalar, projeler, öğrencilere yönelik çalışmalar, hastane ile ilgili iddialar, ulaşım ve öğrenci barınması başta olmak üzere bir çok konuda açıklama yaptı.  Konuşmasının başında Üniversite çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Rektör Sedat Murat “Öğrencilerimiz dört gözle yüz yüze eğitim yapmayı beklediler.  Geçtiğimiz sene  %40 Online %60 yüz yüze olmak üzere  modelini yürütmüştük. Ama bu eğitim dönemi  bugün Tıp Fakültemiz başlıyor. Ekim’in ilk haftası da  tüm fakültelerimizin faaliyet geçmesi ile Çanakkale cıvıl cıvıl bir hale gelecek.  Üniversite hepimizin  insanlar baki değildir. Baki olan kurumlardır, devlettir.  Çanakkale’de değerli bir yerdir. Ben de Çanakkale ruhuna inanan bir insanım  üniversitede de inşallah göreceksiniz  çok kısa bir zamanda büyüyecek.  Çünkü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin başarıları katlanarak Kar topu yuvarlanarak büyüyor.  Üniversite akademisyenleri ne kadar kaliteli olursa, öğrenciler ne kadar başarılı olursa Çanakkale o kadar marka değeri kazanır” dedi.   
Hedefimiz Çanakkale’yi  Turizm, Kültür ve Sanat Şehri Yapmak
Ben alanlara çok önem veriyorum Bunlardan bir tanesi de İletişim Fakültesi.  Çok zayıf bir konumdaydı.  İletişimin izmi fakülte ama Fakülte değildi.  Ben orya  çok fazla eleman aldım.  Yine alacağım ve her yönüyle mükemmel bir iletişim fakültesi olacak.  İletişim Fakültesi, Konservatuarı ve Turizmi canlandırmaya çalışıyorum.  Çünkü hedefimiz Çanakkale Kültür, Turizm ve sanat  şehri olsun.  Artı tarım.  Dünyanın en iyi tarım ürünlerinin bir çoğunda coğrafi işaret aldık  üniversitemizin hocalarının katkıları ile  bunu daha da geliştirerek tarımsal yapı ile ilgili hedeflerimiz arasında ama önce Turizm, Kültür ve Sanat. 
Sahadan Geçmeyene Unvan Verilmesin Önerisinde Bulundum
İletişim fakültesi ile ilgili bilgiler veren Rektör Sedat Murat,  Akademisyenlere verilen ünvanlara da değinerek verdiği bir öneriyi jhatırlattı. Sahada olmayanlara ünvanın verilmemesi gerektiğini de belirten Rektör Murat “Tabi ki iletişim çağımızın en önemli aracı.  Yazılı, sözlü, sosyal medya başta olmak üzere kitle iletişim araçlarının bu kadar artmasına rağmen  iletişimimiz az. Dünyada iletişimin bu kadar artmasına ve bu sayede dünyanın bir köy haline gelmesine rağmen  maalesef iletişimde ve diyalogda o kadar kopuğuz.  Basın mensuplarının bu diyaloğun gelişmesinde ve kutsal bir görevi olduğuna inanıyorum.  YÖK’te bir ara kanun değişiklikleri vardı ve ben şunu dedim YÖK’e ‘bütün birimler kendi alanları ile ilgili mutfaktan geçsinler.  Sahadan geçmeyene unvan verilmesin’ dedim. İletişim Fakültesinde mi? Gazete, radyo, sinema, televizyon  uzak tamamen teorik bir  akademisyen olur mu?  Dünyadaki gelişmeleri akademik anlamda herkesin yararlanması lazım.  Biz şunu diyoruz. İnşallah Çanakkale bu anlamda bir model olur.  Yüksek lisans, doktora programları yaparız.” Dedi.
Z Kuşağına Örnek Olalım
İnsanın olduğu yerde mutlaka hata olur.   O kadar farklı şeylerle uğraşıyoruz ki  insan idare etmek .ok zor ve sıkıntılı.  Ama Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi devasa bir üniversite. Şehrin nüfusunun üçte birinden daha fazla.  50 bin civarında öğrencimiz var. Devasa bir öğrenci kitlesi.   Yani 5 bin civarında çalışan, 50 bin civarında öğrencimiz var.  Bu devasa kitlenin iş birliğine çok ihtiyacı var.  Gençlik rol model arıyor.  Bu günlerde çok tartışılan bir konu var Z kuşağı ve biz bunları çok eleştiriyoruz. Sorun Z kuşağında değil, sorun X kuşağı olan bizlerde.  Biz örnek olalım, güzellikleri yayalım  gençlik de eminim ki güzelin peşinden gidecektir.  Ama  biz örnek olmuyoruz ki birbirimizle didişiyoruz, kavgalar yapıyoruz gençlik de buna bakarak ümitsizliğe kapılıyor.  Benim Üniversitede üç hedefim vardır bunlardan bir tanesi de üniversite gençleri.  Pandemi geldi bağımız maalesef biraz koptu. Sanal ortamda duygu iletişimi olmuyor.  Bizim iletişimimiz de sadece sözde değil kurgusal anlamda da çok önemlidir.  Birbirimizi anlamak için bir araya gelmemiz gerekir. Bu yüzden öğrencilerle bu sene çok daha sıkı fıkı programlar yapacağız.  Ben bu sene bütün enerjimi başta öğrencilere harcayacağım.  Çok nitelikli bir öğrenci kitlesi meydana getirmeye çalışıyoruz.  Geçen hafta TEKNOFET heyecanı vardı ve ben de ordaydım. Gençlik o kadar güzel buluşlar yapıyor ki  uluslararası arenada Türkiye Cumhuriyetinin nasıl bir güce geldiğini bütün dünya görüyor.  Ama biz ne kadar güçlü olursak o kadar sağlam temellerimiz olacak. Dolayısı ile birlkik ve beraberlik bizim için vazgeçilmez ve onu oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.
Kırmızı Çizgilerim Var
Rektör Sedat Murat,  kırmızı çizgilerinin olduğunu belirterek yaptığı açıklamasının devamında “Bizim kırmızı çizgilerimiz var ve buradan açıkça ilan edeyim.  Bu ülkenin bölünmez bütünlüğün, değerlerine, Türklüğüne, İslam’a ki Müslüman olmayabilir,  bu değerlere hakaret edeni, küfür edeni asla kabul etmem.  Bu devletin temelini sarsacak ABD işbirliği, İngilizle iş birliği,  ortak diyalog da kuracağız ama benim ecdadımın değerleri bununla ölçülmez.  Bir de bir Batı Kompleksi almış başını gidiyor.  İlim evrenseldir ama bizi biz yapan değerlerimiz vardır.  Bu değerlere karşı düşmanlık yapanlar  benim kırmızı çizgilerime basmış oluyor.  Türk askerine ‘Faşist, katliam yapıyor’ diyen bir öğretim üyesi, ‘Türk Devleti Kürt katliamı yapıyor,  Ermeni katliamı yapıyor’  diyen öğretim üyeleri var bu ülkede.  Dünyanın hangi ülkesinde bu insanlara tahammül ediliyor. Biz diyoruz ki benim Öğretim Üyem vatanına, milletine ihanet etmeyecek.  Ben İmam Hatip Mezunuyum ama ben dindardır ya da değildir diye bir ayrım yapamam.  Hak ediyorsa kadrosunu alacaktır. Ben kul hakkından korkarım. Allah’ın bile karışmadığı kul hakkına ben özlük hakları ile oynayamam,  psikolojisi ile oynamam,  mobinge ise şiddetle karşıyım” dedi.
Hepimizin Guru Duyduğu Bir ÇOMÜ Markasını Oluşturmak İstiyorum
Üniversite ile ilgili hedeflerine de değinen ÇOMÜ rektörü prof. Dr. Sedat Murat “2020 yılında Koronavirüs sürecinden sonra Türkiye’de ikinci en başarılı üniversite olduk.  Online eğitimde 7/24  öğretim elemanlarımız öğrencilerle diyalog hallinde oldu. Sadece   Kayseri’deki bir üniversite birinci oldu. O da  fakültemiz kadar öğrencisi olan bir üniversite.  Genel memnuniyet bakımından  çok üst sıralardaydık.  Ama bu yeterli değil. Ben bir ÇOMÜ Markasını oluşturmak istiyorum.  Yani Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bir marka oldun. Bu hepimizin gururu olacak.  Bu sadece Sedat Murat’ın değil bütün yönetimin ve Çanakkalelilerin başarısı olacaktır.  Bu konuda da herkesin desteğini bekliyoruz.  İstanbul’un, Ortadoğu’nun haklı bir markası var. Tesadüfen oluşmamış bunlar.  Bunlar o markaları ter dökerek almışlardır.  Biz de tam 30 yaşındayız.  30 senede çok badireler atlatıldı ve önemli mesafeler alındı.  Biz istiyoruz ki hocasına da çalışanına da öğrencilerinde de sıkıntılar olmasın” dedi.
Projelerle Üniversitenin Başarısı Artıyor
ÇOMÜ’lü Akademisyenlerin proje başarılarına da değinen  Rektör Prof. Dr. Sedat Murat “Üzerinde önemle durduğumuz bir başka program ise araştırma projeleri.  Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) 15-16 milyon civarında bir bütçesi var.  Buraya giden projeler de önemli ama artık tüm üniversiteler hayati projelere önem veriyor. Avrupa ve TÜBİTAK projelerine.  Uluslararası akademik yazıların yayınlandığı dergilerdeki yayınlarımız artıyor.  Avrupa Birliği projesi olan hocalara randevu vermiyorum direkt görüşüyorum.  Çünkü Avrupa Birliği projeleri çok az alma.  Bir sürü kolisler de yapılıyor orda işte Türkiye’ye maalesef bir ön yargı var.  Sözüm ona Batı Medeniyeti hala bunu bir türlü kabullenemiyor.  Ne Çanakkale’yi, ne İstanbul’u ne de Türk Milletinin başarısını kabullenemiyor.  Ama biz oralara giden hocalarımızı hep destekleyeceğiz.  Kalite bakımından kurumsal akreditasyon aldık.  Kendini Bilmezin bir Tweti her yerde paylaşılırken Üniversitenin bu başarısı hiç paylaşılamıyor.  Üniversitemizin kalitesi, başarısı artıyor ve çok önemli çalışmalar var.” Dedi.     
Hocalarımızın Çalışmalarını Her Alanda Teşvik Ediyoruz
Rektör Sedat Murat Projelerin gelişimi ve Akademisyenlere verilen desteklere de değinerek “Biyo teknoloji alanda çok önemli çalışmalar yapan  hocalarımız var. Geleneksel yöntemlerle sağlık üreten bir bölüm kurmayı düşünüyorum   ona göre hocalar ve altyapı oluşturuyorum.  İnşallah ilerde çok esaslı  geleneksel tedavi  yöntemlerin olduğu bir bölüm  kurmayı düşünüyorum. Çünkü Çanakkale’de  bunlar yapılır.  Hocalarımız her alanda çalışmaya teşvik ediyoruz.  Çok önem verdiğim diğer bir alan ise toplumsal katkı.  Bütün kesime, topluma faydalı olacak  projeler üreteceğiz. Üniversitedeki herkes Çanakkale’ye hizmet edecek.  Tarımından, denizinden balıkçılığına.  Çevre kirliliğinden doğasına kadar  bir çok alanda sosyal sorumluluk projeleri hazırlanmasına önem veriyoruz.  Önce Çanakkale’ye sonra ülkemize daha sonra ise tüm insanlığa hizmet edecek projeler yapacağız.  Hastanemiz birkaç alanda kalite belgesi aldı.  Ulusal ve uluslararası alanda kalite belgelerini almamız gerekiyor.   ÇOMÜ bir kalite markası olmalıdır” dedi.
Bu Belgeyi Alan Dünyanın Her Yerinde İş Yapar
Yenilenebilir Enerji’de Çanakkale Onsekiz Mart  Üniversitesinin attığı adımlara da değinen Rektör Sedat Murat “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak üç alanda araştırma yapacağız.  Bir güneş, iki rüzgar  üçüncüsü ise biyo kimya.  Yenilenebilir enerji ve bütün dünya buna yöneliyor.  Şu anda bu alanda, bu sektörde bizden  iletişim ve direktifini almadan  bu sektörde çalışmak mümkün olmayacak.  Bunu da Balıkesir Üniversitesi ile işbirliği halinde yapıyoruz.  Marmara Kalkınma ajansının destekleri de var.  Bizden belge alan kişiler Avrupa’da ve dünyada istediği yere gidip rahatlıkla çalışabilecek.  Çanakkale’yi bir marka yapmak benim hedefim ve idealim” dedi.
Barınma Sorunu Yaşanmayacak
Öğrencilerin barınma sorunu ile ilgili de bilgiler veren Rektör Sedat Murat “Öğrencilerin barınma sorunu bizi ilgilendirmez diyemeyecepğim ama Valilik ile yapılan koordinasyon toplantısında  dile getirildi. şu andaki durumda  öğrencilere yönelik barınma sorunumuz hemen hemen hiç olmayacak gibi. Çanakkale Merkezde sorun yaşayacağımız düşünmezken bazı ilçelerde sıkıntılarımız var.  Çanakkale Merkezindeki bütün kamu kuruluşlarının misafirhaneleri öncelikli olarak öğrencilere tahsis edilecek.   Sadece bir 400-500 öğrencinin sıkıntı çekeceği  gibi bir tahminimiz var. Ama bunu önümüzdeki günlerde halledeceğiz. Bakanlığımız da buradaki barınma sorunu ile ilgili önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Spor alanlarının da bulunduğu bir yurt planımız var.  Bin kişilik olacak bu yurdumuz Belediye’de ruhsat aşamasında.  Çanakkaleli iş adamları öğrenci öğrenci diyorlar  ama neden bu fiyatlar bu kadar pahalı? Ben de bundan şikayetçiyim ama  bu bir serbest piyasa.  Ancak bu kadar da acımasız olmaması lazım.  Madem öğrenci dostuyuz diyorlar öğrencilere biraz daha anlayış gösterilemez mi? Elbette arz ve talep meselesi ama böyle de olmaması gerekir.  Ben gittiğim her toplantıda hocalarıma söylüyorum öğrenci ile bire bir ilgilenmeyen hoca da istemiyorum yönetici de” dedi. 
Hastanedeki sorunların da sorulması üzerine Rektör Sedat Murat “Hastaneye çok kaliteli hocaları bulup getirmeye çalışıyorum. Özellikle dışardan getirdiğimiz hocalara diyorum ki ‘Burası dinlenme, tatil yapma yeri değil’  benim dinlenmeye gelen bir hocaya ihtiyacım yok.  Benim çalışacak hocaya ihtiyacım var.  Böyle kalitali hocaları bulmak için uğraıyorum.  Ama Doktorlar ün yaptığı zaman  gidiyorlar.  Gelirlerimiz de maalesef maliyetlerimizin altında.  Pandemi döneminde bile çok özel gayretlerimiz oldu. Özellikle Cerrahpaşa, ÇAP gibi uzman kişilerin Çanakkale’ye gelmesi için çalışıyoruz”  dedi.
Cuma Deren - Şerife Erdem