Gündem

Ayvacık’ta Antep Fıstığı Hasat Festivali

Tarımda çeşitliğin her geçen yıl arttığı Çanakkale’de değeri her geçen gün ertan ürünlerden biri olan Antepfıstığı hasat dönemi geldi.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen hasat festival havasında gerçekleştirildi. Ayvacık Kaymakamlığı ve Tarım ve Orman Müdürlüğü başta olmak üzere İlçedeki kurum ve STK’ların da desteği ile gerçekleştirilen hasat coşkulu geçti.
2017 yılında Ayvacık Belediyesinin de destekleri ile Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ayvacık’ta 12 köyde başlatılan Ayvacık Belediyesi Antep Fıstığı Geliştirme Projesi başlatılmıştı. İlçede verimi düşmüş ve pazarlama faaliyetleri azalmış olan Antep fıstığının yeniden ilçenin ekonomisine kazandırılması için gerçekleştirilen bu projeye daha sonra İlçe Kaymakamlığı ve Sivil Toplum Kuruluşları da destek verdi. Fidanlar dikildi, eğitimler verildi ve çiftçiler bölgede yeniden faaliyete başlamıştı. Geçen süre zarfında   Ağaçlar yeniden verim aldı ve Antep Fıstığı ilçede yeniden üretilmeye başlandı. Artık Ayvacık’ın yeni katma değer ürünü Antep Fıstığı için önceki gün hasat şenliği düzenlendi.  Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ,  İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ayvacık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Şap köy Muhtarlığı ve Şap Köy Kadın Kooperatifinin ortaklaşa düzenlediği ‘Ayvacık Şap Köyü 1.Antepfıstığı Hasat Festivali’  yoğun katılım ve coşkuyla başladı.
 Şap Köyümüzde gerçekleştirilen hasat festivaline   Vali  İlhami Aktaş ve Eşi Songül Aktaş, AK Parti  Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Ayvacık Kaymakamı  İlker Eker,  Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Şap köy Muhtarı Nevzat Kaptan, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Siyasi Parti Temsilcileri, İl Genel Meclis Üyeleri, kurum temsilcileri, muhtarlar ve  çok sayıda vatandaşlar  katıldı. Tüm Katılımcılarımızın Antepfıstığı bahçesinde  ürünlerin hasat edilmesiyle başlayan program, protokol konuşmaları, stantların gezilmesi, müzik dinletisi, folklor gösterisi, en iyi antepfıstığı yarışması, hasat edilen ürünlerin açık arttırma ile satılması ve yarışmada dereceye giren en iyi antepfıstığı yetiştiriciliği ödülünün verilmesi ile devam etti.
Festivali Geleneksel Hale Getirerek Tanıtma Çalışmalarımızı Sürdüreceğiz
Düzenlenen hasat şenliğinde konuşan Ayvacık Kaymakamı İlker Eker “Bugün ilimizde 4 bin 744 dekar alanda Antep Fıstığı yetiştiriciliği yapılmakta. 345 bin verim çağında, 24 bin meyve vermeyen yaşlı olmak üzere toplam 369 bin ağacımız bulunmaktadır. Yıllara göre değişmekle birlikte toplam 480-500 ton arasında Antep Fıstığı ürünü alınmaktadır. Antep fıstığı alanlarımızın %95 Ayvacık ilçesinde yer almaktadır. İlerleyen yıllarda bu festivalimizi geleneksel hale getirerek ilçemizin ve ilimizin tanıtımına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Üretim 40 Tona Çıktı
İlçenin Şapköy köyünde 8 yıl önce çitlembik ağaçlarına Antep Fıstığı aşılaması yapıldığını ifade eden Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Karadağ, “Bu çalışmaların başladığı yıllar içerisinde tam 200 bin göz aşısı yapmışız. Yani her ağaca 3 aşı düşünürsek yaklaşık 70 bin ağacımıza aşılamışız. Bunun yanında belki bunun 2-3 katı aşılanması gereken ağaç olduğunu biliyoruz. Bundan 20 yıl önce Şapköy köyümüzün fıstık üretimi 500-600 kilogram civarındaydı. Ama şu anda bu köyümüzde antep fıstığı üretimi 40 tonu buluyor. Geçen yıl 25 ton üretim vardı. Bu yıl ise bu 40 tona çıktı. Ciddi bir rakamı yakaladık” dedi.
Yapılan konuşmaların sonrasında, müzik dinletisi ve Ayvacık Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisi izlendi. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardında tören programında, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve protokol üyeleri tarafından en kaliteli Antep fıstık üretimi yarışmasında dereceye giren üreticilere ödülleri ile fıstık yetiştiriciliği eğitimine katılan vatandaşlara katılım belgesi ve sertifikaları verildi. Daha sonra konuklara hasat edilen Antep fıstığı ikramının ardından Tarım sigortalarının önemi ve fıstık yetiştiriciliği hakkında yapılan bilgilendirmenin sonrasında Antep Fıstığı Hasat Şenliği programı son buldu.
 
Şerife Erdem