İlçe - Belde

Granikos Muharebe Alanı Projesi İçin Start Verildi

Biga’daki çalışmaların ele alındığı Biga Kent Konseyi Ocak Ayı Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda   Büyük İskender'in Pers Ordusu ile karşı karşıya geldiği Granikos Muharebe Alanı ile ilgili sunum gerçekleştirdi ve savaş alanının turizme kazandırılması için yapılacak çalışmalar için start veri

Biga’daki çalışmaların ele alındığı Biga Kent Konseyi Ocak Ayı Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda   Büyük İskender'in Pers Ordusu ile karşı karşıya geldiği Granikos Muharebe Alanı ile ilgili sunum gerçekleştirdi ve savaş alanının turizme kazandırılması için yapılacak çalışmalar için start verildi.

Turizm, sanayi, tarım ve Şehir planlaması gibi bir çok alanda çalışmalar yürüten Biga Kent Konseyi yapılan bu çalışmaları Aylık toplantılarda değerlendiriyor. Kent Konseyinin gündeminde olan konulardan bir tanesi se Büyük İskender'in Pers Ordusu ile karşı karşıya geldiği Granikos Muharebe Alanının turizme kazandırılması oldu.  Tarih Kaynaklarında, MÖ Mayıs 334’de Büyük İskender ile Pers İmparatorluğu arasında yapılan üç büyük savaştan ilkidir. Truva yakınlarındaki Kuzeybatı Asya'da savaşan İskender, burada Rodos Memnon liderliğindeki Yunan paralı askerleri ve büyük bir Makedon ordusu ile Küçük Asya'nın Pers güçlerini mağlup ettiği biliniyor. Büyük İskender’in Perslerle olan ilk savaşı olan Granikos savaşının yaşandığı alan ise Biga İlçesi sınırlarında yer alıyor.
Geçtiğimiz yıllarda Biga Kaymakamlığı yapan Fatih Genel tarafından düzenlenen Okçuluk festivali, Granikos savaşının yapıldığıyerde gerçekleştirerek  Büyük İskanederin tarihi zaferine dikkat çekmişti. Alana yani bir soluk getirmek ve turizme kazandırılması yıllar sonra yeniden  gündeme geldi ve çalışmalar için start verildi.  Biga Kent Konseyi ev sahipliğinde Biga Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Ocak Ayı toplantısına,  Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı  Bülent Erdoğan protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Biga Belediye Başkanı Sayın Bülent Erdoğan’ın açılış konuşmaları sonrası Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Kültür Sanat ve Turizm Komitesi Başdanışmanı Cihan Müşterioğlu Çanakkale ve Biga’da sürdürülen turizm çalışmalarında gelinen süreçlerle ilgili bilgiler vererek Büyük İskender’in dünya turizmindeki yeri ve Granikos savaş alanının Çanakkale ve Biga turizmi için önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Daha sonra  Antalya Bilim Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Uyar Büyük İskender'in Pers Ordusu ile karşı karşıya geldiği Granikos Muharebe Alanı ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
Toplantıda Prof. Dr. Mesut Uyar başkanlığında yürütülecek Granikos Muharebe Alanının turizme kazandırılmasına yönelik projenin detayları paylaşıldı. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Kültür Sanat ve Turizm Komitesi ve Biga Kent Konseyi Başkanı   Metin Tatlı’nın moderatörlüğünde ve Biga Kent Konseyi ev sahipliğinde gerçekleşen çok sayıda katılımcının olduğu toplantıya Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Emniyet Müdürü Emre Bolat, Antalya Bilim Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Uyar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi AÇASAM Müdürü Barış Borlat, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Kültür Sanat ve Turizm Komitesi Başdanışmanı Cihan Müşterioğlu, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Kültür, Sanat ve Turizm Komitesi ve Biga Kent Konseyi Başkanı Metin Tatlı, Kent Konseyi Genel Sekreteri Erdoğan Başer, Kent Konseyi Temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
 
Cuma Deren