Gündem

Resmi Gazete, Yalan Yazmaz!

Yılan Hikayesi Rafa Kalktı. Hayal Gerçek Oluyor…

Çanakkale’ nin 80’lerin sonunda duyup, 90’ larda ezber yaptığı ‘Köprü’ de geri sayamı geçildi.
ANAP ve DYP-SHP iktidarları döneminde sıkça konuşulan, merhum Cumhurbaşkanı Demirel ve Dönemin Başbakanı Çiller’ in, ‘Boğaza Gerdanlık’ diye isimlendirdiği boğaz köprüsünde resmen sona gelindiğini,  Resmi Gazete dünkü sayısında ‘Resmen’ kaleme aldı.
Başbakan Bitiş Tarihi ve Ücretini Açıkladı. Ardından İhale Tarihi Geldi.
3 Dakikalık Geçiş İçin
3 Ay Bekleyeceğiz…!
Viyadüklerle 5169 metre uzunluğu olacak 1915’ için süreç,  26 Ocak da resmen başlayacak.
AK Parti Grup başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Turan, “Başbakanımızın da söylediği gibi bir aksilik olmazsa, Çanakkale 1915 Köprüsü’nde ilk kazma 18 Mart’ta vurulacak” diye konuştu.
Başbakan Yıldırım’ ın önceki gün Çankaya köşkünde yaptığı basın toplantısında geçiş süresi ve ücretine ilişkin konuştuğu, üstüne bitiş tarihi olarak da Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023’ü gösterdiği Çanakkale Boğaz köprüsüne ilişkin en önemli karar da dün Resmi Gazete’ de yayımlanarak süreci resmen başlattı.

Resmi Gazete Müjdeyi Verdi….
1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ihale sürecinin tarihi dünkü sayıda yer buldu.

Çanakkalelinin  ezber yaptığı Boğaz geçişi projesinin geri sayımına geçildi.  3 ay sonra 26 Ocak 2017’ de 1915 Boğaz köprüsü ihalesi gerçekleşecek.
Çanakkale için müjdeli haberi veren Resmi Gazete’ nin dünkü nüshasında yayımlanan ihale bilgilerini, AK Parti Grup başkanvekili de olan Çanakkale milletvekili Av. Bülent Turan değerlendirdi.
Büyük projenin izleyeceği,  Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ile Malkara-Çanakkale 1915 Çanakkale köprüsü dahil güzergahda  gerçekleşek çalışmaları başlatacak dev adımın 2017 Ocağında atılacağını aktaran Milletvekili Av. Bülent Turan;
“İstanbul'u Çanakkale üzerinden Balıkesir'e gerilmiş bir yay gibi bağlayacak "Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu" projesi, halkın görüşüne sunulmak üzere de askıya çıkarıldı” diye konuştu.
Resmi Gazete’de yer alan ihale ilanını sosyal medya hesabından da  paylaşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan; “ilk somut, resmi adım atılmış oldu” dedi.
26 Ocak 2017 de yapılacak ihale ile birlikte önemli bir sürecin başlayacağına vurgu yapan vekil Av. Turan;
“Köprüyü Çanakkale’nin kaderi olarak görüyoruz. Köprü sayesinde transit geçişler kolaylaşacak. Çanakkale aynı zamanda tarım şehri. Hem Çanakkale’den hem de bölgeden tarımsal üretimin ihracatında köprü önemli bir işlevi üstlenecek. Hem Çanakkale turizmi olumlu etkilenecek hem de lojistik taşımacılıkta Çanakkale önemli bir geçiş noktası haline gelecek" dedi.
2015 yılında ÇED raporu için atılan ilk önemli adıma ilişkin detaylarda geçtiğimiz günlerde detaylarıyla basında yer tutmuştu.
Dünyanın en büyük boğaz köprüsü olacak Projenin  yap-işlet-devret modeliyle yapılacağı da alınan bilgiler arsında.
Viyadüklerle birlikte uzunluğu 5169 metre olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’ nün,   324 kilometrelik  otoban projesinin 9 milyar 843 milyon liraya mal olacağı projenin öne çıkan ayrıntılarından.
Köprünün yap-işlet-devret modeliyle yapılacağı, Korelilerin ve Çinlilerin projeyle yakından ilgilendikleri de ulaşılan ayrıntılardan bazıları.
AK Parti Çanakkale Milletvekili Av. Bülent turan, Ocak 2017'de yapılacak ihale ardından, 1915 Çanakkale Köprüsünün inşasına yönelik ilk kazmanın 18 Mart 2017'de vurulacağını söyledi.
Projenin  dikkat çeken detayları ise şöyle; 31 viyadük, 5 adet tünel, 30 adet köprülü kavşak, 143 alt ve üstgeçit.
PROJENİN KAPSAMA ALANINDA KALACAK KÖYLER…
1915 Çanakkale Köprüsü projesi kapsamında, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir illerini kapsayan yeni otoyol güzergahından onlarca köy etkilenecek.
 İstanbul sınırı içinden başlamak üzere, Çanakkale ve ardından Balıkesir güzergahına doğru  sırasıyla;
Karaevli,  Nusratfakı, Yenice, Ahievren, Ballı, Yülüce, Bolayır, Güneyli, Sındal, Hacıgelen, Hurma, Süle, Navruz, Seyvan, Umurlar, Başkoz, Gündoğdu, Havutbaşı, Çakallar köyleri projenin kapsama alanı içinde kalacak.
Bu arada proje kapsamında Kamulaştırma uygulanacak alan, tam 6.3 Milyar m2 olacak.
BAŞBAKAN NET KONUŞMUŞTU…
Başbakan Binali Yıldırım, Resmi Gazetede yayımlanıp adeta  Çanakkale’ ye müjde niteliği taşıyan ihale tarihinin duyurulmasından saatler önce, ‘Geçiş 3 Dakika, Ücreti de 15 Euro’ olacak diyerek Başkentte kamuoyunu bilgilendirmişti.
Çanakkale’ ye adeta Cumhuriyet Bayramı hediyesi  veren  Başbakan Yıldırım, Cumhuriyetin 100. Yıl vurgusu ile, 1915 Çanakkale Boğaz köprüsünün biteceği tarihi de duyurmuştu.