Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Turan Ünüvar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın eşi Hale Gökhan, STK ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Atatürk anıtına çelenklerin sunulması ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Tören, Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ezgi Deniz Ünsal ve Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Meral Ulucan ve CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol’un günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Programda ilk olarak konuşan ve Kadının seçme ve seçilme haklarına değinen Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ezgi Deniz Ünsal “Atatürk devrimlerinin sonucunda kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasında dünyanın öncü devletlerden biri olsak da günümüze kadar gelen süreçte, genel ve yerel yönetimlerde kadınların temsili oldukça sınırlı düzeyde kaldı. Bu güne kadar TBMM’ de en yüksek kadın temsil oranı %17,8 olarak gerçekleşti. Kadınların karar alma mekanizmalarındaki yetersiz temsilinin sebebinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunu biliyor ve üzüntüyle karşılıyoruz. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine daha aktif katılımının sağlanması, siyasette eşit oranda temsil edilmesi ise; her şeyden önce bir demokrasi meselesidir. Çanakkale Barosu olarak kadınların siyasal hayatta da eşit şekilde katılımını sağlamak için mücadeleyi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz” dedi.
Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Meral Ulucan ise yaptığı açıklamada “Amacımız; Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini, Cumhuriyetin kadın haklarında sağladığı kazanımları korumak ve Türkiye’de yaşayan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamaktır. Kadının önündeki engelleri kaldırma konusunda çalışmalar yapmaktır. Bugün kadın hakları günüdür. Hepimizin geçmişte verilen mücadeleye sahip çıkıp, geleceği kurmanın sorumluluğunu taşıdığımız gündür” cümleleri kullanıldı.
Bir Yandan Eşitlik Mücadelesi Bir Yandan Yaşam Hakkımızı Savunuyoruz
CHP Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol ise yaptığı açıklamasında “Kadınlar, eşit yurttaşlık kimliğine sımsıkı sarılarak 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde sandıklara koşup oy kullandılar. Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte kadın milletvekili sayımız 18’e yükseldi. O zamanki parlamenter sayımıza göre bu oran yüzde 4,6’ya denk geliyordu ve parlamentoda kadın temsil oranı açısından dünyada ikinci sırada yer alıyorduk. Bu bir devrimdi. Bu devrimin yankısı dünyada hala sürdüğü için Afganlı bir kadın aktivist, ‘Çok büyük bir hayranlık duyuyorum. Türkler için muhteşem şeyler başarmış bir lider. Çocukluğumdan beri düşünürüm bunu, Atatürk bizim liderimiz olsaydı Afganistan’da neler olurdu? Bugün nasıl bir yaşamımız olurdu? Biz Afgan kadınları nelere sahip olurduk ve neler başarırdık? Biliyor musunuz bunun hayali bile çok güzel’ diyor. Biz kadınlar, bir yandan eşitlik mücadelesi verirken diğer yandan da yaşam hakkımızı savunmak zorunda kalıyoruz. AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle, ülkemiz adeta kadın mezarlığına dönüştü. Bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020 tarihinde ‘YaşamHak’ projemizi hayata geçirdik. Bir yıl önce bugün, ‘Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır’ diyerek yola çıktık. Logomuzda, şiddetin panzehri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik ve YaşamHak’ın ‘şiddetin son bulma adresi’ olduğunu ilan ettik” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları, Baro Başkanlığı ve Türk Kadınlar Birliği tarafından gerçekleştirilen program, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.
Şerife Erdem