Gündem

8 Kasım Radyoloji Günü Çanakkale’de Törenle Kutlandı

Röntgen ışınlarının, Alman Fizikçi W.C. Röntgen tarafından bulunmasının yıl dönümü olan 8 Kasım, her yıl Radyoloji Günü olarak kutlanıyor. 

Röntgen ışınlarının, Alman Fizikçi W.C. Röntgen tarafından bulunmasının yıl dönümü olan 8 Kasım, her yıl Radyoloji Günü olarak kutlanıyor.   Radyoloji alanında çalışanlar başta olmak üzere, genellikle sağlık çalışanları Radyoloji alanında yaşanan sorunları değerlendirip gündeme getirildiği önemli gün Çanakkale’de de törenle kutlandı.
 
Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER)  Radyoloji Çalışanları Komisyonu tarafından organize ettiği kurumlar arası işbirliği ile oluşturulan 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü  dolayış ile gerçekleştirilen kutlama etkinlikleri kapsamında,  Cumhuriyet Meydanında bir tören düzenlendi. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi, Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Medical Park Hastanesi, Çanakkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER)  katılımı ile gerçekleştirilen  tören Atatürk Büstüne çelenklerin koyulması ile başladı.
 
Radyoloji çalışanlarının katılımı ile gerçekleştirilen  tören Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Medical Park ve Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği’nin çelenklerini bırakması ile başladı.  Saygı duruşu ve istiklal Marşının ardından günün anlam ve önemine binaen Radyoluji çalışanlarının sorunlarının dile getirildiği Basın açıklamasını Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Sorumlu Radyoloji Teknikeri Abdulhadi Seçkin tarafından gerçekleştirildi. Konuşmasının başında 8 Kasım Radyoloji Gününün önemine değinen Abdulhadi Seçkin “Bir fizik profesörü olan Wilhelm Conrad Röntgen’in 1895 yılında yani bundan 126 yıl önce X-ışınlarını keşfettiği bugün, aynı zamanda radyolojinin de doğduğu gündür. İlk olarak eşinin elini görüntüleyerek bulduğu ışının tıp alanında uygulanmasına zemin hazırladığından ilk radyoloji çalışanı olarak da değerlendirebiliriz. Günümüzde artık 8 Kasım günü bulunan bu ışın tarım, endüstri, araştırma ve enerji üretimi gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Ancak sağlık alanında kullanılmaya başlanması radyoloji diye yeni bir bilim dalının ortaya çıkmasını sağlarken, aynı zamanda birçok hastalığın tanı ve tedavisinde de olmazsa olmaz bir konumda yer almaktadır. Günümüzde artık radyoloji biriminin olmadığı bir. hastane düşünülememektedir” dedi.
 
Yapılan Çalışmalar hakkında da bilgiler veren Abdulhadi Seçkin “Bizler x ışınlarının kullanılarak] görüntüleme ve tedavi işlemlerinin yapıldığı birimlerin çalışanları olarak 8 Kasım Dünya Radyoloji Gününde sizlerle bir araya gelerek, yaşadığımız problemleri ve x ışınlarının da sebep olduğu radyasyonun etkileri hakkında bilgi vermeyi ummaktayız. Öncelikle radyasyonun düşük dozlarda dahi hücresel boyutta bazı değişiklere sebep olabileceğini 5 herkese hatırlatmakta fayda olduğunu düşünmekteyiz. Teşhis ve tedavi amacıyla röntgen, anjiyografı veya tomografi çektirilmesiyle almacıyla radyasyon dozu nedeniyle hekimin fayda-zarar değerlendirmesi yaparak hasta lehine, fayda sağlayacağı karar doğrultusunda istem yapılmaktadır. Yani bir hastanın kanser olup olmadığını anlamak için radyasyon kullanılan bir cihaz ile görüntüleme yapmak o insanın hastalığının teşhis edilmesi ile hayatını kurtarabilir. Bu sebeple verilen radyasyon göz ardı edilebilir. Bizim hatırlatmak istediğimiz ise bu hastanın, defalarca aynı işlem için radyasyon alması. Radyasyon sahasında çalışanlar olarak herkese, x ışınlarının kullanıldığı cihazlarda yapılan görüntüleme işlemleri için daha dikkatli ve hassas davranmalı diye düşünüyoruz. Tek tek bütün bireylerden bunu talep ederken, yetkililerden de gerekli yasal düzenlenişlerin bilimsel, veriler ışığında bir an önce yapmalarım istemekteyiz” dedi.
 
Kansere Yakalanma Riskimiz Daha Fazla
 
Abdulhadi Seçkin konuşmasının devamında Radyoloji bölümünde çalışanların kanser olma riskinin diğer Ülkelere oranla Türkiye’de kat kat fazla olduğunu hatırlatarak, yapılan radyoloji haklarının bir an önce  hayata geçirilmesi gerektiğini de vurgulayarak “Radyasyon sahasında çalışanların neredeyse bütün haklarının ve düzenlemelerinin dayandırıldığı 06.05. 1939 tarihli 4201 sayılı resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Radyoloji, Radyom ve Elektrikle tedavi müesseseleri hakkında nizamname, 25.06.2021 tarih 21522 sayılı resmî gazetede yürürlükten kaldırıldı. Maalesef yerine yenisi de daha konulmadı. Bunun neden önemli olduğunu birkaç istatistiki bilgi vererek anlatmaya çalışacağız. Radyasyon yanık, katarak, kısırlık, kanser ve genetik bozukluklar gibi sonuçlara sebep olabilmektedir. Bir araştırmaya göte radyoloji işlemi nedeniyle oluşan kanserin, tüm kanserlerin içinde %2’sini oluşturduğu, bu nedenlerle radyoloji çalışanlarının büyük risk altında olduğu anlaşılmıştır. Avrupa  Birliği ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye’de radyoloji çalışanlarının kansere 1 yakalanma riskinin Avrupa Birliği ülkelerinde çalışanlardan kat kat fazla olduğu görülüyor. Nitekim ülkemizdeki radyoloji çalışanları AB ülkelerinde çalışanlardan daha fazla mesai yapmaktadır. Sağlıksız ve ağır çalışma koşullan da dikkate alındığında ülkemizde çalışan  radyoloji teknisyen ve hekimlerinin . emekli olmadan kansere yakalanma riskleri gelişmiş · ülkelerdeki meslektaşlarımıza göre çok daha fazla olduğu görülmektedir” dedi.
 
Yeni Yasal Düzenlenmelerin, Atamaların Yapılmasını İstiyoruz
 
ÇOMÜ Hastanesi Sorumlu Radyoloji Teknikeri Abdulhadi Seçkin, Radyoloji bölümünde görev yapan çalışanların haklarında yapılması gereken yeni yasal düzenlenmelerin ve atama taleplerini de dile getirerek “Aşağıda maddeler halinde sıralayacağımız düzenlemelerin en  kısa sürede hayata geçirilmesi bütün radyoloji çalışanlarının güvencesi olacaktır.  Bilimsel veriler ışığında günümüz görüntüleme teknolojisine uygun yeni yasal düzenlemelerin yapılmasını,  Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, fiili hizmet ve çalışma süreleri gibi haklarının çalışanlar içini olumlu yönde geliştirilmesini sağlayan hukuksal düzenlemelerin yapılmasını! Radyoloji çalışanlarının kamuda veya özel sektörde olduğuna bakılmaksızın iyileştirmelerin eşit olarak uygulanmasını, Radyoloji çalışanlarının haklarını, görevlerini, yetkilerini ve sorumluluklarım belirten düzenlemelerin ivedilikle hazırlanmasını, Radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi alanındaki personel eksikliğinin giderilerek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını, saydığımız gerçekler göz önünde bulundurularak talep etmekteyiz” dedi.
 
Yapılan konulmaların ardından  toplu fotoğraf çekimi ile Cumhuriyet Meydanındaki tören sona erdi. Daha Sonra sağlık emeklileri lokalinde gerçekleştirilen tanışma etkinliğinde, sağlıkçılar bir araya gelerek sohbet ettiler.  Bu anlamlı gün dolayısı ile  Çanakkale’de de çeşitli konferans ve  etkinlikler hafta boyunca gerçekleştirilecek.
 
Şerife Erdem