Kültür ve Sanat

Hafta Sonu İstanbul’da ÇAFAD Rüzgarı Esti

Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) tarafından hafta sonu Avcılar ve Esenyurt Belediyelerinin de desteği ile iki ayrı günde festival tadında Halk Dansları gösterisi düzenlendi. 

Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) tarafından hafta sonu Avcılar ve Esenyurt Belediyelerinin de desteği ile iki ayrı günde festival tadında Halk Dansları gösterisi düzenlendi.  Farklı Kültürlerin bir arada yaşadığı tarihi kent İstanbul’da Farklı ülkelerden katılan dans grupları, sergiledikleri performansları ile hem kültürlerini hem de yeteneklerini gösterdiler. İki ayrı günde iki ayrı Alanda gerçekleştirilen gösterilere İstanbullu  vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Farklı din, dil, ırk ve mezheplerinin bir arada yaşandığı İstanbul’da, Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) tarafından Avcılar ve Esenyurt’ta  düzenlenen gösterilerle kültürler bir kez daha kaynaştı.  Hafta sonu iki ayrı Belediyenin katkıları ile İstanbul’da gerçekleştirilen gösterilere Yurt dışından  İran, Bulgaristan, Ukrayna, Kazakistan ve Endonezya’dan, Yurt İçinden ise Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ve Türk Folklor Kurumu dansçıları katıldı. Renkli kıyafetleri farklı kültür ve geleneklerin yansıtıldığı gösterilerin ilki Avcılar Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Avcılar Belediyesi Halk Şenlikleri kapsamında ÇAFAD ve  Serenity Uluslararası Boğaziçi Halk dansları ve Müzik Festivali, dansçıların yerli kostümleri ile katıldığı Kortej yürüyüşü ile başladı. Renklerin birleştiği Kortej Yürüyüşüne İstanbul’a gelen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.  Kortej yürüyüşünün ardından gruplar   Avcılar Barış Manço Kültür Merkezinde  gösterilerini sergilediler.

Uluslararası Muhteşem Bir Geri Dönüş Oldu
Barış Manço Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Gösterilere Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli de katıldı.  Gösterileri ilgi ile izleyen Başkan Hançerli, program sonunda   bir açıklama yaparak zorlu geçen Koronavirüs nedeni ile uzun bir aranın ardından yeniden bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek “Türk Folklor Kurumu ile aslında  Belediye Başkanı olur olmaz hemen bir etkinlik gerçekleştirdik.  O da çok güzel ve çok özeldi. Daha sonra aramıza Korona girdi ve bir buçuk iki yıllık bir ara oldu ama  Muhteşem ve uluslararası bir dönüş oldu.  Dansları izlerken ben büyülendi. O nedenden dolayı her gruba ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.  Yapılan konuşmanın ardından Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli, katılan gruplara  teşekkür plaketi ve çiçek takdim etti.

Esenyurt’ta Gösterilere Yoğun İlgi
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ikinci gösterisini ise  Esenyurt Belediyesi Ev Sahipliğinde gerçekleştirdi. Yine Yurt Dışından İran, Bulgaristan, Ukrayna, Kazakistan ve Endonezya gruplarının yanı sıra ÇAFAD’ın da Karadeniz ve Sirtaki  grupları sahne aldı. Birbirinden güzel danslarını ve sahne performansının gerçekleştirildiği  gösteriler Esenyurt Belediyesi Şehit Erol Olçuk Kültür Merkezinde  gerçekleştirildi. Gösterilere Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da katıldı.  Birbirinden renkli dansların yer aldığı gösterilerin sonunda bir konuşma yapan ve birlik beraberliğimizi göstermek için bu tür gösterileri destekleyeceklerini belirten Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt “Kültürlerin özgürce ifade edilmesi açısından, hem de dünyanın birlik beraberlik içerisinde hepimizin olduğunu  göstermemiz açısından önemli bir etkinlik.  Ama bu bir başlangıç etkinliği.  Bunu daha güzel bir şekilde devam ettirmemiz lazım” dedi.  Konuşmaların ardından Başkan Bozkurt, gösterilere katılan gruplara çeşitli hediyeler takdim etti.
 
Cuma Deren