Gündem

Sardalya’nın Tam Zamanı

Çanakkale ile özdeşleşmiş balık türlerinden biri olan Sardayanın mevsimi geldi.

Çanakkale ile özdeşleşmiş balık türlerinden biri olan Sardayanın mevsimi geldi. Özellikle sonbahar ve yaz aylarının en çok tercih edilen Sardalya Balığının pişirme teknikleri de farklı oluyor. Balığı lazzetli olabilmesi için en önemli kurallardan biri olan pişirme aşaması ile ilgili uzmanından da pişirme teknikleri geldi.  Yılların balıkçısı Hasan Tunç, Balığın yağlı olduğu bu mevsimde mangalda lezzetli olduğunu, mevsiminin dışında ise buğulamanın lezzetli olduğunu söyledi.   

Yaz ve sonbahar aylarının en çok tüketilen balıklarından birisi olan, adı ile Çanakkale ile özdeşleşen   Sardalye balığı, havalar sıcak gittiği sürece 15-20 cm büyüklüğe ulaşıyor. Özellikle sıcak aylarda çok
yağlı olan bu balık türü Kuzey Ege’de  çok tüketiliyor.  Son baharı yaşadığımız bu günlerde Sardalye balığının da bol olduğu bir mevsimi yaşıyoruz. 1 Eylülde yasakların kalkması ile tezgahlara gelen Sardalye vatandaşların da en çok tercih ettiği balık türü oldu.  Mevsiminde tüketilmesi kadar pişirme teknikleri ile de lezzet kazanan sardalyanin pişirilmesinin püf noktalarını yılların balıkçısı Hasan Tunç Aktardı.

Sardalya Nasıl Tüketilmeli?
 Sardalye balığının çok çeşitli tüketim çeşitleri olduğunu söyleyen balıkçı Hasan Tunç, sardalyenin en meşhur ve en bilinen tarifinin temizlenmiş bir şekilde mangal kömüründe ızgara olduğunu söyledi. Tunç, “Evde mangal imkânımız yoksa en pratik şekilde fırın tepsisine yağlı kâğıdı yatırıp üzerine sardalyeleri koyup, 200 derecede kızgın fırında en uzun pişirme süresi 10 veya 15 dakika arasındadır. Çok fazla pişirdiğimiz zaman yağı ve lezzeti kaçabilir.” Dedi.

Yağ Oranının Az Olduğu Dönemlerde Buğulama Yapılmalı
Balığın çeşitli soslar ve malzemelerle tatlandırabileceğimizi belirten Tunç şu tavsiyelerde bulundu; “Balığımıza mayhoş bir tat vermek istiyorsak kendi içinde buharıyla beraber pişirebiliriz. Balığın yağ oranın az olduğu soğuk zamanlarda buğulama yapmak en mantıklı tercihlerden biridir. Çeşitli tariflerde, kılçığının alınarak ve birbirine yapıştırılarak içine de kaşar ve çeşitli baharatlarla renklendirerek o şekilde servise sunabiliriz. En pratiği sodalı, yumurtalı ve unlu sosla balık ekmek şeklinde tüketebilir.”  Dedi.
 
Şerife Erdem