Sağlık

'Aşı karşıtlığı sürerse asıl artışı o zaman görürüz'

Kurban Bayramı tatilinde yoğun trafik altında kalan Çanakkale’de o günden bu yana koronavirüs vakaları yükseliyor.

Kurban Bayramı tatilinde yoğun trafik altında kalan Çanakkale’de o günden bu yana koronavirüs vakaları yükseliyor. Açıklanan insidans haritasına göre bayramdan sonra Çanakkale’nin vaka sayısı 17,73’ten 21,57’ye çıkmıştı. Sonrasında açıklanan haritaya göre ise rakam 31,21 oldu. Bir dönem hızla düşen vaka sayısının iki haftadır peş peşe yükselmesi şehirde tedirginliği tekrar başlattı. Koronavirüs dünyada genelinde olduğu gibi Türkiye’de de can almaya devam ediyor.

Aşı karşıtlığı sürerse asıl vaka artışı o zaman yaşanır”
Pandemi sürecinde vaka sayıları geçtiğimiz haftalarda 5 binli rakamlardan tekrar yüksek seviyelere ulaştı. Özellikle Kurban Bayramı tatilinde vatandaşların akınına uğrayan sahil kentleri ve onlardan biri Çanakkale’de o günden bu yana korona virüs vakaları artmaya devam ediyor. Pandemi sürecinde yaşanan vaka sayılarıyla ilgili olarak eğer tahminler gerçekleşirse vaka sayıları tekrar 50 binli rakamları bulur mu? Bir dalga ihtimali var mı? Doktor Özgür Çalım Gazetemiz  için değerlendirdi. Aşı konusunda uyarıda bulunan Çalım, “Aşı karşıtlığı sürerse asıl vaka artışı o zaman yaşanır” dedi.  

Bir dönem hep düşüş çizgisinde olan Çanakkale’de vaka sayısı, iki hafta önceki vaka sayısındaki düşüşün ardından iki haftadır peş peşe yükselmeye başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerde 100 bin nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren haritanın güncel halini paylaştı. Buna göre iki hafta önceki 17,73 olan haftalık vaka sayısı, geçen hafta yani 10-16 Temmuz tarihleri arasında 21,57’ye yükseldi. 17-23 Temmuz tarihleri arasındaki harita ise dün yayınlandı. Bu haritaya göre ise Çanakkale’de vaka sayısının yüzde 50 civarında artış göstererek 31,21 olması dikkat çekti. Türkiye'nin dört bir yanından gelen tatilciler ile birlikte Çanakkale adeta turistlerin uğrak mekan oldu. Çanakkale’de kalabalıklar artarken, Covid-19 vaka sayıları da artış gösterdi. Bu artışın kısa sürede kendini göstermesi de gözlerden kaçmadı.

Vaka sayıları Türkiye’de ve Çanakkale’de ne kadar daha artabilir. Yeni bir dalga olabilir mi? Aşıların koruyuculuğu azalıyor mu? Bütün bu merek edilen bilgileri Doktor Çalım yanıtladı.
Pandemi sürecinde en fazla bulaşıcılığın tartışıldığına dikkat çeken Çalım, “Vaka sayıları olmadığı kadar artıyor. Bunda Delta ve Plus varyantları birinci sebep ama bir diğer sebep aşılamada gerilikler. Yani aşı var, ama aşı sırası gelen bazı kesimler aşı olmamak konusunda inatçı tavırlar sergiliyor. Aşı beğenmemeleri, aşının koruyuculuk tartışmaları ve sağlık yorumları yapılması olumsuz. Bunların hepsi de bilgisizce ve dayanaksızca yapılınca ne sonuçlar oluyor görüyoruz. Vaka sayıları 5 binlerden tekrar 20 binlere gidiyor. Neden düşünün? Hem aşı olmam diyor, hem maske takmam diyor bu nasıl bir cehalet? Anlamıyoruz. Ya biz bu tezleri 2, 3 dalgadan önce gördük sözde hastalık yoktu diyenlerin hepsi hasta oldu, bir de üstüne varyantları oldular. Hala diyorlar ki ben hasta olmam, bu nasıl bir düşünce dünyası bilmiyorum. Ama derin bir çalışma yapılmalı ve bu kişiler ikna edilmeli asıl vakalar aşı yapmayanlar inat etmeye devam ederse olacak. O zaman yine bir kişi 10 kişiye 10 kişi onun katları ile bu en az ortalama çünkü genelde bir kişi yüzlerce kişiye bulaştırabiliyor. Bunun biz hekimler kadar toplumda söz sahibi kesimler tarafından da söylenmesi gerekiyor. Çünkü bu kesimlerin Eylül'e kadar ikna edilmesi gerekiyor’’ dedi.

İsmail ŞEN