Gündem

35 milyonuncu doz Bayramiç’te vuruldu: 'Sağlıklı günlere kavuşmak için aşı olmayı ihmal etmeyelim'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşısının 35 milyon doza ulaştığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşısının 35 milyon doza ulaştığını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yapılan toplam Koronavirüs aşısının 35 milyon doza ulaştığını açıkladı.35 milyonuncu doz Çanakkale'de Bayramiç’te oldu.

Açıklanan aşının Çanakkale Bayramiç'te yapılması Çanakkale ve Bayramiçleri sevindirdi. Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "An itibariyle 35 milyon doz aşıya ulaştık. 35 milyonuncu doz aşı az önce Çanakkale Bayramiç'te yapıldı" dedi. Bakanın Twittinden sonra herkes Bayramiç'i internetten arayarak nasıl bir yer olduğunu görmek istedi.  Bayramiç Belediyesi de Koca’nın paylaşımına yer vererek, “Sağlıklı günlere kavuşmak için aşı olmayı ihmal etmeyelim” dedi.


Bayramiç ve yöresinin geçmiş çağlarda Troia Krallığının sınırları içerisinde olduğu bilinmektedir. İlçe merkezinin bu dönemlere ilişkin bilgiler, bugün ilçe sınırları içerisinde kalan bazı eski yerleşim merkezlerinden elde edilmektedir. Bunların en önemlileri arasında Troas bölgesinde, bugünkü Kurşuntepe yakınlarında ve Skamandros (Eski menderes çayı) Vadisindeki eski bir Aiolya yerleşim yeri olan Skepsis (Evciler) ve Akpınar ; Çaldağ köyünde bulunan Kiemalılar ‘ın kurduğu bir koloni olan Kebren (Akpınar) bulunmaktadır. Pers egemenliğine ve daha sonra da Sparta istilasına uğrayan kent, halkının Alexandreia- Troas’a göç etmesiyle boşalmıştır. 1356 yılında Osmanlılar, bugün Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan, restorasyonu yaptırılan ve halk arasında “Hadımoğullları Konağı” olarak bilinen binayı yaptırmışlardır. Akpınar Çaldağ köyünde, adını Priamos’un oğlu Kebrionos’tan aldığı söylenen, M.Ö. 5. yüzyılda büyük ün kazanan ancak M.Ö. 3. yüzyılda tamamen boşalan Kebren antik şehri ile Kurşunlu köyündeki, yazılı kaynaklara göre etrafı yüksek surlarla çevrili bir kale ve Athena Tapınağı’nın olduğu bildirilen Skepsis kentinin kalıntıları, ilçedeki antik yerleşme merkezleridir. Ancak yörede yeterli bir araştırma yapılmadığı için önemli bir antik yerleşim bölgesi olan Bayramiç ve civarı hakkında başka bir bilgi bulunmamaktadır. Osmanlı dönemi yapıları arısında Tepe Camii, Taşköprü camii, Hadımoğulları Konağı ve Taşköprü sayılabilir. İlçede ayrıca mesire yerleri arasında Kazdağları ilk sırada yer alırken, Külcüler kaplıcası, dikkat çekmektedir.

İsmail ŞEN