Gündem

Suda Tasarruf Sağlayacak Proje Kapsamında Ekilen Çeltikler Yeşermeye Başladı

Deneme amaçlı geçtiğimiz yıl Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilk kez Biga İlçesinde damlama sistemi ile çeltik yetiştirilmişti.

Deneme amaçlı geçtiğimiz yıl Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilk kez Biga İlçesinde damlama sistemi ile çeltik yetiştirilmişti. Özellikle Suda Tasarruf sağlamak amaç İle bir çok ülkede de hayata geçirilen sistem Biga İlçesinde de geçtiğimiz yıl denemesi yapılmış ve başarıya ulaşılmıştı. Özellikle suda büyük tasarruf sağlayan  ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’  kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının da desteği ile Biga’lı çiftçilere dağıtılan çeltikler, geçtiğimiz aylarda toprakla buluşturuldu. Yeşeren çeltik tarlalarını ziyaret eden Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Proje kapsamında ekilen tarlaları yerinde inceledi.

Türkiye’nin gıda ambarlarından bir olan Çanakkale’de tarım her geçen gün genişlerken, yapılan demonstrasyon çalışmaları ile her yıl farklı ürünleri Çanakkaleli çiftçilerle tanıştıran Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü  bu yılda ekim sezonu öncesi yeni projelerini çiftçilere tanıtıyor.  Bu kapsamda geçtiğimiz yıl denemesi yapılan ve başarılı olan damlama çeltik sulama projesi çiftçilerle tanıtıldı.  Özellikle kurak bir döneme girdiğimiz son yıllarda suyun önemi her geçen gün artarken, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü çeltik sulamalarında büyük sulamaların önüne geçilecek bir proje geliştirdi.  ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesini geçtiğimiz yıl hayata geçiren ve bir tarlada damlama sulama sistemi ile  çeltik yetiştirilerek denemesi yapıldı. Hem verimde hem de mahsulde sağlanan başarı sonrası, projenin hayata geçirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruldu. Bakanlığın da onay verdiği ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesi kapsamında çiftçilere geçtiğimzi Nisan ayında hibe olarak  çeltik dağıtıldı. Dağıtılan çeltikler Çiftçiler tarafından damlama sistemi ile Çanakkale Merkez, Biga, Ezine, Lapseki ve Çan ilçelerinde  ekilmeye başlandı.  Geçen üç ay süre zarfında çeltikler yeşermeye başladı. Başarıya ulaşan projedeki çalışmaları yerinde incelemek ve ekilen  Tarlaları incelemek amacı ile Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ alanda incelemelerde bulundu.
 

Her Yıl 2500 Metreküp  Su Kullanılıyor

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ projesi kapsamında kabul edilerek finanse edilen, Çanakkale Merkez, Biga, Ezine, Lapseki ve Çan ilçelerinde uygulanan  ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesinin de çeltikler yeşermeye başladı. Ekim alanlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak ve projede yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek amacı ile çeltiklerin ekildiği alanları gezen Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, incelemelerinin ardından yaptığı bilgilendirmede “Çeltik, sulama suyunu en fazla kullanan bitkiler içinde yer almakta. 4 aylık yetişme periyodu boyunca klasik tava sulama yönteminde dekara 1500 ile 2500 metreküp  arasında su uygulanmakta. Bu da ülkemizde çeltik ekim alanlarının artırılmasının önünde engel olmakta,  belli bir alanın üzerine çıkarılmasını kısıtlamakta. Kuraklıktan dolayı tarımsal sulamada yaşanan su kısıtının olduğu yıllarda ise mecburi olarak ekim alanları daraltılmaktadır” dedi.

Yüzde 50 Su Tasarrufu Sağlanacak
Özellikle geçtiğimi yıl sulama barajlarının alarm seviyesine indiği zamanlarda sulamalarda yaşanan sıkıntılar da göz önüne alınarak hazırlanan proje kuraklık döneminde su tasarrufunda da önemli bir adım atılmış olacak. Sulama sisteminin avantajlarına da değinen Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ “Hazırlanan proje ile; çeltik yetiştiriciliğinde klasik tava sulama yöntemi yerine damla sulama yöntemi kullanılarak % 50 den fazla su tasarrufu sağlamak, su kısıtından dolayı çeltik ekim alanlarının arttırılmasının önündeki engeli kaldırmak, sertifikalı tohum kullanılması ile birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alınmasını sağlayıp çeltik ithalatını azaltmak, aşırı sudan dolayı toprağın biyolojik yapısının bozulmasının önüne geçmek, yer altı sularının kirlenmesini önlemek, sivri sinek problemi oluşmasının önüne geçmek, kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amaçlanmış” dedi.

2 Milyon 600 TL Ödenek
Çanakkale’nin Biga İlçesinde geçtiğimi yıl uygulanan ve başarı sağlanan proje kapsamında geçtiğimiz yıl sezon öncesiinde ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edildiğini ve ödenek ayırdığını belirten İl Müdürü Karadağ “Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ projesi kapsamında kabul edilen projeye; 2 milyon 600 TL ödenek ayrılmış, proje kapsamında damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiren üreticilere sertifikalı çeltik tohumluğu ile ön bitki olarak ekilecek baklagil yem bitkisi tohumu % 75 devlet, % 25 vatandaş katkılı olarak verilecek, kullanılan sulama ekipmanlarına % 50 destek verilecek. Sulama ücretinde % 50, ruhsat ücretinde % 75 indirim yapılacaktır” dedi.

115 Üreticiye 74 Bin 280 Kg çeltik Dağıtıldı
Geçtiğimiz yaıl Biga İlçesinde uygulanan projenin başarılı olmasının ardından bu yıl Çanakkale'nin Merkez, Biga, Ezine ve Lapseki ilçelerinde 115 üreticiye ekilmek üzere 74 bin 280  kilogram çeltik dağıtıldığını belirten Çanakkale Tarım ve Orman Müdür Erdem Karadağ “Proje kapsamında bugüne kadar Çanakkale'nin Merkez, Biga, Ezine ve Lapseki ilçelerinde 115 üreticiye 3 bin 500 dekar alanda kullanılmak üzere 74 bin 280 kg sertifikalı çeltik tohumluğu dağıtımı gerçekleştirilerek ekimleri yaptırıldı. Ekimler devam etmekte. Çeltikte; damla sulama yönteminde dekar başına 800 ile 1000 metreküp arasında su kullanılmakta bu şekilde eski klasik tava sulama yöntemine göre % 50 den fazla su tasarruf sağlanarak su kaynaklarının israfının önüne geçilmekte ve kuraklığın yaşandığı günümüzde su tasarrufuna büyük katkı sağlamaktadır. Damla sulama yöntemi kullanılarak çeltik yetiştiriciliği suyu bitkinin istediği zaman, istediği miktarda, bitki kök bölgesine verme imkanı sağladığından, yer altı sularının kirlenmesini önlemekte, sivri sinek problemi oluşmasının önüne geçerek, kimyasal ilaçlamanın azaltılmasını sağlamakta” dedi.
 
Cuma Deren