EMLAK

'Koronavirüs sebebiyle konut satışları azaldı'

Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,6 azalarak 81 bin 222 oldu.

Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,6 azalarak 81 bin 222 oldu. Yaşanan bu azalma durumunu salgın hastalığa ve pandemi dönemine bağlayan emlakçı Erol, pandemi döneminde vatandaşın maddi olarak çok zor günler geçirdiğini ve bunun da emlak sektörüne yansıdığını ifade etti.

Çanakkale’de emlakçılık yapan Barış Erol, yapılan araştırmalara göre ülke genelinde konut satışlarının 1 sene içinde yüzde 32 azaldığını söylerken bunun sebebinin ise pandemi dönemiyle birlikte artan fiyatlar olduğunu söyledi. Erol, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de pandemi dönemiyle beraber konut fiyatlarında gözle görülür bir artış mevcut. Çok değil birkaç ay içinde bu emlak sektöründeki artış önceki dönemlere göre yüzde 40’ı bulacak gibi duruyor. Bu nedenle ev sahibi olmak isteyenler ellerini çabuk tutsa iyi olur” ifadelerini kullanarak vatandaşı uyardı. Emlakçı Erol, pandemi döneminde vatandaşın emlak sektöründeki tercihlerinin de değiştiğini, konutların satın alınmadığını ve daha çok kiralandığını söyledi.

Barış Erol, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de pandemi dönemiyle beraber konut fiyatlarında gözle görülür bir artış mevcut. Çok değil birkaç ay içinde bu emlak sektöründeki artış önceki dönemlere göre yüzde 40’ı bulacak gibi duruyor. Bu nedenle ev sahibi olmak isteyenler ellerini çabuk tutsa iyi olur. Pandemi dönemi insanların emlak sektöründe de tercihlerini çok değiştirdi. Pandemi döneminde zaten maddi olarak çıkmaza giren vatandaşın tercihi her ne kadar bankalardan düşük faizli kredi alabilecek bile olsalar bir ev satın almaktan yana değil de kiralık eve çıkmaktan yana oluyor. Yani bu Türkiye genelindeki konut satışlarının azalmasındaki sebep bence budur. Çanakkale özelinde konuşacak olursam Çanakkale’de aslında özellikle pandemi döneminde emlak sektöründe hareketli günler geçirmesi gereken bir ilimizdi. İnsanların bu dönemde istediği gibi sakin, küçük bir şehirdi ama pandemi döneminde artan fiyatlarla beraber biz, Çanakkale’nin yerel halkına değil de daha çok il dışından, yurt dışından insanlara ev satar hale geldik. Satılan daireler yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza ya da yabancı uyruklu kişilere satılıyor. Türk vatandaşında alım gücü kalmadı”

Emlak altından da dövizden de daha çok kazandırıyor”
Erol, “Çanakkale, 1 sene içinde emlak fiyatları en çok artış gösteren illerden biri. Çanakkale'de konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 34 seviyelerinde. Ortalama konut metrekare satış fiyatı 3. Bin 270 TL, ortalama konutların fiyatı ise, 374 Bin TL civarlarında. Yani bundan 5 sene önce Çanakkale’den ev satın almış, Çanakkale’ye yatırım yapmış kişiler şu anda yaşadı diyebilirim. Fiyatlar da yükselmeye devam ediyor, bence en mantıklısı toplu parayı emlak sektörüne yatırmak emlak altından da dövizden de daha çok kazandırıyor” dedi.

“Pandemi döneminde Bozcaada çok cazip bir yer haline geldi”
Barış Erol, pandemi döneminde Bozcaada’ya hem il dışından hem de yurt dışından çok büyük bir talebin olduğunu ve bu durumun da Bozcaada’daki ev, arsa fiyatlarını 2’ye katladığını söyledi. Erol, “Çanakkale’nin turistik cennetlerinden biri olan Bozcaada’ya pandemi döneminde yani yaklaşık 1 senedir hem il dışından hem de Çanakkale içinden çok fazla talep oldu. Bozcaada’da emlak fiyatları neredeyse 2’ye 3’e katlandı. Bozcaada’ya ulaşımın yalnızca feribotla sağlanıyor olması ve küçük, deniz kenarı bir ilçe olması Bozcaada’yı insanların gözünde cazip bir hale getirdi. Bir de virüsün ilk çıktığı zamanlar Bozcaada’da uzun bir süre de virüslü vakaya rastlanmaması Bozcaada’yı güvenli bir liman haline getirdi ve emlak sahibi olmak isteyen insanların sayısında artış oldu. Bozcaada’ya bu pandemi döneminde öyle bir talep oldu ki şu anda Ada’da kiralık dükkan, iş yeri, konut bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Hal böyle olunca fiyatlar da 2, 3 katın açıktı, arz talep ilişkisi yani anlayacağınız” ifadelerini aktardı.

“Arsa ve arazilere rağbet var”
Emlakçı Erol, “Pandemi döneminden sonra bir de üstüne yaz mevsimine girecek olmamızla beraber arsa ve arazilere talep arttı. Vatandaş, apartmanda kalabalık bir şekilde oturmak yerine arsa alıp üzerine müstakil ev dikmeyi tercih eder oldu. Yatırım yapmak için şehir merkezine ya da denize yakın olan araziler, arsalara da talep yoğun. Elinde biraz para olan insanlar bundan 3, 5 sene sonra fiyatını 2 katına çıkartacak yatırımları şimdiden almaya çalışıyorlar” dedi.

“Otoparklar, daire fiyatlarını daha da yükseltecektir”
Barış Erol, her apartmana otopark yapılması zorunluluğuyla ilgili, “Yeni alınan karara göre bildiğiniz gibi bir otopark düzenlemesi yapıldı. Kapalı otopark yapımında ortaya çıkan maliyet doğal olarak konut fiyatlarına yansıtılacaktır diye düşünüyorum. Bu yapılan otoparkın maliyetinin bir şekilde bir yerden çıkartılması gerekiyor. Ev sahipleri ya da inşaat firmaları da bu otopark maliyetini alıcıdan çıkartacaktır” cümlelerini kullandı.

Bir ev alırken önceliğiniz depreme dayanıklılığı olsun”
Emlakçı Barış Erol, yeni ev satın alacakları da uyardı. Erol, “Ev satın alırken sonradan pişman olmamak için ince eleyip sık dokuyun. Alacağınız evin bulunduğu binanın yaşı, dairenin oda sayısı, bulunduğu kat, balkonlu olup olmaması, manzarası, binanın asansörlü veya otoparklı olup olmaması gibi özellikleri ev bakmaya gitmeden önce kafanızda belirleyin. Ama ev satın alırken ya da kiralarken en önemli özellik bence depreme dayanıklı olup olmaması. Deprem bölgesinde yaşıyoruz, Allah korusun her an büyük bir depremle karşı karşıya kalabiliriz o sebeple bir ev alırken önceliğiniz depreme dayanıklılığı olsun. Ucuz ev alacağım derken canınızdan olmayın” diyerek sözlerini noktaladı.

Şerife Erdem