Gündem

ASSOS İÇİN İŞTE ÇÖZÜM

“SÖZ Verdik SÖZÜMÜZÜN arkasındayız” diyerek önerilerini sıralayan Prof. Dr. Perinçek, madde madde yazdı…

“SÖZ Verdik SÖZÜMÜZÜN arkasındayız” diyerek önerilerini sıralayan Prof. Dr. Perinçek, madde madde yazdı…

Assos’un sorunu olarak ortaya çıkan kaya düşmelerinin nedeninden bilimsel veriler ışığında söz eden Prof. Dr. Perinçek;
“Kaya düşmesi ve heyelanları tetikleyen birçok neden var. Bunlardan biri de depremler.
Assos ta deprem bölgesi olduğu için konuyu bu açıdan da dikkatli inceledik. Bilindiği gibi Edremit Körfezi kıyılarında ve içinde aktif deprem yaratma potansiyeli olan faylar var.
2017 2019 yılları da Ayvacık ta, 2014 yılında Gökçeada yakınında olan depremler Assos dolayını etkiledi.
2017 yılında Midilli güneyinde olan 6.2 büyüklükteki deprem ve Şubat 2021 depremi Ekim 2020 Kuşadası depremi Assos için de hissedildi ve etkili oldu.
Bu depremler sırasında Assos sırtlarında kayda değer kaya düşmesi rapor edilmedi ya da gözlerden uzak yerlerde kaya düşmesi yaşandı. “ şeklindeki bilgileri sosyal medyadan takipçileri ile paylaştı.
------------------------------------------------
ÖNCE SORDU, SONRA ÇÖZÜM SUNDU…
------------------------------------------------
Assos’ un sorunu olarak gündeme gelen kaya düşmelerini depremlerin tetiklediğini belirten isim, Prof. Dr. Perinçek oldu.
Çanakkalelilerin ‘Deprem Dede’ diye andığı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, önceki günlerde ‘Şeytan sordurdu’ diye çarpıcı bir çıkışa imza atmış, çözüm önerilerini de sunacağını belirtmişti.
Perinçek hoca, sözünü tuttu. Çözüm önerilerini sıraladı.
Depremler tetikledi, Assos’a kaya yağmuru başladı..
“Marka köşemiz Assos'u korumak için ÇÖZÜM önerilerimiz. Atacağımız adımlar. Gözlemler ve tespitlerimiz.” Diyerek, sosyal medya hesabından çarpıcı bilgiler sunan ve önerilerini de sıralayan Prof. Dr. Perinçek;

“GÖZLEMLER, DURUM DEĞERLENDİRMESİ ve TESPİTLERİMİZ” başlığı açtı ve uzun uzun anlattı.
Prof. Dr. Perinçek; “Assos kıyıları ve Edremit Körfezinin kuzey kıyıları dik yamaçları ile kaya düşmesi tipindeki heyelanlar için uygun bir zemin oluşturmaktadır. Benzer durum ülkemizin yamaç eğimi yüksek olan birçok yerinde de görülmektedir. Yamaç eğiminin yüksek olduğu alanların kıyısında yer alan karayolları, demiryolları, yerleşim alanları (köy ve Şehirlerimiz), turistik cazibe merkezleri çok sayıdadır.
Örneğin Gümüşhane, örneğin Sümela Manastırı gibi sayısız nokta kaya düşmesi ile yüz yüze gelmektedir bundan sonrada gelecektir.
Kaya düşmesi ve heyelanları tetikleyen bir çok neden var. Bunlardan biride depremler.” Vurgusu yaptı.
Takipçilerini konu ile ilgili detaylıca aydınlatan Perinçek hoca, sözlerini şöyle sürdürdü;
 “Assos ta deprem bölgesi olduğu için konuyu bu açıdan da dikkatli inceledik. Bilindiği gibi Edremit Körfezi kıyılarında ve içinde aktif deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. 2017 2019 yılları da Ayvacık ta, 2014 yılında Gökçeada yakınında olan depremler Assos dolayını etkiledi. 2017 yılında Midilli güneyinde olan 6.2 büyüklükteki deprem ve Şubat 2021 depremi Ekim 2020 Kuşadası depremi Assos için de hissedildi ve etkili oldu. Bu depremler sırasında Assos sırtlarında kayda değer kaya düşmesi rapor edilmedi yada gözlerden uzak yerlerde kaya düşmesi yaşandı. Fakat 1944 yılında hemen Assos dibinde olan 6.8 büyüklükteki depremin heyelanlara sebep olduğu ve kaya düşmeleri yaptığı kesin olarak söylenebilir. Depremin heyelanları ve kaya düşmeleri yarattığı gerçeğini biliyoruz. Bu nedenle de Assos yakınlarında deprem sırasında kaya düşmeleri olacağını kaçınılmaz. Bu gerçeği dikkate alarak tedbir almak zorundayız. Kaya düşmeleri bölgede can ve mal kaybına neden olmadan o tehlikeyi canlardan uzaklaştırmak için yapılacak projeleri ve atılacak adımları destekliyoruz. Hangi şartlarda destekliyoruz; bu işlemi yaparken insanlar işletmeler mağdur edilmemeli, o projeler arkasında rant olmamalı, projeler işin ehline verilmeli, projelerde akraba dost değil de liyakatli - işi bilen kimseler çalışmalı. Bu şartlarda önerilen projelere karşı çıkmak söz konusu olamaz.”
Assos’ un yamaç iyileştirilmesi konusunu araştırırken tabii ki cennet ülkemizdeki diğer örneklere de bakmak gerektiğini savunan Perinçek hoca,
“Sümela Manastırında yapılan kaya temizliği çalışmasını tüm detayları ile inceledik. Gümüşhane ilimiz içinde can ve mal kaybına neden olan kaya düşmesi olaylarını gözden geçirdik. Nerde ne yapılmalı, neler yapılmış bunlara bakarak kendimize kılavuz örnek olarak bunları seçtik. Sümela Manastırında yapıya zarar vermeden nerden kayaların yerinden alındığı nerde tehlikeli kayaların yerinde sabitlendiğini gördük.
Bunun dışında ülkemizde hangi firma bu konularda tecrübeli neler yapmışlar onları inceledik. Firmaların adlarını yanlı reklam olacağı için burada veremeyeceğim fakat her birinin işin ehli olduklarını yaptıkları uygulamalar ile gözlemledik. Hangilerini paravan şirket olduğunu ortaya çıkardık. Hangi şirketlerin kendi ülkesinde yol inşaatı dahi yapmayacak durumda iken bizim ülkemizde hiç tecrübesi olmadığı halde kaya düşmesi yamaç düzenlemesi işine soyunduğunu gördük. Amacı rant olan, ülkeyi düşünmekten uzak olan mihrakları deşifre etmeye çalıştık.

ÇÖZÜM İÇİN ATACAĞIMIZ ADIMLAR
--Alanda ilk incelemelerimiz yaptık, bunlara devam edeceğiz.
--Tehlikeli gördüğümüz her kayayı büyük yada küçük işaretledik.
--Her yere bakacağız, dikkatle inceleyeceğiz. Tehlikeli gördüğümüz kayaları işaretlemeye devam edeceğiz.
--Bunları en tehlikeli olandan, daha az tehlikeliye doğru sıralayacağız.
--Yamaçtan düşüp zarara neden olan en tehlikeli kaya parçasını "1" numara ile işaretleyip; yuvarlanıp zarar verecek kayaları sıralayacağız. Örneğin toplam sayı 45 ise en tehlikesiz 45. sırada olacak.
--Duraysız gördüğümüz kaya parçalarını ve blokları sınıflandıracağız. Bazılarını parçalayıp yok edeceğiz, mevcut yapılara zarar vermeden yamaçtan aşağı indireceğiz. Bazılarını yerinde çelik ağlarla bohçalayıp yerinde sabitleyeceğiz. Yerinde sabitleyeceğimiz bazı blokları gerektiğinde yöre taşlarını kullanarak manzarayı bozmayacak şekilde kamufle edeceğiz destekleyeceğiz.
--Ön çalışma bittiğinde 1 den 45 e kadar sıraladığımız kayaları ilk sıradan başlayıp yok edeceğiz yada çelik ağ ile bohçalayacağız veya yöre kayaları ile sağına soluna destek vererek yerinde sabitleyeceğiz
--Bu işlemleri yaparken mevcut işletmelerin mağdur olmaması için kaya-yamaç iyileştirme işlemlerini kış aylarında yapacağız. Böylece eşsiz güzelliği görmek için Assos a gelen Assos sevdalısı yurttaşlarımızın Assos kapılarından geri dönmesinin önüne geçeceğiz.
--Evet bu yamaç temizleme işini kışın yapacağız. Hemen bu kış bitmeden işe koyulacağız. Zaman az bu nedenle bu kış belki 2 ay çalışacağız. Yapabildiğimiz kadar başarabildiğimiz kadar kaya bloğunu 1 numaralı en tehlikeli olandan başlamak üzere yerinden alacağız. Tehlikeli olmaktan çıkaracağız. ilk kış zaman az olduğu için 10 tanesini temizledik diyelim. Sorun değil diğerleri için gelecek kış en az 4-5 ayımız var. Kalanları önümüzdeki kış, daha da kalırsa bir sonraki kış tehlike arz eden blokları yerinden kaldıracağız ya da yerinde sabitleyeceğiz.
-- Bu planlamayla 2021 yazı ve daha sonraki yazlar Assos sevdalılarının hizmetinde olacak, Doğa korunacak. Sit alanı korunacak. En önemlisi Assos ta var olan sırt sırta verip dayanışma içinde yerli ve yabancı turistlere hizmet sunan işletmelerin mağdur olmasını önleyeceğiz.
--Kaya düşmesinin önüne geçilmesi yamaç iyileşmesi sağlanması için ne kadar süre gerekli? Söylenen 500 gün. Sümela Manastırı için ise 5 yıl harcanmış. Düşüne biliyor-musunuz her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret edip para bıraktığı manastır 5 yıl kapalı kaldı. Çanakkale'mizin en çok ziyaret edilen yerlerini başında gelen Assos 500 gün kapalı kalacak. Ülkemizin ve oradaki işletmelerin kayıpları milyonlarca lirayı bulacak. Yerli ve yabancı turist Assos'ta TL yada döviz bırakmayacak. Önerimiz çok açık; yamaç iyileştirme işini kademli olarak kış ayalarında yapalım. Yaz başında tehlikesiz bir ortam yaratıp oradaki güzellikleri halkımıza sunalım. Yeki verilsin bu işi en fazla 3 kışta bitireyim.
-- ÇALIŞMA ve YERİNDE İNCELEMELERİMİZ SÜRDÜKÇE BU KÖŞEDE ASSO ve ÇANAKKALE SEVDALILARINI BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ” ifadelerini kullandı.

Erdem Sürek