Yörenin meşhur Domatesinin tadını kaçıran, Rekolteyi düşürdüğü de iddia edilen, Verimli topraklara zarar verdiği savunulan JES yatırımına ilişkin gelen karar, Tuzla’ da yaşanan tarifsiz sevinci adı oldu.
Geçtiğimiz yıla damga vuran, toplu balık ölümleri ardından tartışılmaya başlanan Jeotermal projeler, Ayvacık yaşayanlarının tepkisine neden olmuştu.
Yörede tarımı olumsuz etkileyen, toprağın verimini kaçırdığı iddia edilen JES çalışmaları kapsamında, doğaya salıverilen atık suların, balık ölümlerinin başlıca nedeni olduğunu, Çevreyi korumak amacıyla kurulan STK’ lar günlerce dile getirmişti.
İstenmeyen JES’ lere ilişkin alınan Mahkeme kararının, Tuzla köyü başta olmak üzere yöre halkından övgü topladığı gözlendi.
Ayvacık'ta yapımı planlanan iki JES için yürütmeyi durdurma kararı çıktığı öğrenildi.
------------------------------------------
İSTENMEYEN JES‘LERE, YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI,
ÜRETİCİ OLACAĞI SÖYLEDİ;
“DOMATESİN TADI GELECEK…!”
------------------------------------------
2020’ nin son aylarında gözlenen toplu balık ölümleri ile gündeme gelen JES’ ler için çıkan mahkeme kararı, yöre halkında sevinç yaşattı.
Edinilen bilgiye göre, Ayvacık'ta yapılmak istenen iki ayrı jeotermal Enerji Santrali’ ne(JES) karşı açılan davada sonuca varıldı. Mahkeme, Valiliğin "ÇED gerekli değildir" ifadesine karşı JES'lere dair yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Domatesin doyumsuz lezzete ulaştığı topraklarda, verim kaçırdığı ileri sürülen JES’ lere karşı uzunca süredir mücadele veren Tuzlalılar, yaşan son gelişme ile birlikte sevince boğuldu. Ayvacık'ta yapımı planlanan iki jeotermal enerji santraline karşı açılan davalarda mahkemeden iki yürütmeyi durdurma kararı çıktığı öğrenildi.
JES'ler için Çanakkale Valiliği tarafından, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir” kararlarına karşı açıldığı öğrenilen iki ayrı davada sonuca gelindi. Edinilen bilgilere göre, mahkeme kararlarında bu tür projelerde ÇED sürecinin işletilmesinin önemine vurgu yapıldı.
İKİ JES’E, İKİ KARAR..
Geçtiğimiz yılın son aylarında, Tuzla çayında meydana gelen toplu balık ölümleri ile dikkatlerin çevrildiği bölgede, yaşanılanların sorumlusu JES’ ler ilan edilmişti. Yöre halkı, balık ölümleri başta, toprağın verimini kaçıranın da, JES Projeleri olduğunu savunmuştu.
Bölgede, Doğayı koruma amaçlı kurulan STK’ lar başta, Çevre gönüllülerinin uzunca süredir kurulmaması için mücadele ettikleri JES projelerine ilişkin başvurdukları yargıdan gelen karara göre,
Ayvacık’a bağlı, Tuzla Mahallesi, Dikilitaş Mevkiinde MTN Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Babadere Jeotermal Enerji Santrali projesi ile yine aynı bölgede Tuzla-Gülpınar-Kocaköy Mevkii’nde Transmark Enerji Üretim San. Ve Tic. A.Ş. tarafından kurulması planlanan jeotermal enerji santralleri için Yürütmeyi Durdurma kararı alındı.
ÇED Gerekli Değildir kararına ilişkin, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, “ÇED Gerekli Değildir” kararlarını yargıya taşımıştı.
Bu arada, aynı konuda Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği harekete geçmiş, yargıya başvurmuş, davaya müdahillik talebinde bulunmuşlardı, mahkeme’nin bu talebi red ettiği öğrenildi.
BİLİRKİŞİ RAPORU….
Yargı sürecine ve çıkan karara ilişkin kamuoyunu bilgilendiren Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği yetkilileri, Yargılama sürecinde mahkeme tarafından verilen bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan ve Ekim 2020 tarihinde mahkeme heyetine sunulan bilirkişi raporunda da, ÇED projesindeki birçok hata ve eksikliklere dikkat çekildiğini ifade etti.
Bilirkişilerin, raporlarında "proje tanıtım dosyasının bilimsel ve teknik yönden yeterli olmadığı, rapor içinde değerlendirilen çevresel etkilerin gerçekte olması beklenenden az hesaplanarak raporun, projenin çevreye olan etkilerini tam olarak yansıtmadığı, bu nedenlerle proje tanıtım dosyasının yenilenmesi gerektiği" şeklinde tespit ve görüşlerine yer verdikleri, edinilen bilgilerden.
Cuma Deren