Gündem

Müftü Çubukçu gençleri uyardı

Son yıllarda zararlı alışkanlıkların artması ile beraber devletin ilgili kurumları, gençleri bataklıktan kurtarmak için gerekli çalışmaları yürütürken, bağımlılıkla mücadele kapsamında İl Müftüsü Şükrü Çubukçu da bir açıklama yaptı.

Son yıllarda zararlı alışkanlıkların artması ile beraber devletin ilgili kurumları, gençleri bataklıktan kurtarmak için gerekli çalışmaları yürütürken, bağımlılıkla mücadele kapsamında İl Müftüsü Şükrü Çubukçu da bir açıklama yaptı. Çanakkale İl Müftülüğünün sosyal medya hesabı üzerinde yayınlanan bir video ile gençlere ve ailelere seslenen İl Müftüsü Şükrü Çubukçu, birilerinin zararlı alışkanlık teklifini bir kere değil bin kere düşünülmesi gerektiğini, aksi taktirde belki de yaşam boyunca zararlı çıkacak.

Uyuşturucu, alkol, kumar gibi bataklıklara düşen gençlerin yaş sınırı gittikçe düştüğü son yıllarda devlete bağlı kurumlar da gençleri bataklıktan kurtarmak için ver güçleri ile çalışıyor.  Kızılay ve Yeşilay başta olmak üzere Bağımlılıkla mücadelenin çetin bir savaş  verdiği şu günlerde gençlere bir uyarı da İl Müftüsü Şükrü Çubukçu’dan geldi. İl Müftüsü Çubukçu, Müdürlüğün Sosyal medya hesabı üzerinden bir video yayınlayarak, bataklığa karşı gençleri güzel ahlaka davet ederken ebeveyenleri de çocuklarının çevresi, gittiği yerler ve arkadaşları konusunda dikkatli olmaları gerektiği uyarısı yaptı. Müftü Çubukçu “ Bütün toplumu etkileyen ve özellikle gençleri etkisi altına alan zararlı alışkanlıklar, elbette her birimizin dikkat etmesi gereken temel konulardan biridir.  Biz Müslümanlar için kullanılması uygun olan, olmayan , yenilmesi mümkün olan, olmayan bazı hususiyetler vardır.  Biz bunları dinin, Kuran’ın ve Peygamberimizin öğretmesi ile biliyoruz ki  Müslüman toplum için helal olan, olmayan, hususlar vardır.  Öyle ki Kuran’ın belirlediği alkol,  kumar ve benzeri zararlı alışkanlıklar, her Müslüman için kırmızı çizgilerin başında gelir.  Alkolün her türlü türevleri, kumarın her türlü türevleri  toplum olarak her zaman bizi zora sokan, sadece kendi bünyemizi değil, yapılan araştırmalarla biliyoruz ki  bizden sonra gelecek nesillere de kalıtsal hastalıklar veya zararlar bırakan unsurlardandır.  Özellikle trafik kazaları, cinayetler,  aile içi şiddet gibi toplumu kasıp kavurun bir takım hastalıkların temelinde de  zararlı alışkanlıkların başrol aldığını görüyoruz” dedi.
Bir Kere Değil Bin Kere Düşünün
Gençleri zararlı maddelere alıştırmak isteyen kişilere yönelik tavırlara karşı da uyaran İl Müftüsü Şükrü Çubukçu “Son yıllarda özellikle gençlere yönelik yapılan bir takım çalışmalarda  yani art niyetli insanların yapmış olduğu çalışmalarda Uyuşturucu ve türevlerinin de kullanım yaşı maalesef gün geçtikçe aşağıya iniyor.  Buradan sevgili gençlere diyorum ki Gençler, Eğer size birileri zararlı  alışkanlıkları  teklif eden bir sözü veya tavrı varsa, bir kere değil bin kere düşünün.   Anlık hoşça vakit geçirmek insanın nefsine hoş gelebilir.  Elbette ki bizler için helal ve haram başta olmak üzere asla terk edilmemesi gereken  bir denge ve inançtır.  Ama ondan sonra bize, çevremize, ekonomimize  ve oluşturacağı hastalıklarda telafisi mümkün olmayan veya çok uzun sürecek olan bir takım  yanlışlıklar başımıza gelebilir” dedi.
Milletçe Tedbirimizi Almamız Gerek
 Zararlı alışkanlıklara karşı gerek bireyler gerekse millet olarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini den belirten ve bu tedbirleri sıralayan İl Müftüsü Şükrü Çubukçu “Elbette içinde yaşadığımız toplumdan etkileniriz, arkadaş çevresinden etkileniriz. Ancak, dünyada inanç grubu ne olursa olsun  her toplumun uğraştığı konuların başında zararlı alışkanlıklar geliyor.  Biz Müslümanları diğer toplumlardan ayıran bir temel hususiyet şudur,  Haram olan bir şeyin adı da soyu da haramdır.  Haram olan bir şeyin gençlikte kullanılması uygun yada uygun değil diye bir anlayış bize ait değildir.  Veya haram olan bir davranış,  düğünde dernekte olur, başka zaman olmasın veya Ramazanda olmasa da başka bir zamanda olur gibi bir ayrım asla mümkün değildir.  Elbette zararlı alışkanlıklar ile ilgili devletin ilgili birimleri tedbirleri almıştır ve almaya da devam edecektir.  Ancak biz hem birey hem de aile olarak ve elbette ki millet olarak almamız gereken tedbirler var.  Öncelikle yaşlı-genç olarak her birimizin iman esasları ve değerlerimiz yeni baştan değerlendirmemiz lazım.  Biz neye inanıyoruz? Nereye savruluyoruz? Veya nereye gidiyoruz? İkincisi  elbette ki bu konuda yetkililerin alması gereken tedbirler bu konuda  kendi sorumluluklarında  alınması gereken kararların da ivedilikle alınması gerekir.  Üçüncüsü ise aile kavramı son derece önemli.  Buradan Anne ve Babalara sesleniyorum: Ey Anne ve Babalar;  Çocuklarınızın akşamında ve gündüzünde nerede ve kimlerle oturup kalktığına dikkat edin.  Biz zaman zaman özgürlük kavramını yanlış değerlendiriyoruz.  Özgürlük, ölçüsüzlük demek değildir.  Özgürlük, kendi sınırları içinde insanın  meşru şekilde zamanı değerlendirmek olmalı.  Ben kendi haddimi aşıyor isem,  özellikle inanç noktasında inandığım değerlerle çelişen bir takım hal ve hareketlerine girersem, anne baba olarak düşünmemiz gereken bir özgürlük değil artık. Yani Çocuğuma tanıdığım özgürlük değildir.
Çalışmaları Belli Zaman Dilimine Değil  Yılın Tamamına Yaymalıyız
Bağımlılıkla mücadelede gerçekleştirilen zaman dilimlerine de işaret eden İl Müftüsü Kabukçu, bu çalışmaların belli zaman dilimlerine değil yılın tamamına yaymamız gerekir diyerek “Bir başka unsur ise  bizin genç olarak veyahut ebeveyn olarak çocuklarımızın kimlerle arkadaşlık ettiğine dikkat etmeliyiz.  Efendimizin ‘Kişi arkadaşının dini üzerindedir’ uyarısı  bu açıdan son derce manidar bir uyarıdır. Oturup kalktığımız mekanların  bizim açımızdan ne kadar doğru  ve sağlıklı olduğu önemlidir.  Doğru olmayan insanlarla nasıl oturup kalkmamız bizim aleyhimize ise  uygun olmayan ortamlarda oturmamız da bizim lehimize değil, bilakis aleyhimizedir.  Bu tür çalışmaları sadece Yeşilay haftası,  Kızılay haftası gibi belli bir dilim zamanına daraltarak değil,  yılın tamamına seferber etmeliyiz.   Elbette ki inanç noktasındaki değerler bizi bağlar” dedi.
Zararlı Maddelerden Uzak Duralım
Müftü Şükrü Kabukçu “Modern  bilimin,  özellikle Tıp Biliminin zararlı maddeler üzerinde yaptığı arşiv çalışmaları son derece ürkütücü ve manidardır.  Bir tıp otoritesinin kadavra üzerinde yaptığı araştırmalar neticesi bizim için bağlayıcı değil midir.  Daha dün madde alan birkaç gencin yaşlı bir adamı nasıl dövdüğüne şahit olduk. Yaşlı adama mı üzülelim, yoksa gençlerin içine düştüğü o hale mi üzülelim?  O gençlerin o hale düşmesinde bizim sorumluluğumuz var mı? Diye düşünmemiz elbette bizim görevimizdir.  Öbür taraftan dipsiz kuyu olan sanal dünyanın, televizyonun, filmlerin, dizilerin öğrettiği o kötü hayatları hiç birinin gerçek hayatla bir ilgisi olmadığını elbette biliyoruz.  Unutmayalım ki hayatta adım atarken ayağımızı yere basarak adımımızı atmak zorundayız.   Bugünü değerlendirelim derken, keyif alan ve hiçbir sınır, alan tanımayan  bir hayat anlayışı  belik bir gün, bir ay yada bir yıl sonra  bizi perişan hale getirebilir.  Zararlı alışkanlar başta olmak üzere bizim sağlığımızı kötüye götürecek alkol ve her türlü türevlerinde , uyuşturucu ve Sigara türevlerinden uzak durmaya gayret gösterelim” dedi.
 
Şerife Erdem