Yatırım

Tarihi Alandaki Projeler Yavaş Yavaş Tamamlanıyor

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen Açık Hava Müzelerinden biri haline gelen, Çanakkale Destanının yazıldığı Tarihi Gelibolu Yarımadasında yeni projeler hayata geçiriliyor.

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen Açık Hava Müzelerinden biri haline gelen, Çanakkale Destanının yazıldığı Tarihi Gelibolu Yarımadasında yeni projeler hayata geçiriliyor. Bunlardan biri olan Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergahı projesi olan “Karış Karış Savunduk; Adım Adım Yürüyelim” projesi olacak. Atalarımızın 105 yıl önce vatanı savunmak için yürüdüğü 7 Kilometrelik yolu, 105 yıl sonra torunları atalarını yad etmek için yürüyecek. Tarihi alanda hayata geçmek üzere olan bir başka proje ise dalış turizm için büyük bir önem taşıya Çanakkale Savaşları sırasında Seddülbahir açıklarında batan İngiliz  H.M.S. Majestic adlı geminin dalış turizmine açılması olacak. Tarihi Gelibolu Yarımadasında devam eden bu çalışmaları yerinde incelemek amacı ile Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile birlikte proje alanlarında incelemelerde bulunan vali İlhami Aktaş, çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Atalarımızın 105 yıl önce destan yazdığı Gelibolu Tarihi Alanında yeni projeler hayata geçiyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı girişimleri ve çalışmaları ile “Karış Karış Savunduk; Adım Adım Yürüyelim” projesi, Seddülbahir Kalesi Restorasyon Çalışmaları  ve İngiliz  H.M.S. Majestic gemisinin dalış turizmine açılması çalışmaları gerçekleştiriliyor. Tarihi Alanda yapılan bu çalışmaları yerinde görmek ve bilgi almak amacı ile Vali İlhami Aktaş, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ile beraber bölgede incelemelerde bulundu.  AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve Vali İlhami Aktaş, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in rehberliğinde ilk olarak “Karış Karış Savunduk; Adım Adım Yürüyelim” hissi ile gerçekleştirilen Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergahı’nda incelemelerde bulundu.
 
Güzergeh ile ilgili AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Vali İlhami Aktaş ve beraberindekilere güzergah hakkında bilhiler veren Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, en fazla 15 kişilik gruplar halinde yapılması planlanan yürüyüş etkinliklerinin, alanda konaklamalı kültür turizminin gelişmesine katkı sağlaması amaçladıklarını,  Çanakkale’nin sahip olduğu kültürel mirası ve doğal güzellikleri kapsamında, ziyaretçilere sunulacak seçenekleri çeşitlendirmek ve ziyaretçi gruplarının konaklama sürelerini arttırmak mümkün olabileceğini, 1915’ten günümüze kalan ve dünyanın en iyi korunmuş savaş alanında bundan tam 105 yıl önce ecdadımızın büyük bir savunma ve ölüm kalım mücadelesi verdiği Arıburnu muharebe alanında, Arıburnu Cephesi güzergâhı ile ziyaretçilerin ve araştırmacıların muharebe alanlarını yakın perspektiften ve mevkilerden görmeleri; yapacakları ziyaretleri daha çok içselleştirmeleri hedeflediklerini söyledi.

Seddülbahir Kalesinde İnceleme
Çanakkale Muharebeleri ve yaşananları yerinde inceleyen heyet daha sonra restorasyon çalışması devam eden Seddülbahir Kalesi’ne geçti. Seddülbahir Kalesi’ni gezen Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’ na yine Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarih Alan Başkanı İsmail Kaşdemir  tarafından bilgi verildi. Kaşdemir, Osmanlı Padişahı 4. Mehmet'in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından 1659 yılında Çanakkale Boğazı'nın girişini savunmak amacıyla yaptırılan Seddülbahir Kalesi, dünya harp tarihine geçen Çanakkale Muharebeleri sırasında 12 top ile savunmaya katıldığını, İngiliz ve Fransız gemilerinin henüz bir savaş durumu olmamasına rağmen, boğazın girişini koruyan tabyaları 3 Kasım 1914'te bombalamasının ardından ilk şehitlerin verildiği kalede 2015 yılının haziran ayında başlayan restorasyonu tüm hızıyla sürdüğünü, Seddülbahir Kalesi Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Teşhir-Tanzim Projesi kapsamında yaklaşık 5 yıl önce başlatılan ve titizlikle devam eden restorasyon çalışmalarının neredeyse tamam olduğu bilgilerini verdi.

Dalış Araştırması Yapan Gemi’de İnceleme
Seddülbahir Kalesi incelemelerinin ardından  Vali  İlhami Aktaş, Çanakkale Ak Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlU  ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,  Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı içerisinde yer alan H.M.S. Majestic batığının belgeleme çalışmalarını yerinde incelemek üzere TÜBİTAK MAM Araştırma gemisini ziyaret etti. Çanakkale Savaşları sırasında Seddülbahir açıklarında batan İngiliz  H.M.S. Majestic  adlı geminin dalış turizmine açılmasına yönelik yapılan bilimsel çalışmalar hakkında Vali  İlhami aktaş, Çanakkale Ak Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu  ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e TSSF Başkanı Şahin Özen ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı Çanakkale İl Temsilcisi Recai Başaran  tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi  verildi. Yapılan bilgilendirme toplantısı sonrasında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, TSSF Başkanı Şahin Özen, TSSF Sualtı Görüntüleme Komisyon Başkanı Asım Dumlu, Proje Danışmanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş ve Sualtı Fotoğrafçısı Ateş Evirgen, Yapımcı Savaş Karakaş ile birlikte proje ekibi H.M.S. Majestic Batığına anı dalışı gerçekleştirerek batığın dalış turizmine açılmasına yönelik yapılan uygulamaları yerinde inceledi. Çanakkale Savaşları sırasında Seddülbahir açıklarında batan İngiliz  H.M.S. Majestic  adlı geminin dalış turizmine açılmasına yönelik yapılan bilimsel çalışmalarda sona yaklaşıldı.
 
Şerife Erdem