Gündem

İZİNSİZ YÜKSELİŞ, TANSİYON YÜKSELTTİ İMARSIZ KATLARA, ÇÖZÜM ARAYIŞI

İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantısında, Ev hayali kuranları üzen konu tartışma çıkardı.

İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantısında, Ev hayali kuranları üzen konu tartışma çıkardı.
Eski adı İntepe, şimdiki Erenköy’de yaşanılan: “Yükselirken kimse görmedi mi?” sorusuna da yol açtı.
“DÜNYADA MEKAN, AHİRETTE İMAN..:” HAYALİNİ;
İMAR ZİNSİZ 6 KAT BOZDU…!
Yapımı yüzde 70 oranında tamamlanan ve 4 kat izinli TOKİ yapılarının, imar izni olmadan dört kattan, altı kata çıkması konusu Meclisin tartışma konusu olarak gündeme damga vurdu.
TOKİ konusunda CHP Grubu izinsiz 6 kat inşaatın kanuna aykırı olduğunu, imar bütünlüğünü bozduğunu ve kamu yararını yok saydığını savundu.
Yasal sürecin başlaması gerektiğini öne süren CHP grubundan Av. Pehlivan; Erenköy’de konut artışının kamu yararına olmadığını ve TOKİ kanununa aykırı olduğunu ifade etti ve şöyle dedi; “6 katlı yapılaşma, Erenköy’ ün imar bütünlüğünü bozdu”

--------------------------------------
“DÜNYADA MEKAN, AHİRETTE İMAN..:” HAYALİNİ;
İMAR ZİNSİZ 6 KAT BOZDU…!
6 KATLI TOKİ’DE, 4 KAT İMARLI…
----------------------------------------

İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı oturumunda tansiyonu,  imar izinsiz 6 kat yükseltti.
CHP’ li Sadık Göğüsgeren başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi’nde, meclis üyeleri tam kadro ile yer aldı,  CHP Grubu tarafından TOKİ Konutlarındaki imar planı değişikliği ile ilgili gündeme gelen kat karşısı konusu kamu yararına uygun bulunmadığı için 18 oy ile reddedildi.
Yapımı yüzde 70 oranında tamamlanan ve 4 kat izinli TOKİ yapılarının, imar izni olmadan dört kattan, altı kata çıkması konusu Meclisin tartışma konusu olarak, hem şehrin hem de ev hayali kuranların gündemine girdi.
TOKİ konusunda CHP Grubu izinsiz 6 kat inşaatın kanuna aykırı olduğunu, imar bütünlüğünü bozduğunu ve kamu yararını yok saydığını savundu.
Yasal sürecin başlaması gerektiğini öne süren CHP grubundan Av. Pehlivan; Erenköy’de konut artışının kamu yararına olmadığını ve TOKİ kanununa aykırı olduğunu ifade etti ve şöyle dedi; “6 katlı yapılaşma, Erenköy’ ün imar bütünlüğünü bozdu” görüşünü savundu.
 
İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırladığı Erenköy Köyü 259 ada 8 parsel için hazırlanan konut alanı amaçlı 1/1.000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği konusunda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan Erenköy’de konut artışının kamu yararına olmadığını ve TOKİ kanununa aykırı olduğunu savunup, “6 katlı yapılaşmanın imar bütünlüğünü bozduğu kanaatindeyiz” sözleri ile yaşanılana dikkat çekti, tansiyon da bu anlarda yükseldi.

“İNSAN ODAKLI, AZ KATLI DEĞİL…”
CHP’ li Pehlivan geçen 5 Ağustos 2018’ de, geçmişte askeri alan olarak bilinen bölgenin Erenköy konut alanı olarak İl Genel Meclis kararı ile ilan edildiğinden söz etti.
Bu alana, 4 kat izni verildiğini, yapılaşması yasak olduğu için kamu yatırımı göze alınarak bu kararın verildiğinin altını çizen  CHP’ yi Meclis üyesi Pehlivan, Proje tanıtımlarında insan odaklı, az katlı konut, 171 daire belirtildiğini anımsattı. Bölgede inceleme yaptıklarını, süreç içinde kamu yararının gözetilmediğini söyleyen Pehlivan; “Burası bir hukuk devletidir” çıkışına imza attı.
Herkesin imar kanununa uyması gerektiğini vurgulayan Pehlivan; “TOKİ gibi örnek teşkil etmesi gereken bir yerde, henüz imar izni çıkarılmadan 6 kata izin çıkmadan, inşaatın yüzde 70’i bitmiş durumda. Bunu inşaat mahallinde dile getirdiğimizde bize, ‘Sizin insan odaklı projeniz bizi bağlamaz, biz mimari projemizi baz alırız’ denildi, bu şekilde bir tavırla karşılaştık. Oysa ki kimsenin imar projesi, kimseyi bağlamaz, burası bir hukuk devletidir.  Herkes imar kanununa uymakla mükelleftir” dedi. Belediye sınırları içindeki alanlarla ilgili karar merciinin, Belediye Meclisi, mücavir alanlarla ilgili ise karar merciinin Valilik olduğunu da ifade eden Pehlivan, “Ama karar İl Genel Meclisi önüne gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

“KAMU YARARI YOK…”
Proje yapılırken Çanakkalelilerin fayda görmesi esasından uzaklaşıldığını ileri süren CHP’ nin hukukçu Meclis üyesi Av. Güneş Pehlivan,  “Erenköylü olduğu halde, Çanakkale Merkez’de ikamet eden birçok genç insanın bu projeden yararlanma ve Erenköy’e dönme fikri ve beklentisine kapıldığını gördüm.  Öncelikle yerel insanların yararlanması gerekirdi, 171 resmi 174 şifaen kişi arasında Erenköy’den 2 kişi yararlanmış. Dolayısıyla kamu yararı da olmadığı kanaatindeyiz” diyerek, tansiyonu yükselten ifadeler kullandı.
“Erenköy’de 6 katlı yapılaşmanın imar bütünlüğünü bozduğu kanaatindeyiz” görüşünü savunan CHP’ li Pehlivan katları yükselten, kurallara uygun davranmayan herkes için yasal yollara başvurulması gerektiğini de savundu.
 
AK PARTİ KANADINDAN, AN İTİBARİ İLE DEĞERLENDİRME,

CHP’ li Pehlivan’ ın açıklamaları ardından söz alan AK Parti’ li Meclis üyesi  Murat Yahya Sezgin Çanakkale’de konut ihtiyacının olduğunu söyledi. Ardından,   Erenköy’ün nüfus alarak daralan bir bölge olduğunu, konut üreterek oradaki nüfusu bölgede tutmanın bir başka çıkaryolu olduğunu savundu.
Kamu yararı gözetmememe şeklindeki görüşe katılmadığını belirten AK Partili Meclis üyesi Sezgin, “TOKİ’ye Merkez İlçe’de ikamet eden her vatandaş başvurabilir. Kura Noter huzurunda çekiliyor. Geçerli metot bu, sadece iki kişinin İntepeli olmasının ise tesadüf tür. Bu noktada faydalanma durumu göz önünde bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Şerife Erdem