Doluluk oranı %70’ lerin üzerindeki, bölgenin en büyük barajı, Bayramiç 6 günde bir sulamaya kısıtlı açılınca, 115 bin Dönüm alandaki üretici çıkmaza girdi.
Benzer sorun, Çeltik ekimi yapılan bölgelerde de hat safhada. Son günlerde, tarlalarda su kavgaları başladı, Üretici yaşanılanı adlandırdı;
‘BARAJDA SEVİNDİREN DOLULUK,
TARLADA DÜŞÜNDÜREN KURAKLIK…!’
Önceki günlerde, kürekli kavgaya neden olan sulama sırası yüzünden, üzücü bir olayın yaşanmaması için dua etmeye başladığını söyleyen başta çeltik olmak üzere, tarım işi ile uğraşan köylüler, çarpıcı sözlerle soruna yol açan kararı eleştirdi;
“Sezon kurak, kaynaklar yetersiz. Buna rağmen iki katı dikim izni verildi.”
70’ e yakın köyde su sorunu yaşandığını belirten İl Genel Meclisi’ni oluşturan üyelerden bazıları, dikkat çeken bir soruya yanıt aradıklarını söyledi;
“Polemik yaratmak için bahsetmiyoruz. Borçlanma yetkisi 180 milyon liranın üzerinde olan İl Genel’den, 115 bin dönüm tarım alanındaki su problemine çözüm yerine, feribot için borç talebi anlamsız değil mi?”
--------------------------------
Tarım arazilerinde su kavgaları başladı, Üretici yaşanılanı adlandırdı;
‘BARAJDA SEVİNDİREN DOLULUK,
TARLADA DÜŞÜNDÜREN KURAKLIK…!’
--------------------------------
70 köyün üreticisini kara kara düşündüren 6 günde bir sulama, yörenin tartışma çıkaran gündem maddesine dönüştü. 115 bin dönüm tarım alanının etkilendiği sulamada kısıtlılık, şikayet üzerine şikayet getirdi.
Bir süre önce sektörün oda başkanları ile siyasetçilerin karşılıklı sözlü tartışmalarına da neden bir diğer Sulama sorunu, Çeltik üreticisini etkilemiş, üretici bu konuya ilişkin ilginç anlatımlar yaptı.
VİTAMİN Haber Merkezine ulaşan tarım üreticisi başta, Çeltik üreticileri; “Bölgenin en büyük barajı olmasına karşın, hesapsız kitapsız iki katı ekime müsaade verilince, Bayramiç barajı sulamada yetersiz kaldı.” diyerek, iki katı çeltik ekimi sonrası yaşanılan sulama sorununu tekrar gündeme getirdi. “115 bin dönüm tarım arazisi, susuzlukla karşı karşıya kaldı” dedi..
6 günde bir gerçekleşebilen sulamaya ilişkin sesini yükselten üreticiler; “Özetle diyebiliriz ki; ÜÇ BARDAK SU’DAN 6 BARDAK SU ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ. Barajın hali ortada, yeterli su kaynakları yok, kurak geçen kış sezonu göz ardı edilip, iki katı ekimlerle üretime açılan bazı alanlar da eklenince, kopacak kıyamete asıl alamet deme de dur. ” şeklinde sözlerle hayli çarpıcı bir çıkışa imza attı.
Tarım arazilerinde kısıtlı sulamanın yol açtığı kavgaların başladığını belirten birçok üretici;
“Bölgenin en büyük barajını, Bayramiç barajını gören doluluk var diye seviniyor. Oysaki tarlalardaki kuraklık bizleri kara kara düşündürüyor” diyerek, yaşadıklarını soruna dikkat çekti.
Önceki günlerde, kürekli kavgaya yol açan nedenin, 6 günde bir gelen sulama sırası olduğunu söyleyen köylüler, durumun düşündürücü olduğunun altını çizdi.
Üreticiler, “Şimdilerde hep beraber tek duamız, üzücü bir olayın yaşanmaması. Çıkan kavgada kullanılan kürek, bir üreticiyi yaraladı, maazallah can da alabilirdi.” diye konuştu.
Sulama sırası uygulamasının çok sayıda üreticiyi zora soktuğunu, 70’ e yakın köyde 115 bin dönüm tarım arazisinin su sorunu yaşadığını belirten İl Genel Meclis üyelerinin söylemleri, hayli dikkat çekti.
KÖYLERİN SU SORUNU DURURKEN, NEDEN FERİBOTA BORÇLANMA..!
Temsil ettikleri bölgelerde yaşanılan sulama sorununa ilişkin sözler eden bazı İl Genel Meclis üyeleri, çarpıcı çıkışlara imza atıp, isim vermeseler de eleştiri oklarının adresini adeta ima etti.
“Polemik yaratmak için bahsetmiyoruz. Borçlanma yetkisi 180 milyon liranın üzerinde olan İl Genel’den, 70 den fazla köyün su problemine çözmek yerine, feribot için borç talebi anlamsız değil mi?” diye soran, bölgelerinde sulama sorunu yaşanılan bazı İl Genel meclisi üyeleri;
“Üretici susuzluktan kırılıyor, tarlalar kavruluyor. Buna çözüm arayışı yok, varsa yoksa feribot için borçlanma” dedi.
Cuma Deren