Gündem

“ÖNCE ŞİKAYET, SONRA VAZGEÇ..!”

Çanakkale Turizmine katkı sunması amacıyla hazırlanan projenin durmasına yol açan başlıca nedenin,  bir STK’ ca yapılan şikayet olduğu öğrenildi.

Tarih ve Kültür coğrafyasına sahip Çanakkale’de, başladığı günlerde Turizm işletmelerinde heyecan yarattığı gözlenen Trilyonluk bütçeye sahip projenin, yapılan bir şikayet ardından durması, Turizmcinin gelecek planlarını adeta suya düşürdü.

 ŞİKAYET İŞLEM BAŞLATTI, İLK ÖDENEK GERİ İSTENDİ…
Çanakkale kamuoyunda, akıbeti merak konusuna dönüşen Kültür Rotası Projesine ilişkin ilginç ve çarpıcı bilgiler adeta dilden dile dolaşmaya başladı.
VİTAMİN Haber Merkezine de ulaşan hayli iddialı bilgiler çarpıcı ifadeyle geldi.
İşte o iddialar; “ 6 etaptan oluşan Kültür Rotası projesinin ilk bölümü neredeyse tamamlandı. Yapılan şikayet üzerine İşi üstlenen Şirketten, iş başı yapacağı ilk gün Projenin bütçesini karşılayan GMKA’nın çıkardığı 620 bin lira ödeme geri istendi.
Şikayetçi STK bu girişiminden vazgeçti. Şikayeti geri çekme talebine karşın, bir şeylerin ters gittiği algısı oluşan projenin ihale süreci başta, çalışmaların startını veren yetkili isimlerin bu kararının soruşturulması için Balıkesir Valiliği düğmeye bastı.”
----------------------------------------- 
ROTA SAPTIRAN ŞİKAYET, TURİZMCİNİN DİLİNDE…
-----------------------------------------
Tarih, kültür ve Turizm Şehri Çanakkale’de, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ‘nın bütçe sunduğu bir çalışma, Turizm işletmecilerini heyecanlandırmıştı.
Kültür Rotası adı ile anılan ve Geçmişten günümüze, binlerce yıllık Medeniyetlerin izi halen rastlanılan Çanakkale’ nin tüm ilçe ve ören yerlerini kapsayacak projenin ivedilikle hayat geçirilmesi için çalışmalar hızlanmıştı.
İlk etabı aylar önce başlayan ve bir STK’ nın yaptığı şikayet ile duran milyonluk projeye ilişkin iddialar, çalışmaların durması sonrası adeta dillendi ve kulaktan kulağa yayıldı.
İddiaya göre faaliyet merkezi için Ankara adres gösterilen bir şirket apar topar kuruldu. Bu şirkete, “Yüklenici firma sensin, yapılan iş karşılığı fatura kes.” denildi.
Yüklenici firma olarak gözüken Şirket, her etabı 1,5 milyon lira bütçesi hesaplanan. toplam 6 etaplı Kültür Rotası için belirlenen tarihte iş başı yaptı.
Kamuoyunda dillenen ve kulaktan kulağa yayıldığı öğrenilen bir başka iddiaya göre; İlk etapta yapılan iş ve bu işin yapımı için görev alan işçiler başta, proje kapsamında yapılan işin mahiyetinden de habersiz şirket, ta ki Çanakkale merkezli bir STK’ nın şikayetine dek, iş takvimini harfiyen tamamladı, Kültür Rotasının ilk etabında olması gereken, yapılması istenen işlerin büyük kısmı tarihinden de önce gerçekleştirildi.
 ŞİKAYET GELDİ, ÇALIŞMA DURDU…
Alınan bilgiye göre, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın bütçesini sunduğu milyonluk proje üzerine, Balıkesir valiliği mini bir inceleme başlattı. Bir STK’ nnı şikayeti üzerine dikkatlerin üzerine toplandığı Kültür Rotası Projesi , adeta bu sayede rotasından çıktı, başlatılan mini inceleme de maksi boyuta ulaştı.
Önce, Projenin ihale süreci ve sonrası işlemler, ardından da İhaleyi kazanan şirkete iş başı yaptığı ilk günden çıkan yüklü ödeme mercek altına alındı.
Bu gelişmeler üzerine de, şikayetçi STK Çanakkale Turizm Sektörüne katkı sunması amaçlanarak işleve konan, sonrasında ise sekteye uğradığını ve çalışmalarının durduğunu gözlediği projeye dair şikayeti geri çekme girişiminde bulundu. Ne var ki, Balıkesir Valiliği, başlattığı işlemler ve soruşturma sürecini durdurmadı.
İddiaya göre, Balıkesir Valiliği pis kokular hissettiği projenin geleceği için, sorumlular hakkında soruşturma başlattı.
 Erdem Sürek-Şerife Erdem