Gündem

İstanbul Sözleşmesi Kırmızı Çizgimizdir

Son yıllarda artan  kadın cinayetlerini ele almak ve hükümetin İstanbul Sözleşmesine yönelik tavırlarını değerlendirmek amacı ile Kadın çalıştayı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları İl Başkanlığı, İlçe Kadın Kollarının da katıldığı Çalıştay sonrasında bir deklarasyon yayımladı.

Son yıllarda artan  kadın cinayetlerini ele almak ve hükümetin İstanbul Sözleşmesine yönelik tavırlarını değerlendirmek amacı ile Kadın çalıştayı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi  Kadın Kolları İl Başkanlığı, İlçe Kadın Kollarının da katıldığı Çalıştay sonrasında bir deklarasyon yayımladı. Yayınlanan deklarasyonda, Kadın cinayetlerinin sebeplerine değinerek, kadınların haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesinin kadınların kımızı çizgisi olduğu belirtildi. 
 
Cumhuriyet Halk Partisi  Kadın Kolları İl Başkanı Sibel Erol Önderliğinde gerçekleştilen Çalıştaya  Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Nesrin Şahin, Ayvacık İlçe Kadın Kolları Başkanı Belkıs Duman, Bayramiç İlçe Kadın Kolları Başkanı Seyhan Palaz, Biga İlçe Kadın Kolları Başkanı Özge Elmas, Çan İlçe Kadın Kolları Başkanı Safiye Titiz, Eceabat İlçe Kadın Kolları Başkanı Figen Gönülaçar, Gelibolu İlçe Kadın Kolları Başkanı Yeter Deligöz, Lâpseki İlçe Kadın Kolları Başkanı Gökçe Özdil, Yenice İlçe Kadın Kolları Başkanı Nursel Karşılı,Ezine İlçe Kadın Kolları Başkanı Cansu Doğan Katıldı.
 
Yapılan Çalıştayın ardından oluşturulan Deklarasyon ile ilgili yapılan açıklamada  “Kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giden kadınlar olarak; her geçen gün bir hemcinsimizin katledildiği, bir kadının hayallerine veda ettiği bu zamanlarda isyanımız ve kavgamız büyüyor. Haksızlıklara Alışmayan, susmayan, direnen kadınlar olarak, kadın cinayetlerini önlemek adına her türlü mücadeleye hazırız. AKP iktidarı süresince kadın cinayetleri yüzde1400 arttı. İstanbul sözleşmesine taraf olan, ancak onu etkin uygulamak ve takip konusunda yetersiz kalan iktidar erkleri bugün artan boşanma rakamlarının sorumluluğunu İstanbul sözleşmesine yükleme çabası içindedir. Unuttukları bir gerçeği hatırlatmak isteriz ki ülkede yarattıkları adaletsiz gelir dağılımı, gelecek kaygısı, korku imparatorluğu aradıkları sebebin ta kendisidir” ifadeleri kullanıldı.
 
İstanbul Sözleşmesi Kırmızı Çizgimizdir
Açıklamada “Bizler buradan en yüksek perdeden kendilerine var gücümüzle sesleniyoruz. İstanbul sözleşmesi etkin uygulanırsa yaşatır. Bu sebeple İstanbul sözleşmesi kati surette kırmızı çizgimizdir! Her gün bir kadının katledilmesinin sebebi ise İstanbul sözleşmesinden vazgeçmek isteyenlerin onu etkin uygulamaması ve rafa kaldırma çabasıdır. Bu sebeple tekrarlıyoruz, kadın cinayetleri politiktir. Bizler, adalete susamış, eşit ve özgürce yasamak isteyen mücadeleci kadınlarız. Ve biliyoruz ki; Kadın olmadan gelecek kurulmaz, Kadın olmadan seçim kazanılmaz, Kadınlar Cumhuriyet rejiminde iktidara giden mihenk taşıdır. İşte bu yüzden herkes bilmelidir ki, şartlar ne olursa olsun; Çanakkale CHP Kadın Kolları birlik ve beraberlik içinde tek bir yumruk halinde her duruma hazırdır” denildi.
 
CHP’li Kadınlar Olarak Seçime Hazırız
Yapılan yazılı deklarasyon açıklamanın devamında Cumhuriyet Halk Partili kadınların her zaman olduğu gibi bu Pandemi döneminde seçim yapılsa bile çalışmaya hazır olduklarını belirterek “Biz cumhuriyet halk partili kadınlar olarak, karda kışta, yazın sıcağında çalışmaya nasıl hazırsak, Pandemi şartlarında çalışmaya da hazırız, her türlü seçim kararına da hazırız...baskın seçim ne zaman yapılırsa yapılsın örgüt olarak tüm ilçelerimizle kol kola, yan yana ,can cana sürekli diri ve bir aradayız. Yarın seçim varmış gibi çalışarak iktidar yolunda yürüyüşümüzü sürdüreceğiz... İktidar kadının ayakları altındadır! İktidar katledilmiş bir yoldaşımızın mezarında, İktidar susmak zorunda bırakılmış, tacize uğramış tecavüz mağduru olmuş tüm yurttaşlarımızın omuzlarında... Bir kadın daha ölmesin, bir çocuğun daha gülüşü solmasın diye, insanca eşit ve adil bir düzende yaşayabilmek için sürüyor sürecek kavgamız. Karanlıklar aydınlığa çıkana dek; Mücadele, mücadele, mücadele... Ve biz kadınlar, Birlikte çok güçlüyüz” ifadelerine yer verildi.
 
Cuma Deren