Gündem

Artık O Zehirli Görüntülerden Eser Kalmadı

Tarımın en yoğun yapıldığı illerden biri olan Çanakkale'de buna bağlı olarak oluşan tarımsal ilaç atıklarının toplanarak bertaraf edilmesi için harekete geçen Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi ve hazırladığı proje ile doğa zehirlenmekten kurtarıldı.

Tarımın en yoğun yapıldığı illerden biri olan Çanakkale'de buna bağlı olarak oluşan tarımsal ilaç atıklarının toplanarak bertaraf edilmesi için harekete geçen Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi ve hazırladığı proje ile doğa zehirlenmekten kurtarıldı.

Tarım denince akla gelen iller arasında yer alan Çanakkale, Bayramiç Elması, Bayramiç Beyazı, Bozcaada Çavuş üzümü gibi Coğrafi işaret ürünlere sahip. Her geçen gün biraz daha artan tarımın daha elverişli olabilmesi için tarım ilaçlarını kullanan çiftçiler, ilaçların kullanılmasının ardından gelişi güzel doğaya bırakılması çevre kirliliğine yol açıyordu. Tarımın en çok yapıldığı ilçelerden biri olan Bayramiç İlçesinde, Özellikle akarsuların toplandığı Bayramiç Barajında zehirli atıkların birleşmesi ile insan sağlığı da tehlikeye atılınca harekete geçen Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü türkiyede bir ilk olan projeyi hayata geçirdi.

Bir Yılda 6 Bin 200 Kilo Zirai Atık Toplandı
2018 yılında başlqatılan Ülkemizde ilk ve tek olan, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesindeki 15 köy ve 4 mahallede uygulanan Zirai İlaç Atıklarının toplanarak bertaraf edilmesi projesi başarı ile uygulanmaya devam ediliyor. 2018 yılında başlanılan proje kapsamında, 2018-2019 yıllarında toplam 6 bin 200 kilogram boş zirai ilaç ambalajı toplanarak bertaraf edildi. Atıkların doğaya gelişigüzel bırakılması ve vatandaşların sağlığının ethdit edilmesinin önüne geçildi.

İnsan Sağlığını Tehdit Ediyordu
Proje hakkında bilgi veren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdür Erdem Karadağ; Konuşmasında; "Bayramiç meyveciliğin yoğun olarak yapıldığı bir ilçemiz. Bu bölgemizde Elma ve Nektarin (Bayramiç Beyazı) gibi meyvelerin yetiştiriciliği ön plana çıkmakta. Özellikle meyve alanlarının yoğun olduğu köylerimizde, hastalık ve zararlıları ile mücadele etmek için, iklime bağlı olarak değişmekle birlikte yılda 8 ile 15 arasında ilaçlama yapılmakta.  Proje öncesi; bu köylerimizde zirai mücadele ilaçları hazırlandıktan sonra boş ambalajlar bazı bölgelerde doğaya gelişigüzel atılmaktaydı. Bu ambalajlar yağmur suları ile dereler vasıtasıyla Bayramiç Barajına taşınarak hem insan sağlığını tehdit etmekte, hem de görüntü açısından çevre kirliliğine neden olmakta idi" dedi.

Artık Doğada Atık Yok
Uygulanan projeye uyan çiftçilerin gayreti ile artık doğada neredeyse hiç atık olmadığını belirten Karadağ "2017 yılında hazırladığımız, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından kabul edilerek ödenek ayrılan proje ile bugüne kadar 6 bin 200 kg boş zirai ilaç ambalajı toplayarak bertaraf edildi. Bugün bölgenin tamamını ekibimle beraber dolaştım. Sıfıra yakın atık olduğunu görmek bizleri çok mutlu etti. Duyarlılıklarından, projenin başarı ile uygulanmasından dolayı üreticilerimize, Proje ortaklarımız Çanakkale İl Özel İdaresi, Bayramiç Belediyesi ve Köy Muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. Projenin bu bölgede ulaştığı başarıdan dolayı Sayın Valimiz Orhan Tavli'nın talimatları ile projeyi il geneline yaymak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ile ortak proje hazırladık" dedi.
 
Şerife Erdem