Sağlık

Çanakkale’de Testlerin %90’ı Negatif, Korona’dan Ölen Yok

Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı düzenlediği basın toplantısı ile Çanakkale’deki Koronavirüs çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı düzenlediği basın toplantısı ile Çanakkale’deki Koronavirüs çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de de vaka sayısının gittikçe arttığı şu günlerde  Çanakkale’de Korona virüs vakasına rastlandığını açıkladı.

Bir aile hekiminin Koronavirüs şüphesiyle tedavi gördüğünü diğer sağlık çalışanların da sorun olmadığını ifade eden Taşçı “Yapılan testlerin yüzde 90’ını negatif çıktı. Her türlü önlemi aldık. Çanakkale’de virüsten dolayı ölüm gerçekleşmedi. Lütfen evden çıkmayın” dedi.

Çin’in Wuhan Kentinden başlayarak dünyaya yayılan Koronavirüsün nedeni ile 500 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. 11 Mart’tan itibaren ilk vakanın görüldüğü Türkiye’de de sayı her geçen gün artarken virüsün yayılmaması için de gerek sağlık Bakanlığı gerekse Hükümet tedbirler alıyor.  Dünya Sağlık Örgütü Pandemi ilen etmesinin ardından olası vakalara karşı Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi hastaneleri de belirlenmişti. Pandemi planı kapsamında, Pandemi Hastanesi olarak ilan Edilen Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinin yanı sıra, önceki günlerde Çan Devlet Hastanesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Araştırma ve Uygulama Hastanesi de Pandemi olan hastaneler arasına eklendi. Çanakkale’de sağlık alanında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi vermek amacı ile dün bir basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, merak edilen sorulara yönelik açıklamalarda bulundu.   

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimi Ufuk Tali ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Okhan Akdur’un da hazır bulunduğu toplantıda konuşan   Dr. Ali Taşçı  “Bildiğiniz gibi dünyanın 190’ın üzerinde ülkesinde görünen, salgın halde olan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘pandemi’ olarak ilan ettiği koronavirüs vakasında ciddi tedbirler alıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız ve sayın bakanımıza bu alınan tedbirlerin hassasiyetinden dolayı minnettarım. Bu hassas dönemde gerçekten biz kurumlar ve vatandaş olarak birlik, beraberlik içinde olduğumuzu görüyoruz. Sık sorulduğu için söylüyorum bunu. Sayın bakanımız ifade ettiği gibi ifade edeceğim. ‘Türkiye’de her tarafta görüldü’ diyor. Görülmüştür. Bizden bir rakam yada sayı beklemeyin. Bunu da sormanızın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bizde şuanda bununla ilgili tedbir ve koordinasyonu sağlamış bulunmaktayız. İlimizde iki tane ‘pandemi hastanesi’ ilan ettik. Birisi üniversitemizin bir bölümü olan A bloğun tamamı şuanda ‘pandemi hastanesi’ oldu. Bütün tetkiklerimizi veya takiplerimizi burada yapacağız. Birde Çan ilçesinde, Yenice ve Biga bölgesinin ortasında olduğu için, orayı değerlendirdik ve orada ekiplerimiz hazır bir şekilde iş ve işlemlerini yürütmektedir. Buraları belirlememizin en önemli sebeplerinden bir tanesi Mehmet Akif’in diğer hastalarımızı karşılaması ve korona veya bu pandemi kapsamında değerlendirilmeyecek hastalarımızın sağlık hizmetlerinin Mehmet Akif’te sürdürülebilmesi ve diğer işlemlerinde ÇOMÜ Uygulama Araştırma Hastanesi’nden yürütülmesi içindir. Farklı bir sebep yok. Ayrıca üniversite hastanemizin binasının korunağı, girişi, çıkışı daha kontrollü olabildiği için dışarıya olan bulaşıcılığı da azaltmak için bunu yaptık. Şuan üniversitemizin kendi personeli yeterli olmadığı noktada biz hem Mehmet Akif’den, hem diğer sağlık kuruluşlarımızdan buraya takviye edeceğimizden emin olabilirsiniz. Çok şükür ciddi anlamda bir sıkıntımız yok. Bizim ne kişisel korunma ekipmanlarımızda, nede hizmet vereceğimiz herhangi bir malzemede eksikliğimiz yok. Yeteri kadarda stoğumuz var. Yani sağlık anlamında bir sıkıntımız olmadığını hepinizi beyan etmek istiyorum” dedi.

Dışarıya Çıkmamalarını İstiyoruz
Taşçı, “Ayrıca  65 yaş üstü bütün vatandaşlarımıza saygımız, hürmetimiz sonsuz. Onlar büyüklerimiz, ağabeylerimiz, atalarımız  veya dedelerimiz, ninelerimiz. Biz bunları hasta diye evden çıkmayın demedik, bunlar bizim başımızın tacı. Daha hassas bir vücuda sahip olduklarından, bu insanların korumak için biz onların dışarı çıkmamasını istedik. Sakın yanlış anlaşılmasın. Bizim bütün insanlarımız çok değerli ama 65 yaş üstü daha hassas. Bu virüse karşı daha duyarlı oldukları için onların dışarıya çıkmamasını istiyoruz. Biz bakanlığımızın ve bütün bakanlıklarımızın talimatlarına birebir uyarsak beklenenin çok çok altında hasta sayılarıyla, çok çok altlarda vakalarımızla karşılaşacağımıza emin olabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Testler Yüzde 90’a Yakını Negatif Çıkıyor
Ali Taşçı bütün sağlık çalışanlarının hastalıkla mücadele ettiğini söyleyerek, yapılan testlere ilişkin de  “Bütün sağlık personelimizin bununla mücadele ediyor. Sayı olarak ayıramayız. Aile hekimi, aile hekimi düzeyinde, sağlık ev ebesi, yaşlıların enjeksiyonu için ve diğer işlemler için onlar görevde. Hastamız evde olduğu zaman öncelikle aile hekimimiz gidip bakıyor. Şimdi mücadele dediğiniz zaman hepsi mücadele ediyor. Onun için böyle bir ayrım yapmamız doğru değil. Ebemizden, profesörümüze kadar bütün sağlık çalışanımıza teşekkür ediyorum.   Gözlem altında tuttuğumuz sayılarımız oluyor. Ama bunların pozitif veya negatifliğini konuşacaksak, çoğunluğu negatif. Yüzde 90’a yakını negatif çıkıyor.  Çin’den bir ilaç gelmedi. Bunların dağlımı bakanlımız tarafından yapılıyor ve il il gönderiliyor” dedi.
 
Testi Pozitif Olup Ölen Yok

Ali Taşçı Yaşanan ölümler ile ilgili de Testi Pozitif olup da ölen kişilerin olmadığını belirterek  “Cumhurbaşkanlığımız genelge yayınladı. Evine gitmek istemeyenler için onlara barındırma yeri planlıyoruz. Bu talebe bağlı zorla ayıracağız diye bir şey yok. Talep ederse bu şekilde değerlendireceğiz. Testi pozitif olup koronadan ölen Çanakkale’de şuanda yok. Rehberimiz bugün yenilendi. Testi pozitif olmayanlar o şekilde gömülmeyecek. Tamamen önlem amaçlı. Camilerimiz neden kapalı? Yan yana durmamak için. Cenaze namazı kılınırken lütfen aralıklı durun diyoruz. Sosyalleşme ne kadar azalırsa  bulaşma o kadar düşük olduğu için yapıyoruz. Cenaze namazları ve gömme işlemleri de bu şekilde tedbirli olmak zorunda. Olaya bütün bakınız lütfen.  Solunum cihazları konusunda şuanda 50 binde sıkıntı yok. Çok net söylüyorum. Bir ile bir haftada yağacak yağmur yavaş yavaş yağarsa hiçbir sorun olmuyor. Ama aynı yağmur bir saatte yağarsa bütün alt yapı ve üst yapı çöker. Bu örneğe dikkat etmenizi istiyorum.

Virüsün Kontrol Edilmesi İçin Sosyalleşmeyi En Aza İndirelim
Sokağa çıkmanın hastalığı yenme noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Taşçı, “Biz sokağa çıkmadığımız sosyalleşmeyi en aza indirdiğimiz sürece bilimsel çalışma ile elde edilmiş bir örnek vererek anlatayım. Bir kişi 2.5 kişiye Koronavirüs bulaştırırsa 30 gün sonra 406 kişiye bulaştırmış oluyor. Eğer o bir kişi  1.25 kişiye bulaştırırsa 30 günde 15 kişiye virüs bulaştırmış oluyor. Eğer o bir kişi 0.6 kişiye virüs bulaştırırsa 30 günde 2.5 kişiye bulaştırmış oluyor. Aradaki farkı görebiliyor musunuz?.  406 kişiden 2.5 kişiye düşüyor vaka sayısı. Bizim “Evde Kalın” dediğimiz sloganın anlamı bu. Yoksa evde oturun başka anlama gelmiyor. Bunu net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Lütfen herkes sosyalleşme oranının en aza düşürsün. Allah rızası için sosyalleşme oranının düşürün. Evde kalıp sosyalleşme oranının düşürürsek, bunu başarabilirsek bu iş bitmiş olarak. Emin olun biz bunu ülke olarak başarabilecek güçteyiz. Sağlık Bakanımızın da ifadesi ile, virüs alınan tedbirlerden daha  güçlü değildir” diye konuştu.

Bir Sağlık Personelimizde Olası Koronavirüs  Vakamız Var
Taşçı, sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanmasına ilişkin açıklama yaparak, “Bir Sağlık personelimizde olası koronavirüs  vakamız var. Aile hekimi olan sağlık personelimiz gözetim altında. Ancak sağlık personelimizin pozitif bir test sonucu yok. Yurtdışından gelen vatandaşlarımızın 14 günlük ev karantinasına uymaları için elimizden geleni yapıyoruz. Yurtdışından gelen tüm vatandaşların isim listesi ve adresleri bize geliyor. Bize gelen listedeki vatandaşlarımızı arıyoruz. Eğer vatandaşlarımızı ikametlerinde bulamazsan kolluk kuvvetlerinden destek istiyoruz ve vatandaşlarımıza 14 günlük karantina süresinde evden çıkmamaları konusunda gereken uyarıyı yapıyoruz. İlk Umreden gelen vatandaşlarımızın karantina süresi doldu. İlk guruptan sonra gelen umrecilere de yine 14 günlük ev karantinası uyguluyoruz. Tüm yurtdışı ve umreden gelenlerin listesi bizde ve kontrollerimizi de yapıyoruz ancak 14 günlük ev karantinasını bozan olurda, ihbarda olursa kolluk kuvvetlerinin yardımı ile bu vatandaşlarımızı evlerinde izole etmeye çalışıyoruz” dedi.
 
Vakalara Uygulayabileceğimiz Kadar Test Kitimiz Var
Çanakkale’de bulunan test kitlerini ilişkin açıklama yapan Taşçı, “Yeteri kadar test kitimiz var. En çok bu konu gündeme geliyor. Dün yine ilave test kitlerimiz geldi. Test kiti ile ilgili bir sıkıntımız yok” dedi.

Pandemi Hastanesini Virüsün Yayılmasını Karşı Önlem İçin Devreye Aldık
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin ‘pandemi hastanesi’ olmasına ilişkin açıklama yapan Taşçı, “Çanakkale’ de Üniversite hastanesinin bir bölümünü Pandemi hastanesi yapmamızın nedeni her Coronavirüs şüphelisi hastalar ile normal hastaları birbirinden ayırarak Coronavirüsün yayılmasını önlemek tedbir almak. Buradaki hedef normal hastaları korumak, Coronavirüs süphelisi hastaları da izole etmek. Pandemi hastanesi yaptığımız ÇOMÜ hastanesinde giriş çıkışları çok daha kontrollü yapabileceğiz, dışarıdan girişi azaltabileceğiz, olası bir Coronavirüs vakası olduğunda da Pandemi hastanesinden dışarı bu virüsün bulaşmamasını sağlamak. Bütün hedefimiz budur” ifadelerini kullandı. 
 
İsmail Şen – Cuma Deren