Kültür ve Sanat

Kent ve Tarih Söyleşilerin 11’incisinde Kent ve Tiyatro Konuşuldu

Çanakkale Savaşları Enstitüsü ev sahipliğinde devam eden “Kent ve Tarih Üzerine Sohbetler” programının 11’incisi  gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen söyleşinin bu haftaki konuğu ise Kent Tarihine önemli katkılar vermiş Şahabettin Kalfa oldu.

Çanakkale Savaşları Enstitüsü ev sahipliğinde devam eden “Kent ve Tarih Üzerine Sohbetler” programının 11’incisi  gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen söyleşinin bu haftaki konuğu ise Kent Tarihine önemli katkılar vermiş Şahabettin Kalfa oldu. Kalfa, kent ve tiyatro başlıklı söyleşisi ile, geçmiş dönemde Çanakkale’de Tiyatral anlamında yapılan çalışmalar, gerçekleştirilen büyük tiyatro oyunları hakkında bilgiler verdi.

Çanakkale Savaşları Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kent ve Tarih Üzerine sohbetlerinin 11’incisi düzenlendi. Enstitünün  toplantı salonunda gerçekleştirilen söyleşinin bu haftaki konusu ise Kent ve Tiyatro oldu.. Cevat İnce’nin modaratörlüğünde gerçekleştirilen söyleşinin konuğu ise  Çanakkale’nin kent tarihi araştırmalarına büyük katkılar sağlamış Şahabettin Kalfa oldu. Kalfa, Kentin tiyatral çalışmaları ve kültürel zenginliklerine yönelik gerçekleştirdiği Kent ve Tiyatro başlıklı söyleşisinde bir garnizon kenti olarak kurulan Çanakkale’nin ticaret kentine dönüşmesiyle zenginleştiği ve çok kültürlü hale geldiği yönlerine değindi.  Kalfa “zenginleşen Çanakkale’ye   müteakip şehirde sosyal ve kültürel hayat da hareketlilik kazandı. Çanakkale’deki ilk tiyatro ve temsil faaliyetlerinden Ahmet Fehim Bey’in anıları bu konuda bizim için çok yararlı oluyor” dedi. Kalfa, Sonrasında Osmanlı Donanması’nın 1908’e kadar Çanakkale’de demirli bulunmasının tiyatronun sergilenmesine olumlu katkıda bulunduğunu ifade etti.  Kalfa, donanma komutanı Hasan Rahmi Paşa ve donanma subaylarının tiyatro gösterimlerine yoğun ilgi duyduğunu dile getirdi. Sonrasında Cumhuriyet dönemi tiyatro temsilin özellikle Çanakkale Halkevi’nin yoğun ve verimli çalışmaları sonucu geliştiğini söyleyen Kalfa, döneme ait görselleri katılımcılar ile paylaştı. Program, katılımcıların sorularının ardından moderatör Cevat İnce’nin, konuşmacı Şahabettin Kalfa’ya hediyelerini takdim etmesiyle sona erdi. Kent ve Tarih Üzerine Sohbetler programı her ayın birinci ve üçüncü pazartesi günleri devam edecek.
 
Şerife Erdem