Kültür ve Sanat

Vali Orhan Tavlı Assos’ta İncelemelerde Bulundu

 Vali Orhan Tavlı gerçekleştirdiği Turizm destinasyon yerlerini inceleme gezileri kapsamında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan Assos Antik kenti çevre düzenlemesi çalışmalarını yerinde inceledi.

 Vali Orhan Tavlı gerçekleştirdiği Turizm destinasyon yerlerini inceleme gezileri kapsamında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan Assos Antik kenti çevre düzenlemesi çalışmalarını yerinde inceledi.

Vali Orhan Tavlı bölgede gerçekleştirdiği inceleme gezileri kapsamında ilk olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından 8 Milyon 400 bin TL sözleşme bedeli ile yaklaşık 1.500 m² andezit taş yürüyüş yolu, surlara aydınlatma sistemi, kamera güvenlik sistemleri, bilgilendirme tabelaları, güvenlik korkulukları, karşılama binaları ve otopark çalışmaları devam eden Assos Ören Yeri Çevre düzenlemesi  çalışmalarında incelemelerde bulundu.  Assos Ören Yeri çevre düzenlemesi çalışmalarında emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür eden Vali Orhan Tavlı, Assos Antik kentinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Daimi listesine girmesi için Çanakkale Valiliği olarak bölgede gerekli altyapı ve üst yapı çalışmalarına devam edileceğini belirtti. Antik Çağ'ın en önemli liman kentlerinden biri olan, bir dönem Aristo’nun da yaşadığı ve Dünyada bilinen ilk felsefe okulunun bulunduğu Çanakkale’nin tarih ve turizm bölgelerinin arasında önemli bir yere sahip Assos, çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandığında yerli ve yabancı ziyaretçiler için bir cazibe merkezi haline gelecek.

Kadırga Koyu Yeni Sezona Hazır
Assos’a giden yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri si de Kadırga Koyu, tesisleri ve sosyal hizmetler noktasında önemli hizmetler veren Kadırga Koyu yeni sezona hazır.  
Vali Orhan Tavlı’nın ikinci durağı ise, altyapı ve çevre düzenlemesi tamamlanan Ayvacık ilçesi Kadırga Koyu oldu. Vali Orhan Tavlı’ya Ayvacık Kaymakamlığı, GMKA ve Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından 1 Milyon 685 TL sözleşme bedeli ile yapımı tamamlanan 1750 metrelik kadırga sahil yolu, 1730 metrelik kanalizasyon altyapısı, 59 aydınlatma direği 10.050 metrekare doğal taş yolu, sahil yoluna yerleştirilen 3 adet jaklı sistem çöp konteynırı ve sahil yoluna yerleştirilen 50 adet çöp kovası ile çalışmaları tamamlanan Ayvacık ilçesi Kadırga Koyu altyapı ve çevre düzenlemesi projesi hakkında Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik tarafından bilgi verildi. Assos Antik Kenti’ne komşu Kadırga Koyu’nda ve çevresinde kanalizasyon, aydınlatma, gezinti yolları ve çöp toplama sistemlerinin kurulması ve yenilenmesiyle, tüm yıl boyunca tercih edilen, marka değeri yüksek, gelişen bir turizm destinasyon olması hedefleniyor.

Zeytinin Tarihsel Serüveni: Troas Bölgesi-Gülpınar Zeytinyağı Müzesi
Vali Orhan Tavlı, Ayvacık Kaymakamlığı, GMKA ve İÇDAŞ A.Ş. tarafından yapılan çalışmalarla Gülpınar köyünde Çanakkale’nin en önemli tarımsal ürünlerinden zeytin ve zeytinyağının üretim safhalarının sergileneceği Gülpınar Zeytinyağı Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik ve Ayvacık İl Genel Meclis Üyesi Turan Tumay’ın da bulunduğu Gülpınar Zeytinyağı Müzesi incelemesinde, Çanakkale’nin en önemli tarımsal ürünlerinden zeytin ve zeytinyağının üretim safhalarının sergileneceği 1.500.000 TL proje bedeliyle bölge turizmine kazandırılma çalışmaları devam eden “Zeytinyağı Müzesi” hakkında Vali Orhan Tavlı’ya yetkililer tarafından bilgi verildi. Gülpınar Zeytinyağı Müzesi‘nin, yakınında bulunan Apollon Smintheion ören yerine gelecek ziyaretçiler için yeni bir çekim merkezi oluşturacağını ifade eden Vali Orhan Tavlı, Zeytinyağı Müzesi çalışmalarında emeği geçen tüm personele teşekkür ederek, Gülpınar Köyü’ne hayırlı olması temennisinde bulundu.
 
Cuma Deren