Elazığ ardından Manisa’da art arda yaşanan depremlerin ardından gözler Sosyal Konutlara çevrildi. Deprem kuşağında olan Çanakkale’nin en eski yapılarından olan Sosyal Konutlar, 5 yıldır bir türlü risk alanına girmedi. Yaşanan süreçlerde yenilenmesi için bir arpa boyu yol kat edilmeyince, art arda yaşanan depremlerin ardından bölge sakinleri tedirgin olmaya başladı. Depremlerin ardından bir anda Kamuoyunun gündemine oturan Sosyal Konutlardaki süreç hakkında bilgi vermek üzere Çanakkale Kent Konseyi bir basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen toplantıya katılan kent sakinleri de duruma isyan etti.
Elazığ ve Manisa’ da ard arda meydana gelen depremler sosyal konutlarda oturan ev sahiplerini daha da tedirgin ederken Çanakkale Kent Konseyi İsmetpaşa Mahalle Meclisi Kentsel Dönüşüm Çalışma Grubu ve İsmetpaşa Mahalle Muhtarlığının deün Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşüm projesi hakkında Basın açıklaması yapacağı basın mensuplarına duyuruldu. Hava muhalefeti nedeni ile Çataltepeliler Dernek Lokaline alınan basın açıklaması davetinden bir şekilde haberdar olan Sosyal Konutlar sakinlerine de basın açıklaması saatinde Çataltepeliler Derneği Lokaline gelmeye başlayınca ortaya ilginç görüntüler çıktı. İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Özkan Vural basın açıklamasını sadece basın mensuplarına değil “ Ne Olacak Şimdi” sorusu ile Çataltepeliler Dernek Lokaline gelen site sakinlerine de yaptı. Muhtar Özkan Vural basın açıklamasına başlamadan site sakinlerinden sözlü sorulara muhatap olunca lokalde gergin anlar yaşandı.
Gergin olan site sakinlerinin yatıştırılmasının ardından Mahalle Muhtarı Vural yaptığı açıklamada “Sürekli deprem gerçeği ile yüz yüzeyiz. Sosyal Konutlardaki binalarımızın bir çoğunun ufak tefek hasarları var. Sosyal konutlardaki binalarımız 1999 depremi öncesinde yapıldığından dolayı deprem yönetmeliğine göre yapılmadı. Bu nedenle binalarımız riskli. 1980’ yıllarda yapılan ve içinde 860 konutu barındıran Sosyal konutlar alanı içinde bulunan binaların riskli ilan edilmesi ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın açıklaması oldu. Kendisine bu konu ile ilgili çok çok teşekkür ediyoruz. Sosyal konutlar sakinleri yıllardır bu haberi bekliyordu. Sıkıntımız Çanakkale Belediyesi ile ilgili kurumların yan yana gelmemesi. Bu iki kurum birbirine yaklaşmadığı sürece bu konu ile ilgili bir adım atmamızın imkanı yok. Tam 21 kez Çanakkale Belediyesi ilgili üst kurumlar ile yazışmış. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çanakkale Belediyesi birbirlerine karşılıklı 21 kez yazışmış. Ama biz hala başladığımız yerdeyiz. Sosyal Konutlar alanının riski alan ilan edilmesi bizi tekrar heyecanlandırdı. Ancak bu burada kalmamalı. Bu konunun peşini biz bırakmayacağız. Biz bu konunun peşini bırakmazsak olur. Kurumların sorunu çözmesi için yan yana gelmeleri şart. Ben burada her gün bana gelen annelerin sesiyim. Her gün bana gelip ağlıyor insanlar. Ne olacak diye bana gelip soruyorlar bende dilimin döndüğü kadarı ile anlatıyorum. Bir olacağız, birlikte olacağı ve bu sorunun çözülmesini sağlayacağız.” dedi.
Artık Dönüşümün Başlamasını İstiyoruz
İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Özkan Vural’ ın konuşmasının ardından Çataltepeliler Derneği lokaline gelen Sosyal Konutlar sakinlerinden İsmail Kaya “ Sosyal Konutlarda daire sahibiyim. Bize dün bir haber iletildi. Nihat Kuru tarafından bizim evlerimizin onaylandığı söylendi. Bu habere sevindik. Şimdi burada duyduğumuz kadarı ile bunun yalan olduğunu bugün AK Parti Gurup Başkanvekili Bülent Turan bunu nasıl söyler, doğrumu söyler biz bunu öğrenmek istiyoruz. Biz burada ev sahibiyiz. Evlerimizin bir an önce yıkılıp yeniden yapılmasını istiyoruz.” dedi.
Sosyal Konutlar sakinlerinden Zeliha Berece’ de yaptığı açıklamada “Bizde evlerimizin bir an önce yıkılıp yeniden yapılmasını istiyoruz. Ben Sosyal konutlar binaları yapılmadan önce dairemi temelde iken satın aldım. Ben yaşlıyım. Merdivenleri inip çıkamıyorum. Deprem olunca çok korkuyoruz. Dün akşamki (Salı Akşamı ) depremde yine çok sallandık. Ne asansörümüz var, ne kaloriferimiz var. Benim oturduğum binanın kolon demirleri görülüyor. Çok çile içindeyiz. Ben emekli memurun kendimizin bu yıkımı yaparak yerine yeniden daire yapma durumumuzda yok.” dedi.
Sosyal konutlar sakinlerinden Nebahat Aykol’da “ Benim oturduğu sitede hiçbir hasar yok. Bizim hiçbir mağduriyetimiz yok. 5 seneden buyana bu konu gündemde. Biz ne badana yapabiliyoruz, nede tadilat yapabiliyoruz. Hep haber bekliyoruz yetkililerden. Süre çok uzadığı için bizi çok mağdur etti. Burada yaşayan vatandaşlar hiç mağdur edilmeden, kira yardımı da yapılarak, çünkü burada herkes emekli ve genelde 1 emekli maaşı giriyor dairelere. Bu konuda düşünülerek bu kentsel dönüşüm hızla bir şekilde yapılmalı. ”
Sosyal Konut Sakinlerinden Nebahat Aydoğdu “ 20 senedir yatalak eşim var evde. Her gün deprem var, ben şiddetli bir deprem olursa onu nasıl kaçıracağım. Evler yıkılırsa nasıl yaparım. Dün akşam (Salı Akşamı) yine deprem oldu. Deprem odumu Kaç diyorlar bana yatalak olan kocamı alıp nasıl kaçayım. Ne olursun sesimizi yetkililer duysun.
İsmail Şen