Gündem

Yıllardır dönüşüm bekleyen Çanakkaleliye, Çözüm Adresi Verdi..!

Çanakkale gündemine girdiği günden bu yana,  beklentinin yaşandığı Sosyal konutlarda bir arpa boyu yol alınamayan Kentsel dönüşüm için, İktidar kurmayı Turan çarpıcı sözler etti.

AK Parti Kurmayı Turan,  Risk Alanı İlan Edilen Bölge İçin konuştu;
“Çözüm Kentsel Dönüşüm..!”
Turan’ ın çarpıcı sözlerle çıkışı, sözü adeta şuraya getirdi;
“YIKALIM, YENİLEYELİM,
BÖYLELİKLE YIKILMAYALIM..!”
Deprem kuşağında yer alan coğrafyada kurulu Çanakkale’de,  6 bin kişinin yaşadığı mevkii Sosyal Konutlar için konuşan İktidar kurmayı Av. Turan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sosyal konutları ‘riskli alan' ilan ettiğini açıkladı.
Turan, bundan sonraki iş ve işlemler için konuştu;
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇÖZÜMÜN ADRESİ
ÇANAKKALE BELEDİYESİ..”


Çanakkale gündemine girdiği günden bu yana,  beklentinin yaşandığı Sosyal konutlarda bir arpa boyu yol alınamayan Kentsel dönüşüm için, İktidar kurmayı Turan çarpıcı sözler etti.
CHP'li Çanakkale Belediyesi’ni, çözümün adresi olarak gösteren Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, sözü adeta;  “YIKALIM, YENİLEYELİM, BÖYLELİKLE YIKILMAYALIM..!”  demeye getirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sosyal konutları ‘riskli alan' ilan ettiğini, seçim bölgesi Çanakkale’de yaptığı iki günlük ziyarette dile getiren AK Parti kurmayı, bundan sonraki iş ve işlemler “Belediyenin uhdesinde.” diye konuştu.
Çanakkale'nin ilk toplu konut projelerinden Sosyal Konutlar için, ‘Kentsel Dönüşüm’ gündeme gelmiş, ancak uzunca süredir proje hayata geçirilememişti.  
6 bin kişinin yaşadığı bölgenin sorununu sonlandırmak erdirmek için Ak Parti, iktidar olarak üzerine düşen sorumluluktaki adımı attığını anımsatan Turan, İsmetpaşa Mahallesi'nde 6 bin kişinin yaşadığı ,980 adet konutun bulunduğu 69 bin 522 metrekarelik alana sahip olan Sosyal Konutlar bölgesinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'riskli alan' ilan edildiği bilgisin iaktardı..

SORUMLU BELEDİYE..
AK vekil Turan, Çanakkale'nin gündemini uzunca süredir meşgul eden sosyal konutların kentsel dönüşüme girmesi konusuna ilişkin,”Eski yıllarda yapılan sosyal konutlar var. Burasının depreme karşı dayanıksız olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili de belediye, Çevre Müdürlüğü, diğer kurumlar çalıştılar ve burasının kentsel dönüşüme girmesini istiyoruz.”  İfadelerini kulandı.
Yaklaşık 8 yıl önce dile gelen Ketsel dönüşümde,  ilgili ve sorumlu adresler tarafından çözümlenemeyen problemlerden, Yenice ziyaretinde  esnafla yaptığı buluşmada söz eden Milletvekili Turan, "Biz de omuz verdik, son aldığım bilgiye göre Çevre Müdürlüğümüzün de çalışmasıyla beraber bakanlık ayağı diye ifade edeceğimiz bölüm bitti ve sosyal konutların olduğu alanı riskli alan ilan etti.” bilgisini paylaştı.
CHP'li Çanakkale Belediyesini göreve davet eden Turan, bu konuda her zaman kendilerine destek vermeye hazır olduklarının da altını çizdi ve şöyle dedi
“Bundan sonra belediye kendi işini yapacak ve hangi bina yıkılacak, hangi zamanda yıkılacak, hangi yerde ne yapılacak, hangi çalışma yapılacaksa bakacak. Biz yine emrindeyiz, iş yapılsın yeter ki. Ama sosyal konutlardaki işin esası belediyenin adım atması. Çünkü bakanlık kendine ait olan alanı inceledi, izinleri verdi onayı da verdi. Bundan sonra belediye adım atacak, biz de omuz vereceğiz”

MESAJI TÜRKİYE’ YE..
Milletvekili Turan, Ulasal bir gazeteye konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Milliyet gazetesine demeç veren ve soruları yanıtlayan Turan; “Kentsel dönüşüm eylem planı için ciddi hedefler ortaya koyuldu.
Türkiye, depreme karşı tedbir almada, anında müdahale etmede önemli aşamalar kaydetti.
Her geçen gün daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. 1999’dan bu yana riskli konutlarda oturan 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda oturması sağlanmış. Riskli olup acil yıkılması gereken 197 bin yapı vardı. Bu da 632 bin bağımsız bölüme tekabül ediyordu. Bu yapıların 165 bininin yani 516 bin bağımsız bölümün yıkımı gerçekleştirildi. Riskli yapıda oturanlara kira yardımı, hak sahiplerine kentsel dönüşüm kapsamında binalarını yenilemek için aldıkları kredilere faiz desteği, TOKİ, İlbank ve belediyelerimizin yaptığı kentsel dönüşüm faaliyetlerine proje desteği olmak üzere toplamda 13 milyarın üzerinde kaynak aktarıldı. Kamu binalarımızda büyük bir revizyon gerçekleştirildi.
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1.5 milyon yapının daha dönüştürülmesi hedefleniyor. 1999’dan bu yana depremzede vatandaşlarımız için devletin ürettiği kalıcı konut sayısı 80 binin üzerinde. ‘Deprem vergileri nereye gidiyor?’ diyorlar. İşte buralara gidiyor 2011’de Kütahya, Simav’da depremden sonra, 928 afet konut 6 ay sürede tamamlayarak sahiplerine teslim edildi. 2011’de Van depreminin ardından afet konutları, 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak afetzedelere teslim etti. Van’da toplamda 17 bin 222 konut yapıldı. Bugün, Elazığ’da da aynı adımlar atılıyor.” Bilgisini Türkiye kamuoyuyla paylaştı.
 
Muhalefetin deprem dili’
 Milliyet’ in ‘Deprem sonrası muhalefetin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna çarpıcı bir yanıt veren Turan;
“Elazığ merkezli depremle içimiz yandı, yüreklerimiz sarsıldı. Devletimiz Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, Bakanlarımızla, AFAD, Türk Kızılay, UMKE, JAK, itfaiye, sağlık ekipleri ve ne kadar kurum varsa ilk andan itibaren bölgede oldu. İsterdik ki bugün deprem polemik ve tartışma konusu yapılmasın, bugün yaraların hızlıca sarılması için çözümler üretilsin. Ancak bazı muhalefet partilerinin kullandığı dil; hastalıklı, saldırgan bir dil.”  İfadelerini kullandı.

Cuma Deren