Gündem

BESLE, BÜYÜT, TERKET..! ŞEFKAT ELİ, 4 YIL UZALI KALDI…

Zaferin 100. Yıl törelerinde, ziyaretçilere rahatsızlık vermesinler düşüncesiyle başlatılan önlem ve tedbir amaçlı sahiplenme sona erdi. Tarihi yarımadanın can dostları, belirsiz kadere terk edildi.


Zaferin 100. Yıl törelerinde, ziyaretçilere rahatsızlık vermesinler düşüncesiyle başlatılan önlem ve tedbir amaçlı sahiplenme sona erdi. Tarihi yarımadanın can dostları, belirsiz kadere terk edildi.
Ağma da kayıp, Üç bacaklı olan da..!
İki gözü görmeyen can dosttan da iz yok, üç bacaklı olandan da…
Yarımadalı hayvan severler, yaşanılanlara tepkili; “Hem başıboş, hem korumasızlar..”

AV YASAĞI BULUNAN BÖLGEDE,
YABAN HAYAT ARTTI…
“BARINMA GİBİ, HACET ALANLARI DA BİR..!”
Ecdadın kefensiz yattığı Yarımada’da, sahipsiz can dostlar da düşündürüyor, popilasyonu artan yaban hayatta.. 
Hayvan severler gibi, bölge yaşayanlarının aklında hep aynı düşünce;
“Tilki, Çakal, Domuz derken, sayıları artan yaban hayat gibi, Şehitlikler bölgesinde şimdi de başıboş köpekler,  yaşamak için gıda arayışında. Doğal ihtiyaç gidermek için de ..(?) hacet alanı..!”

SAYILARI ARTTI, ÖNLEM ALINDI…
GİDERLERİ ARTTI, SALIVERİLDİ…

Şehitler diyarının yaşayanları,  ağma ve topal can dostlar gibi, diğerlerinin de akıbetini merak ediyor.
Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümünden bu yana, Tarihi alanın ziyaretçilerine rahatsızlık nedeni ve tehdit unsuru olmasın düşüncesiyle gözetim altındaki can dostlar, şimdilerde başıboş halleri ile gündemde.
Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. Yıl anma törenleri öncesinde, Tarihi Alan Başkanlığı’nın insiyatif kullanıp, koruma gözetme altına aldığı 150 can dost, yine sahipsiz kaldı.
Sayıları, Eceabat ilçesinde yapılan özel bir sayım ile belirlenen 1300 sokak köpeği bir yanda, Alan Başkanlığı’nın 4 yıl önce uzattığı şefkat eli sayesinde koruma altındaki diğerleri, son günlerin merak konusuna dönüştü.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı, Topzeytinlik Mevkii’nde bulunan ve 100. Yılda kurudğu barınağın tellerini söktü, böylelikle barınma desteği sonlandı. Başıboş kalan can dostalrın nereye gittiği ise merak konusuna dönüştü.
 
Eceabat Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nejla Varol,  “İçlerinden birinin iki gözü de görmüyordu, biri de üç bacaklıydı” diyerek akıbetlerini merak ettiği can dostlar için son derece kaygılı olduklarını söyledi.
Alan Başkanlığı’nın geçen 29 Ekim’den bu yana sadece mama desteği sağladığı can dostlar için, geçen 25 Kasım itibari ile de barındırıldıkları bölgenin tellerinin sökülmesiyle,  can dostları başıboş bırakıldığını anlattı.

ŞEFKAT ELİ, 4 YIL UZALI KALDI..
Destanın 100. Yılında düzenlenecek törenlerin katılımcıları başta, alanı ziyaret eden vatandaşlara rahatsızlık vereceği ve tehdit oluşturacağı düşüncesiyle, o dönem alına önlemin sonlandığını aktaran Varol; “Tarihi Alan Başkanlığı dört yıldır bu köpekleri hiç aç bırakmadı. Ekim ayı içerisinde bir gün tüm kapıların açık olduğunu gördüm. Aralarında kronik uyuz hastalığı olan 6 köpekle bir görme engelli ve bir de üç bacaklı köpek te bunuyordu. Şimdi kayıplar. Sadece 120 köpek alanda kalmıştı. Kulübelerin önünde enjektör bulduk.  Bu hayvanlar nerede?  İki gözü de görmeyen bir köpek nereye kadar gidebilir? Akıbetlerini merak etmemek elde değil. Krnonik uyuz olan can dostlar, başıboş diğerleri için de tehdit.
Üç bacaklı bir köpek nereye kadar uzaklaşabilir?   Alan Başkanlığı barınağın tellerini söktü ve artık barınma desteği sağlamayacağını ifade etti.
Tarihi yarımadanın dağını taşını koruyanlar, sokak canlarını neden görmüyor, neden korumuyor? Kayıp otuz can nerede? Kalan 120 köpek nereye dağılacak?
Dahası, şehitlikler bölgesinde yaşamaya mahkum olan başıboş can dostlar, gıda arayışı gıbı, doğal ihtiyaçlarını hacetlerini de bu bölgede gidermekte.” Şeklinde konuştu.

HACET GİDERENLER, BİR ONLAR DEĞİL..
Yarımadanın, tarihi alan ile iç içe köylülerinin de sözleri hayli dikkat çekti. Başıboş can dostlar gibi, yaban hayatın da, Kefensiz yatan kahramanların şehitlikleri civarında, ziyaretçilerden arda kalan gıda maddelerinden faydalandığını, Avlanma yasağı nedeniyle popilasyonu artan, Tikli, çakal ve Domuz gibi canlıların, doğal ihtiyaçlarını da bölgede giderdiklerini hatırlatıp; “Düşününce akla gelen detaylıca anlatımları, ifade etmeye dilimiz varmıyor.”  diyerek düşündüren sözler etti.

HAYVANSEVERLERDEN, DETAYLICA SÖZLER..
Eceabat İlçe merkezinde ve tarihi alanda başıboş kalan sokak köpekleri için sesini yükselten, ‘Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği’  Başkanı Nejla Varol,
“4 yıl aradan sonra, koruma altındakilerin başıboş kalması düşündürüyor. Çünkü aralarında kronik uyuz hastalığı olan 6 köpek vardı.  Salgın kaçınılmaz olabilir” vurgusu yaptı.

4 YIL ÖNCE ÖNLEM VE ŞEFKATTİ,  YA ŞİMDİ?
Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı’nın, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümünden bu yana, insiyatif kullanarak, Eceabat Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği ile birlikte, koruma ve barındırma görevi olmadığı halde, yarımadaya gelen ziyaretçiler adına tehdit oluşturmaması amacıyla, 150 sokak köpeğini bakım ve beslenmesini üstlenildiğinden söz eden Varol;
“Barınağın telleri kalktı, başıboşluk başladı.
4 yıldır süren, 150 sokak köpeğinin barınması sona erince, ilçe merkezinde yaşayan 1300 sokak köpeğinin kaderini onlarda yaşamış oldu.” şeklinde konuşarak, son durumu özetledi.

 “100. YIL GEÇTİ, TEHDİT BİTTİ..”
Eceabat Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Varol, “Alan Başkanlığı barınaktaki hayvanlara sadece mama desteği veriyordu. Hayvanların arasında hasta olan can dostlar da vardı. Alan Başkanlığı elbette ki sokak hayvanlarını korumakla yükümlü değil.
Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında Alan Başkanlığı, ziyaretçiler sokak hayvanlarından şikâyetçi oluyor diye, tüm hayvanları bir kontrol altına aldı ve ‘bakım evi oluşturalım, örnek bir barınak yapalım, veteriner hekim hizmeti alalım’ diyerek sözlü bir umut sundu.
Biz gelecekte can dostların mutlu olacağı inancı ile bu toplamaya karşı çıkmadık.  Orada geniş ve huzurlu bir alanları vardı. Başkanlık, artık barınma hizmeti veremeyeceklerini, bunun yönetmeliklerinde yer almadığını ifade etti.  100. yılda ziyaretçiler için tehdittiler, şimdi değiller mi?” diye sordu.

Erdem Sürek