Gündem

AT’A NİYET, AĞAÇ’A KISMET…

Dünyanın ilk savaş hilesi Truva Atından edinilmek için mektup içinde postalanan para, Palandöken’ e dikilecek 15 ağaç fidanının bedeli olarak Orman Genel Müdürlüğü’ne bağışlandı.


İSPANYOL SUAREZ’ İN ÜCRETİ KARŞILIĞINDA TAHTA AT TALEBİ, HEDİYE OLDU YOLA ÇIKTI.
TAHTA AT ÜCRETİ PARA İSE, GELECEĞE NEFES OLMAK İÇİN PALANDÖKEN’E FİDAN OLDU.
AT İSTEDİ, AĞAÇ SAHİBİ OLDU..


İlk’ ler Şehri Çanakkale’de, bir ilk’ e daha imza atıldı.
Dünyanın ilk savaş hilesi Truva At’ından edinilmek için mektup içinde postalanan para, Palandöken’ e dikilecek 15 ağaç fidanının bedeli olarak Orman Genel Müdürlüğü’ne bağışlandı.
Böylelikle, dünyanın ilk savaş hilesi unvanına sahip Tahta At, İspanyol meraklısının Türkiye’de dikili ağacı olmasına vesile olup, bir yeni Çanakkale ilk’ inin de adı oldu.

TAHTA AT’ IN BEDELİ,
15 FİDANA DÖNÜŞTÜ…!


Merkeze bağlı Tevfikiye köyündeki Troya Müzesi'ne içinde 25 euro bulunan bir mektup göndererek, 14 santimetrelik tahta Troya atı talebinde bulunan İspanyol  Prudencio Antuna Suarez’e, istediği at hediye olarak yola çıktı. Ücreti ise hiç görmediği Erzurum Palandöken’e dikilecek fidanların bedeline dönüştü.
Çanakkale bu gelişmeyi konuşuyor. Tahta At bedeli 25 euro, Geleceğe Nefes 15 Fidana dönüştü..  

AT İSTEDİ, AĞAÇ SAHİBİ OLDU..
SAVAŞ HİLESİ AT, DİKİLİ AĞAÇ SAHİBİ ETTİ.


İlk’ ler Şehri Çanakkale’de, bir ilk’ e daha imza atıldı. Dünyanın ilk savaş hilesi Truva At’ından edinilmek için mektup içinde postalanan para, Palandöken’ e dikilecek 15 ağaç fidanının bedeli olarak Orman Genel Müdürlüğü’ne bağışlandı.
Böylelikle, dünyanın ilk savaş hilesi unvanına sahip Tahta At, İspanyol meraklısının Türkiye’de dikili ağacı olmasına vesile olup, bir yeni Çanakkale ilk’ inin de adı oldu.
İspanya' nın Oviedo şehrinde yaşayan Prudencio Antuna Suarez, Thta At edinmek için mektup içinde para postalayıp, talebini Çanakkale'deki Troya Müzesi'ne sundu. Mektup içinde, 25 euro gönderip, tahta Truva atı talep etti.
İspanyol Suarez’ in talebine, Çanakkale’den çok konuşulacak jest geldi. Tahta Troya atını hediye olarak göndereceklerini belirten Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Suarez'in yolladığı 25 euro ile ise Erzurum Palandöken'de 15 fidan dikilmesi için gerekli adımı attıklarını dile getirdi.
 
İspanya'nın Oviedo şehrinde yaşayan Prudencio Antuna Suarez, merkeze bağlı Tevfikiye köyündeki Troya Müzesi'ne, içinde 25 euro bulunan bir mektup postalayıp, ilginç bir talepte bulundu.
Müze içindeki markette, ziyaretçilere satışı yapılan, 14 santimetrelik tahta Troya atı gönderilmesini rica etti.
İspanyalı Suarez’ in, şehirde gündem yaratan bu ilginç girişimi haber konusu da oldu.
Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, Suarez'e göndermek üzere müzedeki mağazadan 14 santimlik tahta Troya atı maketinden edindi. Tahta at’ı, müze içindeki hediyelik eşya satış mağazasının işletmecisi Ege Bağlıkaya, İspanyol meraklısına hediye olarak sundu.
Truva atı ile birlikte iade edilmesi planlanan 25 euro ise, Orman Genel Müdürlüğü'ne bağışlandı ve Suarez adına Erzurum Palandöken'e 15 fidan dikilmesi için girişimde bulunuldu.

MERAKLA OKUNAN O MEKTUP..
Önceki günlerde, Müze Müdürlüğü’ ne ulaşan  mektup merak uyandırmış, yetkiliyler de mektubun ne amaçla postalandığını öğrenmek için uğraş vermişlerdi.
Müze Müdürü Gölcük; "Mektubu büyük bir merakla açtığımızda içinde ilk gördüğümüz zarfa yapıştırılmış bir 25 euro oldu.
Haliyle meraklandık ve mektubu okuduk. Söz konusu mektupta İspanyol vatandaş yaklaşık 14 santim büyüklüğünde bir Truva atı maketi  göndermemizi rica etmişti. Son derece çarpıcı bir hikaye. Sadece Truva atını göndermek istemedik. Tahta atımızın yanı sıra İspanyolca bir rehber, bir ebru eseri, Troya Kardeleni yaka çiçekleri ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ müzün hazırladığı bir kitap setiyle beraber kargomuzu hazır hale getirdik" diyerek, .sonrası yapılanları özetledi.

25 EURO, 15 FİDANA DÖNÜŞTÜ
İspanyol Suarez'in mektupla gönderdiği 25 euro’yu, Geleceğe nefes olacak fidana dönüştürdüklerini anlatan Müze Müdürü Gölcük;  "Bu göndereceğimiz hediyeler gönlümüzden kopanlardı. Zarfın içinde parayı tekrar geri göndermeyi düşündük. Fakat ardından bunun doğru olmayacağını düşündük ve yeni bir girişimde bulunduk. Biliyorsunuz, Orman Bakanlığımızın 11 milyon fidan projesi vardı. Biz de İspanyol vatandaşın gönderdiği 25 euroyu bu projeye bağışladık.
Bu bağışla 15 fidan Erzurum Palandöken'e dikilecek. Bağış belgesiyle beraber hazırladığımız kargoyu İspanya'ya geri gönderiyoruz. İnşallah bu kez tahta Troya atımız, içinde sevgiyi, barışı, dostluğu barındırıyor olacak. Umut ediyoruz ki, kargomuz İspanyol vatandaşa ulaştığında kendisiyle bir irtibat kurma, tanışma şansını yakalamış olacağız." bilgisini paylaştı.

Haber: Cuma Deren
Fotoğraflar; (dha)