Gündem

Sayım yapıldı. Bütçe’ ye takıldı. KISIR DÖNGÜ..!

Başıboş sokak köpekleri ve kediler için kısırlaştırmaya, İYİ Parti’li Belediye’nin yetersiz bütçesi engel olunca popülasyon arttı. Can dostlar şikayet konusu oldu.


Başıboş sokak köpekleri ve kediler için kısırlaştırmaya, İYİ Parti’li Belediye’nin yetersiz bütçesi engel olunca popülasyon arttı. Can dostlar şikayet konusu oldu.
Bütçesizlik, önüne geçilemez üremeye yol açınca, sokaklarda yaşam süren can dost sayısının 9 bin nüfuslu Eceabat’ ta, 1300’ ü aştığı öğrenildi.
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın ziyaretçilerine zor anlar yaşattığı öne sürülen can dostlar için, Belediye Başkanlığı’nın;
 “İtlaf asla. Sağlıklı yaşasınlar, sorun olmamaları için çözüm arıyoruz” görüşünü savunduğu öğrenildi.

SORUN CAN DOSTLAR DEĞİL
YAZIN BESLENİP, KIŞIN TERK EDİLMELERİ..
Sokak yaşayanlarının Popülasyonunu arttıran diğer faktör, Bölgedeki yazlıkçıların, sezon sonu kışlıklarına dönmesi ardından geride bıraktığı can dostları. BAŞI BOŞ kalan kedi ve köpekleri.

Eceabat ve bağlı köylerinde de gözlenen kedi-köpek artışı, Yarımadalıların sıkça şikayet konularından biri halini aldı.
Sürü sahibi bazı küçükbaş yetiştiricilerinin, çoban köpeklerinin dünyaya gelen yavruları gibi, tarla sahiplerinin bağ evlerini korumak amacıyla beslediği köpeklerini başıboş bırakmak yerine,  yerleşim bölgelerine terk ettiği de ileri sürülüyor.

YARIMADALI SORUYOR;
“NEREYE KADAR..?”

Yaşatma uğraşı bir yanda, bir yanda da çözüm arayışı. Sayıları artan sokak köpekleri, Yarımadalıların ve ziyaretçilerin şikayet konusuna dönüştü. Belediye Bütçe yetersizliği nedeniyle kısırlaştırılamayan kedi-köpekler, Eceabat başta, bağlı köylerinde sorun olmaya başladı.
Gelibolu yarımadası, tarihi Alanın ziyaretçilerine de zon anlar yaşattığı ileri sürülen sokak köpekleri için; “Allahtan saldırgan değiller. Aç oldukları için kafileleri takip ediyorlar. Bir yudum ekmek, bir parça simit peşindeler”  ifadeleriyle, durum değerlendirmesi yapılmaya başladı.
Eceabat Belediye Başkanlığı’ nın yaptığı özel bir çalışma ile, sayıları belirlenen sokak köpekleri ve kediler için, en çağdaş çözüm üretme çabasının da verildiği alınan bilgilerden.
Birçok adreste, itlaf ile çözüm arandığı bilinen soruna, Eceabat’ta; ‘Kısırlaştırma çabası’ verildiğini anlatan İYİ Partili Belediye Başkanı Saim Zileli; “Yaşamak onların hakkı. Bizde en sağlık şekilde yaşasınlar, hayatı bizimle paylaşsınlar uğraşındayız” diyerek, çözüm arayışlarını sürdürdüklerinden söz etti.

Tarihi Alanın ziyaretçilerinden gelen şikayetler üzerine,  Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı da kolları sıvamıştı. İnsiyatif kullanarak, Eceabat Hayvan Severler Derneği ile birlikte, koruma ve barındırma görevi olmadığı halde, sokak köpeklerinin bakım ve beslenmesini üstlenmişti.
Eceabat merkezinde olduğu gibi, bağlı köylerinde de sayısı artan can dostlar, 2018 nüfus verilerine göre 9 bine yakın vatandaşın yaşam sürdüğü Eceabat ilçesinde, can dost sayımının da yapılmasına yol açtı.
Alınan bilgiye göre, Eceabat Belediyesi özel bir ekiple sayım yaptı,  1300 sokak köpeğinin ilçede yaşam sürdüğünü belirledi.
 Başkan Saim Zileli, vatandaştan yoğun şekilde gelen şikayetler üzerine, çözüm arayışına girdiklerini anlattı.
 “Çevre ilçeleri de gözledik,  bu kadar çok can dost sokaklarda yaşamıyor. Özellikle, yaz aylarında bölgemizde tatil yapanlar, beraberlerinde getirdikleri ya da bir şekilde bölgemizde edindikleri kedi köpeklerini, tatil dönüşü bırakıp gidiyorlar.
 Kısırlaştırma çalışması için de, bütçemiz yetersiz. Çözüm arıyoruz” ifadelerini kullandı.

İLÇE MERKEZİNDE 1300, TARİHİ ALANDA YÜZLERCESİ VAR
Anzak Koyu, Conkbayır başta, tarihi alanda ziyaretçilerin en yoğun şekilde durakladığı bölgelerde de gözlenen, özellikle çoban köpeği yavrularının, başlıca şikayet konusu olduğu öğrenildi. 

BARINAKLA DEĞİL, ÇAĞDAŞ DÜŞÜNCEYLE ÇÖZÜM..
Sahiplenilip, yaşam ortağı edilmeleri ile, sorunun çözüme kavuşacağını savunan Yarımadalı Havyan Severler, “Yaz aylarında bir heves sahiplenilen kedi köpekler, bıkılıp terk edildikçe, şikayet konusu hep can dostlar oluyor. Onların ne kabahati var. Sadece sevgiye, bir yudum ekmeğe, bir yudum suya muhtaçlar. Çağdaş çözüm, heves edilip sahiplenildikten sonra terk edilmemeleri.” dediler.

Cuma Deren