Gündem

Sağlıklı Yaşam İçin Günlük Aktiviteler Şart

 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısı ile Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında kordon boyunda bir yürüyüş gerçekleştirildi.  Yürüyüşe öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Günümüzde hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumundadır. Fiziksel hareketsizlik, toplumda obezite başta olmak üzere kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttıran en önemli nedenlerden biridir. Ülkemizde de her geçen gün bu nedenlerden dolayı artan hastalıkların önüne geçmek amacı ile Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve 81 İlde her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısı ile Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında kordon boyunda bir yürüyüş gerçekleştirildi.  Yürüyüşe öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Gündelik hayatın içine fiziksel aktiviteyi entegreyi teşvik etmek amacıyla 1991 yılından bu yana, her yıl Ekim ayının ilk haftası tüm dünyada Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlanıyor.  Sağlık Bakanlığının sağlıklı bir toplum için hayata geçirdiği Yürüyüş etkinliği kapsamında Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklığı ile bir yürüyüş etkinliği gerçekleştirildi. Valilik önünden başlatılıp Golf Çay Bahçesinde son bulan yürüyüş etkinliğine Öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yapılan yürüyüş ile ilgili bir açıklama yapan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Sinem Topaloğlu “Bugün 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü kapsamında bir yürüyüş etkinliği yaptık. Ülkemizde ve dünyada obezite en büyük sağlık sorunlarının başında gelmekte. Obeziteye bağlı olarak kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi birçok hastalık da yine buna bağlı olarak gelişmekte. Bundan korunmanın en önemli yolların da biri kilo vermek ve fiziksel aktiviteyi arttırmak. Biz de fiziksel aktiviteye dikkat çekmek için böyle bir yürüyüş yapıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğümüzün personelleri, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkıları ile getirdikleri öğrenciler ve Obezite Okulumuzun öğrencileri ile birlikte Valiliğin önünden Golf Çay Bahçesi’ne kadar farkındalık yürüyüşü yaptık” dedi.
Gençlerde Hareketsizlerin  Oranı %42
Türkiye Beslenme Sağlık Araştırması (TBSA) 2017 verilerine göre 15 yaş ve üzeri bireylerde Obezite % 31.5 olarak belirlendi. Kadınlarda bu oran %39.1 iken erkeklerde %24.6 ‘dır. 15 yaş ve üzeri bireylerin % 42,4 ünün hareketsiz olduğu yapılan araştırma ile tespit edildi. fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilmiyor. Bu kapsamda kişilerin daha sağlıklı yaşaması için fiziksel aktivitelere önem vermesi gerekiyor.
Günde En Az Beş Gün Aktivite Yapılmalı
Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra  yetişkin yaş grubunda haftanın 5  günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.
Kanser Ve Anne Sütüne de Dikkat Çekildi
İnsanların sağlıklı yaşayabilmesi için kordon boyunda gerçekleştirilen yürüyüşte anne sütü ve Kansere de dikkat çekildi. Kanser taraması Bir saat Kanser ise Hayatınızı alır pankartının yer aldığı yürüyüşte, günümüzde önlenemeyen ve hızla yayılan fakat erken teşhis ile önlenebilen kansere ve kanser taramalarına da dikkat çekildi.
Öte yandan sağlıklı bireylerin yetişmesi için bebeklerin anne sütü ile en az altı ay beslenmesi gerektiğine de dikkat çekilerek, yürüyüşte Anne sürü farkındalığı da oluşturuldu.

Şerife Erdem – Adem Y. Bağ