Gündem

Vali Orhan Tavlı Kazı Heyetini Kabul Etti

Özellikle Romalılar döneminde Liman kenti olarak yaşamın sürdüğü Parion’da kazılar devam ediyor.

Özellikle Romalılar döneminde Liman kenti olarak yaşamın sürdüğü Parion’da kazılar devam ediyor. Bir Liman kenti olarak bilinen ve roma dönemine ait yoğun kalıntıların olduğu Parion kentindeki kazı çalışmaları hakkında bilgi vermek amacı ile  Kazı Başkanı  Prof. Dr. Vedat Keleş Vali Orhan Tavlı’yı ziyaret ederek bilgiler verdi.

Parion ile ilgili tarihte çok fazla bilgiye rastlanmasa da bir liman kenti olduğu biliniyor. Büyük İskenderin Perslere karşı savaşı kazanmasıyla Helen egemenliği daha sonra Bergama krallığı ve Roma hakimiyetine giren Parion, Bizans döneminde bir çok antik kentte rastladığımız gibi piskoposluk merkezi olmuştur. Özellikle Hadrianus dönemiyle birlikte mimari faaliyetlerde hızlanma olduğu tahmin edilen Parion’da,  bu hızlanmayı en iyi örnekleyen de  Tiyatro bölümünden çıkarılan mimari kabartmalar göstermektedir. Yapılan kazılar devam etmekle birlikte şu ana kadar  gün yüzüne çıkarılan  Roma Hamamı, Agora, Limanda bulunan Kule  ve Odeion  görebileceğiniz yapıtlar meydana çıkarıldı.
İÇDAŞ  sponsorluğunda devam eden kazıların başında bulunan ve Parion’da tarihi gün yüzüne çıkarak  Parion Antik kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Vali Orhan Tavlı’yı ziyaret ederek kazı çalışmaları hakkında bilgiler verdi.  İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz’un da bulunduğu ziyarette Vali Orhan Tavlı,  Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Parion Kazı Başkan Yardımcısı Alper Yılmaz ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Parion Kazısı Temsilcisi Gültekin Yabeyi ile bir süre görüşerek sohbet etti.  

Kazılar Bundan Sonra 12 Ay Sürecek
Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş tarafından Parion Antik Kentinde yeniden başlayan ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve İÇDAŞ desteğiyle bundan böyle 12 ay sürecek kazı çalışmaları hakkında Vali Orhan Tavlı’ya bilgi verildi. Önemli bir Turizm Destinasyonu olan Parion Antik Kenti’nin uluslararası alan da tanıtımlarının daha çok yapılarak, bölge turizminin gelişmesine yapacağı etkilerinin değerlendirildiği ziyarette, Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş Parion Antik Kenti kazı çalışmalarında desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığına, İÇDAŞ A.Ş ve Vali Orhan Tavlı ’ya teşekkür etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür eden Vali Orhan Tavlı, Parion Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Parion Kazısı Temsilcisi Gültekin Yabeyi’ne çalışmalarında başarılar diledi.
 
Adem Y. Bağ