Gündem

Festival İçin STK Temsilcileri Başkanla Görüştü Troya Festivali Yapılabilir Mi? Sorusuna Yanıt Aradılar (VİDEO)

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,   Belediye  Meclisinde gündem dışı yaptığı konuşmasında  bu yıl 56.’sı yapılması planlanan Troya Festivalinin iptal olduğunu söylemişti.  Festivalin iptal edilmesinin duyurulmasının ardından Çanakkale’de gündemden düşmeyen Festival ile ilgili yeni gelişme yaşandı.

 Kriz dolayısı ile iptal edilen festivalin yeniden yapılası için Başta AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan olmak üzere Çanakkale’de faaliyet gösteren STK’lar ve vatandaşlar festivalin yapılmasını istedi. Bu kapsamda   Çanakkale’deki Sivil Toplum Kuruluşları, Turizm Dernekleri, Esnaf Odası Başkanları ve bir çok STK temsilcisinin katılımı ile dün Çanakkale Belediyesinde düzenlenen toplantı İle Troya Festivalinin yapılması konuşuldu.   Yapılan değerlendirme toplantısı ile Fikirlerini Belediye Başkanı Ülgür Gökhan il paylaşan temsilciler, festivalin yapılmasından yana oldular.
 Yapılan Değerlendirme toplantısının ardından Basın Mensupları ile bir araya gelen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, toplantının detaylarını paylaştı.  Festival için umut olduğu bağlamında konuşmasına başlayan Gökhan, şu sözlerle  devam etti “Bir toplantı düzenledik. Toplantımızın bu noktada ki hedefi Geleneksel 56’ncı Troya Festivalini biliyorsunuz, belediyemizin kaynak sıkıntısı dolayısıyla ilk yapmama kararı almıştık. Bu kararın değerlendirilmesi noktasında böyle bir toplantı düzenledik. Sonuçta festival sadece bizi değil, esnafı ve turizmcileri etkileyen bir etkinlik. Dolayısıyla bu noktada daha önce bunu mecliste konuşmuştuk.  Troya festivalimizi bu kozmik sıkıntılar nedeniyle yapamayacağımızı, belediye bütçemizin bayağı düştüğünü, ruhsatların ve imardan gelen gelirlerin düştüğünü, vatandaşların ödeme güçlüğü çektiği için belediyeye olan borçlarının ödeyemedikleri için ve Ankara’dan gelen kesilen vergilerin paylarının düşmüş olmasından dolayı, bu festivalin bütçesini karşılayamayacağımız noktasında bu yıl yapmamaya karar verdik. Daha sonra Ankara’ya ziyaretimizde Çanakkale Ak Parti Milletvekili Sayın Bülent Turan o bu festivalin bir biçimde özel idarenin, GESTAŞ’ın ve diğer kurumların sponsorluğuyla olabileceğini olması gerektiğini söyledi. Bende memnuniyetle inceleyelim, olabiliyorsa yapalım. Şimdi onunla ilgili de bir toplantı düzenledik. Ne yapalım, nasıl olabilir diye. Bu konuda bir çalışma yapacağız. Festivalin tarihi konusunda daha ileri bir tarihte yapılması konusunda bir fikir ortaya çıktı. 10-16 Ağustos’ta değil de Eylül ayı içerisinde, 10 Eylül’e kadar yapılmasının daha uygun olacağı hakkında bir düşünce ortaya çıktı” dedi.

“Güçlü Sponsorlarla Güçlü Hale Getirebiliriz”

Festivalin ilerdeki yıllarda da devam etmesi için ortaya atılan fikirlere de değinen Başkan Gökhan “Ama en önemli toplantının çıktısı şu oldu. Bu festivalin konseptinin, festivalin içeriğinin ve sponsorluk konularının yeniden değerlendirilmesi için bir çalışma yapılması kararı çıktı. Bu festival sadece belediyenin planladığı, yaptığı bir festival değil. Aynı zamanda bir komitenin belki bir vakfın buna benzer bir kuruluşun üstlendiği ama belediyenin başında olduğu bir alan. Sürdürebilir olması için çünkü bu sıkıntıların seneye de devam edeceğinin kimse garanti edemez. Ama güçlü sponsorlar desteği alınabilirse ve bu daha da kurumsal hale gelirse olabileceği konusunda görüş ortaya çıktı. Bizde bu konuda bir komisyon kurarak özellikle turizmciler, üniversitenin Turizm bölümü ve diğer ilgili SDK’lar olmak üzere bir çalışma yapacağız. Bu önümüzde ki yıllarla ilgili bir çalışma ama bu yılla ilgili de yeni bir arayışımız olacak. Ne yapabiliriz en azından sembolikken hiç yapmamaktansa en azından sembolik bir şey yapılması konusunda bir arayış içerisindeyiz.  Bununla ilgili bir görüşme yaptık. Tahmin ediyorum bu Çasiad(Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) ve borsalardı  onlarda olabildiğince bütçeleri doğrultusunda destek olabileceklerini söylediler. Diğerleri de kendi hizmet alanında otelciler, esnaflar da kendi alanlarında destek olabileceklerini söylediler. Dolayısıyla bunun arayışını yapacağız. Zaman da tabi geçiyor iptaller yapmıştık biliyorsunuz. Böyle bir destek varsa bunu gerçekleştirebilecek miyiz buna bakacağız. Dolasıyla bu verimli bir toplantı oldu. En azından gelecekle ilgili kısmı çok daha önemli bu sene olur olmaz ona bakacağız ama esas festivalin gelecek yıllarda da sekteye uğramaması için ana sponsorlar kanalıyla bide hep birlikte sanki belediyenin kültür birliği değil Çanakkale’nin de konuyla ilgili oluşumlarının, kurumlarının işin içinde olduğu bir sürece girmesi için çaba göstereceğiz. “ ifade etti.

“Parayı Peşin Veremiyoruz”
Yaşanan kriz dolayısı ile Belediye’nin sanatçıların para kaynağını nakit olarak karşılayamadığı için sıkıntı yaşadıklarını belirten Başkan Ülgür Gökhan “Otel ve konaklamanın yanı sıra parayı hemen vermemiz lazım. Bizim sıkıntımız orda.   Eğer ödemeleri biraz daha yayabilsek yapma şansımız biraz daha olur. Ama  nakit verme noktasında sıkıntılarımız var.  Yani hele sen bir yap sonra öderiz olmuyor.  Yani o sanatçı bölümü parayı mutlaka peşin alıyor.  Başka bir konu da bize gelen sanatçıların bir bölümü,  her festival gitmiyor.  Yine de sanatçıların menajerleri ile birbirimizi bildiğimiz için  başka yerlerdeki fiyatların da altında sanatçı alabiliyoruz.  Öyle avantajlarımız da var ama maalesef para peşin olduğu için  kaynak sağlayamıyoruz” dedi. 

“Önemli Olan Festivalin Sürdürülmesi”
Başkan Gökhani Festivalin sürdürülebilirliği hakkında da bilgiler vererek “ Bu sadece bu seneye mahsus değil, gelecek senelerde de yapmamız lazım onun için Belediye’nin karar verdiği noktadan çıkıp, bunu ilgili kurumları da karar verebileceği  ve temel bir sponsora bağlandığı, mesela Turkcell Maratonu gibi  bir yada birden fazla kurumun devamlı sponsor olduğu  ve içeriğinin de biraz daha değiştirildiği gibi çalışmalar ile daha sonraki yıllarda da sürdürülebilir olmasını bu şekilde sağlayabiliriz. Bunu destekleyecek illa ulusal olmayabilir, yerel de olabilir. Sonuçta Çanakkale’nin de büyük firmaları var.  önemli olan Festivalin sürdürülebilir olması.  Bu hali ile belediye de yapar. Ama bu sene yapar ondan sonraki sene yapamaz. Çünkü maliyetler artıyor. Geçen yıl yapıyorduk ama geçen seneden beri maliyetler o kadar arttı ki ve belediyenin gelirleri  o kadar düştü ki yapamaz olduk.  Bu kaynakları başka yere aktarmak zorundayız. Çünkü Belediyenin yapması gereken asli işler var. O işleri sürdürmek için kaynak aktarmamız lazım” dedi.

“Artık Profesyonelleşmemiz Lazım”
STK Temsilcileri ile yeniden değerlendirilen festivalin Belediyenin sırtından indirilip daha profesyonel hale getirilmesine de değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Son dönemlerde mecliste konuşulmadı deniliyor. Tam tersine biz bu konuyu mecliste konuştuk. Daha sonra ben Ankara’ya gittiğimde  konuyu sayın Bülent Turan açtı. Dedi ki “Festivali iptal etmişsiniz. Bunu yapalım. İl Özel İdaresi GESTAŞ  ve diğer kurumlardan destek isteyelim ” dedi. Ben de ‘Olur’ dedim ve bunun üzerine STK’lar dönüş yaptı. O yüzden bugün toplandık.  Bu noktada kimin ne yapacağını araştıracağız. Kimin ne kadar destek vereceğine bakacağız. Belki de olmayabilir. Ama yine de bu STK’lara teşekkür ederim en azından kalktılar buraya geldiler.  Katkı yapacak olan kurumlar, katkı verebilecekleri hakkında bilgi verdiler.  Bu toplantının ilginç tarafı şu oldu;  Festivalin yeniden değerlendirilmesi konusu ortaya çıktı.  Ben de bundan memnun kaldım. Çünkü Festivalin Belediyenin sırtından değil de  Çanakkale’deki kurumların da sahiplendiği  bir karar verme mekanizma haline getirmemiz lazım. Eğer bu birlikteliği sağlayabilirsek, sponsor desteği sağlayabiliriz. Ve festival profesyonel hale gelecek. Olması gereken de bu zaten. Eğer festival yapılacaksa profesyonelleşmek lazım” dedi.
 
Şerife Erdem – Adem Y. Bağ