Gündem

ORGANİK TARIM İÇİN, SANDIK’ TAN TOPRAĞA…

‘Tohum Takas Şenliği’ nde, Yerli Tohumlar Üreticiyle buluştu. Çanakkale’de şölen havasında gerçekleşen tohum takas gününe yoğun katılım oldu.

‘Tohum Takas Şenliği’ nde, Yerli Tohumlar Üreticiyle buluştu. Çanakkale’de şölen havasında gerçekleşen tohum takas gününe yoğun katılım oldu. Son yıllarda tohumların ithal olması dolayısı ile özellikle bitkilerde çoğalan hastalıklar, vatandaşları korkuturken, Belediye 3 yıl önce kurduğu ‘Tohum Sandığı’ ile adeta geleceğin önlemini aldı.
Yerli tohumları sandıkta toplayan CHP’ li Çanakkale Belediyesi, düzenlediği Tohum Takas Şenliği ile çiftçilere ve artık ‘hormonlu’ gıda tüketmek istemeyen vatandaşlara dağıttı. 
Yoğun katılımın olduğu şenlik kapsamında dağıtılan yerli ve organik tohumlara vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
2017 yılında kurulan Tohum Sandığından çıkan yerli tohumlar, düzenlenen tohum takas şenliği ile  üretmek isteyen vatandaşlara ücretsiz ve ücretli iki kategoride dağıtılarak, Organik tarıma destek sunuluyor.
…………………………………………………………..
Geleceğin Tarımına Takas’lı Çözüm
-------------------------------------
Her geçen yıl tarımda biraz daha sıkıntıya düştüğümüz bu günlerde Kooperatifçiliğin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Tarımdaki kötü gidişatı öngören Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın talimatı ile 2017 yılında kurulan Tohum Sandığından çıkan yerli tohumlar, düzenlenen tohum takas şenliği ile  üretmek isteyen vatandaşlara verildi. Takas şenliğinde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kooperatifleşmenin önemine değinerek, harekete geçtiklerini belirtti. Başkan Gökhan ayrıca Kooperatifleşme ile birlikte Kırsala da geri dönüşün başlanacağını söyledi.
Çanakkale Belediyesi’nin doğal hayatın devamlılığı ve çevre bilincinden hareketle yerli tohumların korunup temin edilebileceği ve gelecek nesillere aktarılabileceği “Tohum Sandığı Projesi” 2017 yılında hayata geçirildi. Tarımın son yıllarda dibe vurduğunu, İthal tohumlarının hastalık saçmasını göz önüne alan Çanakkale Belediyesi Tohum Sandığında, yerli tohumlarımız toplanarak ve  saklanarak  bu günlere getirildi. Üç yıldır düzenlenen Tohum Takas şenliği ile de isteyene tohumlar verilirken yeni tohumlar da toplanıyor.
Bu kapsamda bu yıl 2.’sü gerçekleştirilen  Tohum Takas Şenliği Halk Bahçesinde yapıldı.  Tohum Takas Şenliğine, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren ve tohum sandığı hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan  “Bu yıl tohum Takas şenliğimizin 2.’sini düzenliyoruz. İlkini 2017’de düzenlemiştik. Tohum sanığını 2017 yılında kurduk. Bizden önce kuran iller ve ilçelerden de örnekler aldık.  Ama özellikle Türkiye’de, son yıllarda gündemden düşmeyen iki konu ver. Bunlardan bir tanesi Çevre konusu, diğeri de tarım konusu. Her iki konu da kent yöneticileri olarak ilgi alanımızın içerisinde olması gereken konular.  Çevre konusunda doğal olarak duyarlı olmalıyız.  Bizler Çanakkale Belediyesi olarak bu konuda hassasiyetlerimizi ortaya koyuyoruz. İkinci konumuz ise tarım konusu. Çanakkale’de özellikle tarım çeşitliliği olan bir il.  Çanakkale domatesi, Bayramiç Beyazı gibi marka ürünleri olan bir il. Ezine Peynirimiz var marka olarak Bu çok önemli. Çünkü, Ezine Peynirinin marka olmasının nedeni, sadece sütten kaynaklanmıyor. Koyun ve Keçi sütünden yapılması gerekiyor. Bu da keçi ve koyun neslinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir olması için  mücadele edilmesi gerektiriyor.  Ama Türkiye’de maalesef, gerek hayvan üretimi gerekse tarım üretimi giderek azalıyor.  Çiftçi tarımı üretmekte yetersiz kalıyor. Köy nüfusumuz giderek azalıyor ve gençler köylerde kalmıyor. Bu da köy nüfusumuzun giderek yaşlanmasına neden oluyor. Kente gelen gençler de işsizlik oranını arttırıyor. Yerel yönetimlerimizin kapılarında, orada, burada iş bulmak için çaba gösteriyorlar. Halbuki o gençler kente göçmeden önce köyde belli bir beceri kazanmıştır. Biz onların becerilerini köreltiyoruz, kente getiriyoruz sonra da tarım bitiyor diye sızlanıyoruz” dedi.

“Kendi Elimizle Yok Ettik”
Eskiden Çanakkale’de bir çok ürünün yetişmesine rağmen şimdilerde yetişmediğini ve İthal edilen tohumlar ile bu ürünlerin yok edildiğini belirterek “Tarlalarımızda ürettiğimiz ürünlerimiz artık genlerini bozmuş. Fideleri kullanıyoruz ama maalesef kendi tohumumuzu geliştiremiyoruz. Halbuki mercimek ithal ettiğimiz ülke, bizim mercimek tohumundan ürettiği tohumları bize satıyor. Yani Mercimek geni Türkiye topraklarında yetişen bir gen, ama biz bunu geliştiremediğimiz için onlar alıyor, geliştirip bize satıyorlar. Sadece Mercimek değil her şey öyle.  Gelirken araştırdım. Türkiye’nin en kaliteli susamın üretildiği yer Eceabat’tır.  Altın sarısı gibi susam üretilir.  Ama artık ne tohum var ne de üretim var.  Türkiye’nin en kaliteli pamuğu Kumkale ovasında yetişiyor. Çünkü lifi çok uzun oluyor. İzmir’de bunu   İplik fabrikaları, Kumkale Ovasındaki Pamuk’u paçal  yaparlar. Şimdi Bizim Kumkale Ovasında bir karış pamuk göremezsiniz. Çanakkale domatesi de dahil olmak üzere ürettiğimiz diğer ürünlerin rayihası   kayboldu. Yüzyıllardır, Kazdağları’nın suladığı topraklarda  bu topraklarda yetişen ürünlerin bir rayihası vardır” dedi. 

“Tohumla Gelen Hastalıklarla Şimdi Baş Edemiyoruz”
İthal edilen Tohumlarla beraber hastalıkların da geldiğini, şimdi ise o hastalıklarla baş edemediğimizi belirten Gökhan “Yerel tohumlar yüzyıllar içerisinde yetişe yetişe bir tat haline gelmişti. Ama hepsini yok ettik. Tamam kaybettik de bari tohum üretebilseydik. Onu da yapamadık ve yabancı tohum üreticilerine teslim olduk. Artık tohumla beraber hastalık da geldi. Hastalıkla beraber ilaç ihtiyacı doğdu ve ilaçlar da yabancı sermayenin ilacı.  Trakya’da İthal tohumundan Ay çiçeği ekildi ve belli bir boydan sonra  hastalık başlamış ve tarla yeniden sürülmek zorunda kalmış. Çanakkale’de de hala bir tuta ile baş edemedik.  Baş edemezsiniz. Çünkü o hastalık o tohumla beraber geldi ve onun için ayrı bir sistem gerekir.  Böylece bir ürün toplanana kadar 7-8 kere ilaç  ve o ilaçlı domatesler pazarda. Hepimiz yiyiyoruz. Yemeyen kim? İhraç ettiğimiz ülkeler. Çünkü Tohumlarımızı teknolojik olarak doğamıza göre geliştiremedik” dedi.

“Kooperatifleşme Kanalı İle Kırsala Geri Dönüyoruz”
Konuşmasında tarımın gelişmesi için kurmasını planladıkları kooperatif çalışmalarına başladıklarını belirten Başkan Gökhan “Tarımı bir Türk tolumu olarak sahiplenmemiz lazım. Çünkü sağlıklı gıdaya ulaşmak çok önemli. İnsanları sağlıklı gıdaya ulaştırmak devletin temel görevidir. Onun için tohum sandığı ile başladık. İnşallah bu dönem, vaatlerimiz arasında da vardı. Kırsal kalkınma, tarımsal kalkınma noktasında Kooperatifleşme ve üretimin gelişmesi için Belediye olarak çalışmalara başladık.  İnşallah bundan sonra Kooperatifleşme kanalı ile kırsala geri dönüyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından yerli tohumların korunup temin edilebileceği ve gelecek nesillere aktarılabileceği “Tohum Sandığı Projesi” 2017 yılında hayata geçirildiği Tohum sandığından çıkan tohumlar takas edildi.

Şerife Erdem