Kültür ve Sanat

700 Yıllık Sanat Kıbrıs’ta İlgi Odağı Oldu

Kıbrıs Turnalar Köyü’nde Turnalar Kültür, Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından Turnalar Köyü 4. Kırsal Köy Etkinliği  gerçekleştirildi.


Kıbrıs Turnalar Köyü’nde Turnalar Kültür, Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından Turnalar Köyü 4. Kırsal Köy Etkinliği  gerçekleştirildi. Kıbrıs  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı’nın da katıldığı etkinlikte Çanakkaleli Kültür Bakanlığı Sanatçıları  Handan Cengiz Türk ve eşi Murat Türk de davetli olarak katıldı. 700 yıllık geçmişe sahip Tahta Baskı ve Yazmacılık sanatı ile etkinlikte yer alan Handan Cengiz Türk ve Heykel ve Rölyef sanatını icra eden Eşi Murat Türk, Çanakkale Rüzgarı Estirdiler. 700 yıllık geçmişi ile unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında yer alan Tahta Baskı ve Yazmacılık Sanatı standı açan Kültür Bakanlığı Sanatçısı Handan Cengiz Türk, Kıbrısta gerçekleştirilen etkinlikte deyim yerindeyse ‘Sanatını Konuşturdu.  700 yıllık geçmişi olan sanat ilgi odağı oldu.
Kıbrıs Turnalar Köyü’nde Turnalar Kültür, Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından ‘Köy Şehrin Doğasıdır’ sloganı ile düzenlenen Turnalar Köyü 4. Kırsal Köy Etkinliğiyoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.  Etkinliğe Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı da katıldı.   Köy etkinliği kapsamında gerçekleştirilen  Gün boyu süren etkinliklerde, unutulmaya yüz tutan sanatlar, el değirmeni, yün eğirme, çorap örme, küllü suda çamaşır yıkama, halı dokuma, süpürge bağlama  etkinlikleri gerçekleştirirken diğer yandan da İskele Belediyesi Yıldızlar Halk Dansları Topluluğu, Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları Horon Ekibi gösterileri yapıldı. Etkinliklerin akşamki bölümünde ise Alevi Kültür Derneği Saz Ekibi, Arda Gündüz, Sol Anahtarı Grubu, Grup Baria ve Ahmet Çoban konser verdi.
700 Yıllık Sanat Kıbrıs’ta İlgi Odağı Oldu
Günümüzden 700 yıl önce icra edilmeye başlanan ve Osmanlılar döneminde geliştirilerek kumaşlara hayat veren sanat olarak da bilinen Tahta Baskı ve Yazmacılık standı etkinlikte en çok ziyaret edilen stant oldu. 700 yıllık geçmişi ile unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında yer alan Tahta Baskı ve Yazmacılık Sanatı standı açan, Kültür Bakanlığı Sanatçısı Handan Cengiz Türk, Kıbrıs’ta gerçekleştirilen etkinlikte deyim yerindeyse ‘Sanatını Konuşturdu.  700 yıllık geçmişi olan sanat ilgi odağı oldu.  Yapılan etkinliğin ardından bir açıklama yapan Kültür Bakanlığı Sanatçısı Handan Cengiz Türk, etkinliğin güzel geçtiğini belirterek  “Turnalar Köyü Kültür Geliştirme ve Kuruma Derneği  davetlisi olarak geldiğimiz Turnalar Köyü 4. Kırsal Köy Etkinliğimizde çok güzel anlar yaşadık. Benim icra ettiğim sanat 700 yıl öncesinde  Osmanlı dönemine ait bir  sanat. Eserlerimiz hep o dönemde kullanılan simgelerdir ve kök boya kullanıyorum.  Bu etkinlikle de tarihçesi 700 yıla dayanan bu eserleri kumaş üstüne yaptık.  Etkinliğe yoğun ilgi gösteren Kıbrıs’lılar da  hem sanat hakkında bilgi aldı hem de standımıza yoğun ilgi gösterdiler. Çanakkale hatırasını oluşturduğumuz bu etkinliğin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 
Atatürk Posteri ve İmzası En Çok İlgi Gören Oldu
700 yıllık geçmişe sahip Tahta Baskı ve Yazmacılık, tamamen el emeği ile yapılıyor. Nakış gibi oyma işlemi ile oluşturulan kalıplar, kara kalem ya da renkli kök boyaları ile belirlenen kumaşlar üzerin yapılan baskı ile ortaya çıkıyor. Yıllardır bu sanata gönül vermiş Kültür Bakanlığı Sanatçısı Handan Cengiz Türk’ün en çok ilgi çeken kalıpları ise benzeri olmayan, Atatürk posteri ve  imzası. Etkinlikte en çok ilgi gören kalıplar da bu iki kalıp oldu. Etkinliğe katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı da stant ziyaretinde, Tahta Baskı ile Tişörtler üzerime Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün posterini basmayı tercih ettiler. Öte yandan, standa tişörtü ile gelen Kıbrıslıların tercihi de Atatürk Posteri ve imzası oldu.
Heykelleri Göz Kamaştırdı
Etkinlikte yer alan bir başka sanatçı ise Kültür Bakanlığı Sanatçısı Murat Türk Oldu. Heykel ve Rölyef sanatını icra eden Murat Türk’de etkinlikte yoğun ilgi gören stantlardan birini oluşturan sanatçılardan biri oldu.  Standını ziyaret eden Kıbrıs’lı vatandaşlara sanatı hakkında bilgiler veren Murat Türk, etkinlik sonunda gerçekleştirdiği  açıklamada birlikten çok memnun kaldığını belirterek “Buradaki etkinliğe katılmaktan gerçekten çok mutlu olduk. Buradaki birliği görmek çok güzel. Muhtarlarımız olsun Dernek Başkanımız olsun, köylülerin ve Kıbrıslıların katılımı olsun, çok mükemmel oldu.  Öncelikle bizi davet eden dernek başkanımıza ve  muhtarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
 Turnalar Köyü Muhtarı Osman Kırçiçek  ise gerçekleştirdiği açıklamasında katılım gösteren sanatçılara teşekkür ederek “Dernek Başkanımız Kıbrıs’taki ilk bayan dernek başkanıdır. Kadınların elinin değdiği her yerde de her zaman başarı vardır.  Biz Köy etkinliğimizde  Kıbrıs kültürünü yansıtmaya çalışıyoruz. Daha çok kültüre önem verdiğimiz için Dernek ve Köylülerimiz ile birlikte bu kültürü Kıbrıs’taki vatandaşlarımıza yaşattık.  Bu etkinliğimizde Yörük çadırı olacak, külde çamaşırları yıkama olacak, közde ütü var, kilim dokuması gibi bir çok etkinlik oldu. Etkinliğimize ilgi gösteren başta Kıbrıslı hemşehrilerim olmak üzere sanatları işle bize destek veren sanatçılarımıza da teşekkür ederim” dedi.  
 
Cuma Deren