Gündem

Ustalık Ve Kalfalık Sınavında Yeni Dönem!

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeyle, esnaf olarak çalışanların kalfalık ile ustalık belgelerini alarak meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açmasına imkân tanınacak.

Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Mesleki Eğitim Kanunu'nun 35. maddesinde yapılan değişikliklerle, kapsamı, şartları ve süresi bakanlıkça belirlenen telafi eğitimi veya tamamlayıcı eğitime katılan, bunun sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan kalfa, usta ve ortaöğretim mezunlarına, bitirdikleri meslek alanının diplomasının verilmesi hüküm altına alınmıştı.

Bakanlık, kanun gereği Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile de serbest meslek üzerinden elde edilen bilgi, beceri ve yetkinliklere kalfalık ile ustalık denkliği yapılacağını açıklamıştı. Bu kapsamda tamamlanan Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge, Bakan İsmet Yılmaz tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Yönergeyle Mesleki Eğitim Kanunu'nda yer alan, aralarında kuaförlük, otomotiv, mobilya, metal sektörünün de olduğu 27 alan ve 142 meslek dalında çalışan ve kalfalık ya da ustalık belgesi bulunmayanlara yönelik hükümler belirlendi. Mesleki eğitim merkezlerine başvuracaklar arasından kayıt şartlarını sağlayanlar sınavlara alınacak. Öncelikle kalfalık, sonrasında ise ustalık sınavlarında başarı gösterenlere belge verilecek. Yönergeyle, esnafın daha çabuk ve pratik şekilde, daha önce öğrendiklerini belgeye dönüştürmesine imkân tanınıyor. Ustalık ve kalfalık belgesine sahip olanlar, meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açma imkânına sahip olacak.
“Sınavlar şubattan itibaren başlayacak”
Daha önceki düzenlemede, bir meslek dalında kalfalık sınavına girmek için 6 sene, ustalık için de bunun üzerine 5 yıl olmak üzere toplam 11 sene bir iş yerinde çalıştığını beyan etme zorunluluğu bulunuyordu. Yeni düzenlemede ise esnafın sınava girebilmesine yönelik bu şartlar kaldırıldı. İş yerinde bir meslek dalında çalıştığını sosyal güvenceyle belgelendirenler, mesleki eğitim merkezlerine başvurmaları halinde doğrudan kalfalık sınavlarına alınacak.
Ustalık için ise 5 yıl aynı işi yaptığını sosyal güvencesiyle belgelendirenler sınava girebilecek. Kalfalık ve ustalık sınavları, gelecek yıl şubattan itibaren başlayacak. ?
Çanakkale vatandaşlarımıza konuyla ilgili düşüncelerini sorduk cevapları şu şekilde oldu;
Cihat İncirci,“ Daha öncek düzenlemelerde bir meslek dalında kalfalık sınavına girmek için 6 sene ustalık için de bunun 5 sene daha üstene koyup 11 senelik tercübe istiyolardı.  Ancak yeni sınav düzenlemesine göre  bu durum  daha da kolaylaştığını  haberlerde okumuştum.artık bir yerde çalıştığını beyan eden işçiler kalfalık sınavı için başvurabilecek bu esnaf için çok büyük avandaj oldu” dedi.
“Ustalık Ve Kalfalık Sınav Şartları Çok Fazla”
Ali İhsan Kasım,“ 10 yıldır esnafım  bu sınav konusunda sıkıntılarımız vardı. Bir düzenleme yapılacakmış bununla ilgili olarak  esnaflara müjde oldu. Ustalık için ise 5 yıl aynı işte çalıştığına sosyal güvencesiyle belgelendirenler sınava girebilecekmiş  ustalık belgesi almayı düşnüyordum ancak çok fazla şart olmasından dolayı  sınava girmeyi ertelemiştim”şeklinde konuştu.
 
Bilal Çetinkaya,“Esnaflık  ustalık ve kalfa sınavı için çok fazla şartlar vardı şimdi  daha çok kolaylaştı. Ustalık ve Kalfalık belgesi almanın genel olarak iki yolu vardır. Birincisi Fiilen eğitime devam ederek ikincisi ise eğitim almadan doğrudan sınava girerek belge alınabilir. Birinci seçenekte, Mesleki Eğitim Merkezlerinde Çıraklık eğitimine katılarak 2-3 yılsonunda yapılan sınava girilir ve  Kalfalık belgesi alınır. Daha sonra Açılan Ustalık eğitimine katılarak teorik derler alınır. Kalfalık belgesi düzenlenme tarihinden itibaren 2 yıl ilgili meslekte çalıştığını yani pratik uygulama yaptığını belgeleyenler ustalık pratik uygulama sınavına girerek Ustalık Belgesi alabilirler. İkinci seçenekte ise herhangi bir eğitim almadan ilgili meslekte çalıştığını belgeleyerek denklik yoluyla ve meslek lisesi mezunu ise ilgili meslekte doğrudan sınava girerek alınabilir” diye konuştu.
“Ustalık Ve Kalfalık Sınavları Hayaldi”
Cahit Işık, “Ustalık ve kalfalık sınavları önceden bu kadar kolay değildi. Şimdi ise bu sınav koşulları biraz daha kolay oldu.  İnşaat Teknolojisi Alanı, Betonarme Demir, Kalıpçılık Ve Çatıcılık Meslek dalında Ustalık belgesine ihtiyacı olan kişi; İlkokul mezunu ise 11 yıl, lise ve üstü mezun ise 8 yıl bu meslekte çalışmış olması gerekir. SGK Hizmet dökümü, Merkezden alacağı Denklik Formu, Kimlik Fotokopisi, Mezuniyet Fotokopisi, bir adet fotoğraf ve sağlık raporuyla birlikte en yakın Mesleki Eğitim Merkezine başvuruda bulunacak. İlgili evraklar İl Denklik Komisyonunda incelenerek uygun görülürse, öncelikle “Kalfalık sınavına girmesi başarılı olması durumunda Ustalık Sınavına girmesi” şeklinde Denklik Belgesi verilecek. Bu Denklik belgesi ile ister aynı Merkezde isterse farklı Merkezlerde Sınav başvurusu yaparak Kalfalık Ustalık sınavlarına girilebilir” dedi.
 
DUYGU DOĞAN