Gündem

-‘Gerçek mi oluyor…?’ -‘Kayyum mu geliyor…?’

Çanakkale siyaset kamuoyunun aylardır manşetinden düşürmediği Kayyum Söylentileri’ni fitilleyen çıkış Başkent’ ten geldi.

Önceki gün Türkiye Büyük Milet Meclisi (TMBMM)’ nde, “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” görüşülürken AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında belediye başkanlarının istifasının istendiği haberleriyle ilgili tartışma yaşanmış, sonrasında gelen sözler ise, Çanakkale gündeminde de yer tutan ‘Kayyum’ söylentilerini adeta güçlendirdi.

Yasa ve konuşmalarla ilgili söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,

“Yolsuzluk yapan, kanuna aykırı davranan her kim varsa, yetkimiz dahilinde, gözünün yaşına bakmayız.
Bu saatten sonra muhalefet belediyeleri de iktidar belediyeleri de nasıl gözünün yaşına bakmayacağımızı görecekler” dedi.

‘Hakkında soruşturma açılanlar’ imasıyla;
“Nasıl gözünün yaşına bakmayacağımızı görecekler”

İç İşleri bakanı Süleyman Soylu’ nun sözleri, Çanakkale’ de ‘Kayyum geliyor’ söylemini yine artırdı.

Bakan Soylu’ nun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ ndeki sözleri, CHP’ li Çanakkale belediyesi’ ni de akıllara getirdi.

İç İşleri Bakanı; “Bu saatten sonra muhalefet belediyeleri de, iktidar belediyeleri de nasıl gözünün yaşına bakmayacağımızı görecekler” dedi.
Bakan Soylu’ nun bu sözleri, akıllara 2016 yılında alınan bir soruşturma iznini de getirmeye yetti.

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan hakkında İçişleri Bakanlığından soruşturma izni talep etmişti.

İç işleri bakanlığı, 29 11 2017 tarihli yazısında; “Kanun Hükmünde Kararnameler kapsamında terörle ilişkisi olduğu tespit edilen belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine belediye başkan vekillerinin görevlendirilmesinden sonra yerel basma verdiği demeçlerde,  ‘kayyum atanan belediyelerin kayyumlarını tanımayacağını, muhatap almayacağını’ beyan ederek,  PKK Terör Örgütü mensuplan ile benzer şekilde hareket eden Çanakkale Belediye Başkam Ülgür Gökhan hakkında ‘Soruşturma İzni Verilmesi’ talebi uygun görülmüş ve soruşturma izni verilmiştir” demişti.

BAKAN SOYLU’ NUN “TÜM BELEDİYELERİ KAPSAYACAK” SÖZLERİ, YENİ GÜNDEM YARATTI.
TBMM’ de belediyelerle ilgili tartışma üzerine konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bütün belediyelere yönelik denetim başlatılacağını söyledi.
Başkent’ ten seslenen Bakan Soylu; "Buradan ilan ediyorum, size de söylüyorum: Türkiye'de belediyelerle ilgili özel teftişe başlıyoruz iktidar-muhalefet"  dedi.

Önceki gün, Meclis Genel Kurulu’nda, “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” görüşülürken kurulan cümleler, ucu açık yorumları da beraberinde getiren bir gündem maddesine yol açtı.

Çanakkale’ de, sıkça konuşulan ‘Kayyum’ sözü, İç İşleri Bakanı Soylu’ nun son çıkışı ile adeta yeni bir boyut ile yeniden ilendirilmeye başladı.
Sosyal medyadan da, konuya ilişkin çeşitli göndermeler ile hedefe alınan isimin CHP’ li belediye Başkanı Ülgür Gökhan olduğu gözlendi. Bazı haber siteleri de ‘Kayyum’ içerikli başlıklarla kaleme alınan haberleri kamuoyuyla paylaştı. 

Çanakkale’ de ‘Kayyum’ söylemini yeniden gündem maddesine dönüştüren gelişmeye, TBMM genel kurulunda AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında belediye başkanlarının istifasının istendiği haberleriyle ilgili çıkan tartışma sonrası açıklamada bulunan İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’ nun sözleri yol açtı.

Yasa ve konuşmalarla ilgili söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yolsuzluk yapan, kanuna aykırı davranan her kim varsa, yetkimiz dahilinde, gözünün yaşına bakmayız. Bu saatten sonra muhalefet belediyeleri de iktidar belediyeleri de nasıl gözünün yaşına bakmayacağımızı görecekler” dedi.

KİM OLURSA OLSUN…!
İç İşleri bakanı Soylu’ nun, hem partilisi hem de muhalefet belediler için genelleme yaparak “Kim olursa olsun, gözünün yaşına bakmayacağız” sözleri, Türkiye’ de gündeme oturdu.

İşte, Bakan Soylu’ nun o sözleri;

 “Yolsuzluk yapan kim olursa olsun, kanuna aykırı davranan her kim varsa, bu belediye başkanıdır, X’dir, Y’dir, Z’dir, bizim yetkimiz dahilinde, biz gözünün yaşına bakmayız.
Bu saatten sonra muhalefet belediyeleri de iktidar belediyeleri de nasıl gözünün yaşına bakmayacağımızı görecekler ama o zaman oralardan da ses çıkarmasınlar.”

‘DEVLET DENETİMİNİ ORTAYA KOYMALIDIR’
İç İşleri Bakanı Soylu, TBMM’ de Muhalefet Milletvekillerinin ard arda soruları ile uzyan belediyeler konusu için; Belediyelerin denetlenmesinin kendi görevleri olduğunu belirtti ve şöyle dedi;
“Özel teftişe başlıyoruz”
 
İç İşleri bakanı Süleyman Soylu;  “Burası Meclis, biz yürütmeyiz ve birkaç çember içerisinde denetleniyoruz. Belediyeleri de denetlemek bizim asli görevimizdir ve buradan ilan ediyorum, size de söylüyorum: Türkiye’de belediyelerle ilgili özel teftişe başlıyoruz iktidar-muhalefet. Bu, benim görevim, bizim görevimiz.

 Şimdiye kadar yaklaşık iki üç yıldır, dört yıldır Türkiye’nin yaşadığı macerayı herhalde siz benden çok daha iyi biliyorsunuz yani ve nelerle uğraşıldığını ve müfettiş sayımızın nerelere düştüğünü ve bu konuda nasıl adım atıldığını. Bu denetimsizlik de maalesef… Siz bunun için de teşekkür etmelisiniz çünkü siz de ben de biliyoruz ki belediyeler konusunda , CHP’li belediyeler olsun, diğer belediyeler olsun, merkezi idarelerin bu konudaki denetimleri mümkün olduğunca kısıtlıdır. Oysa devlet kendi denetimini ortaya koymalıdır.

Eğer yanlış iş yapan varsa bu açığa çıkar, doğru iş yapan varsa da bu şey yapar; bundan hiç kimse gocunmasın.”

Erdem Sürek