Gündem

TEKNOLOJİYİ SAĞLIKLI KULLANIYOR MUYUZ?

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte, kendimizi kontrol altında tutmazsak bu durum sosyal hayatımız, çevremiz, zihinsel ve fiziksel sağlığımız açısından yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

 
Teknolojik gelişmelerin bize kazandırdıkları faydaları inkâr etmemizin bir anlamı yok, fakat burada anahtar kelime, hayatımızın her alanında olduğu gibi, ölçülü olmaktır. Elektronik aletlerin aşırı kullanımının doğurduğu zararlı etkilerin farkında olmak, gereksiz tuzaklara düşmemizi engelleyecektir.
 
Emre Şahin, “sosyal soyutlanma, günlük yaşantımızda çalışma ortamı, arkadaş çevresi ve okul gibi ortamlarda, insanlarla iletişim kurma eksikliği olarak yaşıyoruz çevremizde insanlar olduğu sırada, müzik çalarımızda müzik dinleyerek veya son model cep telefonumuzun ekranına bakarak, kendimizi çevremizden soyutluyoruz. Fakat araştırmalara göre, sosyal açıdan izole olmuş insanlar, daha az yaşıyorlarmış diye duymuştum. Sosyal medya kullanmaya başladığımızdan beri, insanlarla yüz yüze görüşme sıklığımız azaldı aslında yüz yüze geldiğimizde de gene ellerimizden telefon düşmüyor. Bu durum da sosyal becerilerimize olan ihtiyacımızı yok ediyor git gide. Bu nedenle insanlarla yüz yüze konuşurken onların vücut dillerini anlama ve sosyal ipuçları yakalama becerilerimiz köreliyor” dedi.
 
Sevim Özen, “sosyal medya hayatımıza girdiğinden beri hareket etmez olduk. Video oyunlarıyla dalma, arkadaşlarıyla online olarak konuşma ve internetten komik kedi videoları izleme süreleri arttıkça, hareketli olmaya ya da egzersiz yapmaya daha az vakit ayırmaya başladık. Ayrıca izlediğimiz dizinin son bölümünün etkisiyle hipnotize olmuş olarak, düşünmeden sağlıksız besinleri tüketme eğiliminde oluyoruz, bu durumda da obezite kaçınılmaz bir konuma gelmiş oluyor böylelikle. Teknoloji, insanlarla kurulan ilişkileri azaltarak, aşırı yeme alışkanlığı kazandırarak ve egzersiz yapmamıza engel olarak, depresyona giden en kısa yolu göstermiş oluyor” ifadelerini kullandı.
 
Veysel Karakuzu, “bizler online aktivitelere o kadar dalmış durumdayız ki, bu durum çok geç saate kadar uyanık kalmaya ve beynin dinlenememesine sebep oluyor. Ayrıca baktığımız ekranlardan sızan ışık göz sağlığımızı da etkiliyor. Teknolojiyi yatak odamızın dışında tutmak, kazanabileceğim en sağlıklı alışkanlıklardan biri olacaktır. Artan teknoloji kullanımı, zorbalığı arttırdı ve şiddet derecesini yüksek derecelere tırmandırdı. Zorbalık yapan insanlar artık online yoldan kurbanlarına ulaşabiliyorlar. Ayrıca artık insanların bu tür zorbalıklara karışması, normalde söyleyemeyecekleri şeyleri internet üzerinde daha rahat söyleyebildikleri için daha kolay bir hal almış duruma geldi. Siber zorbalık olaylarındaki artış var” şeklinde konuştu.
 
 
 
Arzu Doğan, “Sosyal hayatın ve gizliliğin kalmaması durumunun diğer tarafına baktığımızda, insanlar artık interneti diğer insanları aldatmak, kandırmak için kullanmaya başladılar. Birçok insan, internette bir kişiyi ya da bir konuyu araştırırken, fazla derine inmeden yüzeysel bir araştırma yapıyor. Artık birkaç sahte profil yaratarak insanları kandırıyorlar. Özellikle arkadaşlık sitelerinde, birçok insan bu yolla aldatılıyor” dedi.
 
Hüseyin Koçar, “Sürekli elinizdeki telefona ya da başka bir teknolojik alete bakarken boynun ağrıları ya da sağlığımızla ilgili sorunlar yaşamaya başladık. Cihazlara uzun süreli bakmak göz yorgunluğuna sebep oluyor. Bilgisayara uzun süre baktığım zamanlar da göz kırpmayı unutabiliyoruz. Göz yorgunluğunu çalışan insanlar için son dönemler de gündem de” ifadelerini kullandı.
 
 
 
                                                                                                                            DUYGU DOĞAN