İnsanlığın yaratılışında herkes eşit olarak doğar. Allah, herkese akıl denen bir varlık vermiş, ama biri “zengin” denilen, diğeri de “fakir” addedilen sıfatla anılmaya başlamış.

 
                             VARSILLAR ve YOKSULLAR…!
                             İnsanlığın yaratılışında herkes eşit olarak doğar. Allah, herkese akıl denen bir varlık vermiş, ama biri “zengin” denilen, diğeri de “fakir” addedilen sıfatla anılmaya başlamış.
                             “Zengin”  kelimesinde  “ince düz” ünlüyle, ün kazanan kelime sonra daha da Türkçeleştirilmiş “varsıl” olmuş ve ses uyumu sağlamış. “Fakir” kelimesinde “düz” ünlü olmasına rağmen, “ kalın-düz ve ince-düz” ünlünün bulunması ise,  iki kelimenin ses uyumunda farklılık yaratarak, Türkçeleşince “yoksul” kelimesi de ses uyumu sağlamış, ama geniş-yuvarlak ile dar-yuvarlak ünlüyle olumsuzluğu vermiş. Var-ın varlığı, yok-un yokluğunu ortadan kaldıramayınca, toplumsal ve günlük çatışma hep devam etmiş, “varın” yalayıcıları, “yokun”  yutkunmasını engelleyememiş…
                            Varsıldaki olumluluk; daha güncel, daha  alımlı, söylenişi hoş, gülümsetici, çekici, yaklaştırıcı, sevecen, havalı, ve yalakalık oluşturmaya müsait bir kelime… Yoksuldaki olumsuzluk; itici, surat astıran, aman bana bulaşmasın diye herkesi kaçıştıran, yutkunmayı çoğaltan, atasözlerine bile kimseyi bulaştırmayan bir kelime…
                             zengin    Far. seng³n  sf. 1. Parası, malı çok olan, varlıklı, fakir, yoksul karşıtı:  2. Yararlı veya kendisinden beklenilen, istenilen nitelikleri çok olan: 3. Verimli: 4. Gösterişli 5. Çok, bol. (Güncel Türkçe Sözlük)
 
                             varsıl    sf. Parası, malı çok olan, zengin, yoksul karşıtı.
 
                               ZENGİN ÇEŞİTLERİ:
                               “ 1- Kıytırık zenginler, 2- Uyduruk zenginler, 3- Bulduruk zenginler, 4- Dolduruk zenginler, 5- Türemiş zenginler, 6- Kültürlü zenginler, 7- Üsten sıkıp-alttan yalayıcı zenginler, 8- Tefeci-üfleyici zenginler, 9- Bulduğunu götüren zenginler, 10- Alın teri zenginleri, 11- Haram-helâl bilen zenginler, 12- Toplayıcı-himmetçi-zimmetçi zenginler”
                               Bu zenginlerin bir kısmı son yılların, bir kısmı yolların, bir kısmı yılların, bir kısmı geçmişten gelen alın terinin, bir kısmı, kültürün, bir kısmı da himmeti, zimmet haline getirenler zenginlerdir ki, “alın teri, kültür, haram-helâl” içinde olanlarda gurur; diğer tiplerde kusur vardır !?...
                               Vahşi ve liberal kapitalizmin gereği olan “para kazanmak, para para” histeri nöbetinin bencilliği, “alın terinin akması ve tutumlu olma” anlayışındaki “paylaşımcılığı, toplumsal açıdan zekâta çevirme vardır. Yalnız, burada dikkat edilmesi gereken bir şeyi de hatırlatalım; güncel zekât, paket haline getirilmekte, dinsel anlayış aşılarak, zimmetleştirilmektedir…. Yukarıda çeşitlendirdiğimiz zengin sıfatını bedava alanların, “ komşunun açlığıyla değil, kendilerinin açlığıyla ilgilenmeleridir.
                                 Zenginlerin, gönülleri engin midir? Şüphesiz ki, hepsi için evet diyemeyiz, ama istisnaları olduğunu da bilmek ve bildirmek görevimizdir. Zenginlik devre devredir, ama evrelerini de inlemek, gözlemlemek gerek…
                                  FAKİR ( YOKSUL)
                                             fakir    Ar. fa®³r  sf. 1. Geçimini güçlükle sağlayan, yoksul, fukara, zengin karşıtı: ? 2. Olması gerekenden az:. 3. a. Hindistan'da yokluğa, eziyete kendini alıştırmış derviş. 4. mec. Zavallı, kimsesiz. 5. a. mec. ve esk. Kişinin alçak gönüllülük göstermek için kendisine verdiği san(Güncel Türkçe Sözlük)
 
                                yoksul    sf. 1. Geçinmekte çok sıkıntı çeken , zengin, varsıl karşıtı, 2. mec. İstenilen nitelikte ve özellikte olmayan, yetersiz.  yoksul   İng. poor, pauper  Mutlak yoksulluk durumunda olan kişi.
                                
                                 Varsıllık-yoksulluk (zenginlik, fakirlik), bir kader midir ? “Hayır hayır hayır” !... Böyle şey olabilir mi? Çalışmanın, kazanmanın, üretmenin  ürünüdür, ama helâlinden, hayalinden değil …!?  Yoksul veya varsıl sıfatını alanların, kişi ve ailelerin soylarıyla, soyadlarıyla ilgileri var mıdır ? diye sorsam, evet vardır, Anadolu’da Cumhuriyetin ilk yıllarında “okuyanlarla-okumayanlar” arasındaki ayırımlarda “kivi-elma” ilişkisini anımsatmak da fayda vardır… Bunda şüphesiz ki, açıkgöz-açgöz zenginin, tokgöz-toksözlü insana verdiği sıfatla fakirleştirildiği, değer verilmeyip yanında yanaşma tutarak, adam kullandığı da bir gerçektir.
 
                                              FAKİR ÇEŞİTLERİ
 
                                  1- İş fakiri, fakiri, fakiri, kış fakiri, 4- Dilenci- yalancı fakirler, 5- Gerçek –onurlu fakirler…  Bunları çoğaltabilir, azaltabilirsiniz…
                                “Zenginin yüzü sıcak, bakışı hoş; fakirin yüzü soğuk, bakışı boş” tur. 
 
                                ATASÖZLERİ
 
                              “ Fakirin tavuğu, zenginin atı kıymetli olur,
                               Yoksul geçimini, varlıklı keyfini düşünür.
                               Malını yemesini bilmeyen zengin, her gün züğürttür.
                               Zenginin sermayesi, kasasında; alimin sermayesi, masasında ve
                               kafasındadır.
                               Zengini doyuramadığımız için, fakiri aç bırakıyoruz…!?
                               Zenginin parası, fakirin çocuğu çok olur.
                               Fakirin cömertliği, sömürücü zenginin itliği vardır…
                               Fakirin sofrasına otur, ye; zenginin sofrasına götür, ye…!
                               Fakir, ev yapımında köşe taşı, ev bitince zengin  köşe başı…!
                               Zengin koca hayaliyle yananlar, sonra onlara kananlar…
                                                                                                                         
                       Varsıllarda var –yok; yoksullarda yok-var “ gururun, şuurun” habercisidir. 
                        Gençlerimizi işsiz-aşsız bırakan türedi varsılların, YOKSUL;  herkesi kucaklayan, paylaşımcı yoksulların, VARSIL olması dileğiyle… Sevgiler…
 
                                                                                         19.02.2017
                                                                                       Yrd. Doç. Dr.
                                                                                  Hayrettin Parlakyıldız
                                                                           E-posta: hparlakyildiz@mynet.com