Pek güldüm. Benzetmesine diyecek yok. Fotoğrafa bir yandan bıkılırsa, cuk oturmuş aslında.

Malzeme çok olunca elde, yüklen de yüklen. Türk aklı bu olsa gerek. Eldeki kumaş bu kadar dercesine, yapıştırır zamanı geldiğinde lafı.

Örneklerine çok denk geldiğim hallerden birini anlatır bir haberi aldım kaleme.

 Dün den bahsediyorum. Kent konseyi’ nin bir türlü gerçekleşmeyen Seçimli Genel Kurulu’ na ilişkin detaylardan da.
Gerekçe çok ertelemeye. İyi de, tarih vermemek için de gerekçe çok. İtiraz haklarının tamamı kullanılsa, bir yıl sonra muhtemelen en erken seçim.

Anlaşılan o ki, daha çok Kent konseyi’ ne ilişkin haberler yazılacak, yorumlar paylaşılacak ve Kentin gündeminden bir adım dahi geriye düşmeyecek bir adres Kent Konseyi.

Dün gelen benzetmeye ilişkin şöyle bir internet turu yaptım. Seçim kaybetmesine karşın, koltuğubir türlü teslim etmeyen Başkan üzerine.

Seçimleri kazanan Adamo Barrow’ a görevi devretmeyi reddederek, ülkesinde OHAL ilan eden Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh’ in, ülkeyi terk etmeyi kabul ettiği de öğrendiklerimdendi.

Nereden nereye. Gambiya nere, Çanakkale nere?

Kimini aklına gelir, bir Kent konseyi mevzusundan yola çıkıp, sınır ötesi araştırmaya kalkışmak. Şimdi, Diyorum bir kez daha; ‘İlahi muhtar’

İlahi derken, çok güldürdün beni anlamında ilahiyi kullandım. Yoksa, yanlış anlaşılmasın. İlah ve ilahi anlatımları ile bir bağlantı kurulmaya da çalışılmasın.

Nereden geldik bu siyahi ülkeye?. Biraz biraz aktaracğım nereden geldiğimizi.

Bir benzetmede geçti ya dün, Gambiya… Oradan geldik bu siyasi coğrafyaya.

Ülkede seçimleri kaybeden eski Başkan Yahya Jammeh’ in görevden ayrılmayı kabul ettiği belirtilse de son yaşanılanlara ilişkin, galiba şöyle bir durum çıkmış;  sıkıyorsa terk etme durumu gelişmiş. 

Nijerya ve Senegal asker yığmış Gambiya sınırına. Pabuç bağlı vesselam.

İktidara,  1994 yılında gelip, aralıksız 22 yıldır ülkeyi ve ne garip ki bir Aralık ayında, aralık kararı veren milletine rağmen,  yönetimde ısrarcılık hali.

Hatta ısrarcılık hali de yetmemiş, hal gelişmiş ve de Jammeh’in OHAL ilanı gelmiş. Nev haller ne haller…

Bu konu çok ilgimi çekti. İnanıyorum ki, sizlerinde çekmiştir.

Gelmiş bir türlü gitmiyor durumu…  Bazı benzerlikler de lyokz edil, günümüze ilişkin. Neyse, ben durduk yere OHAL –len- me-ye-yim…

Batı Afrika Ekonomik Topluluğu Ülkeleri, son gelişmeler ve acayip ısrarcılık durumu üzerine, Gambiya ‘ ya belli bir süre tanımış.  Ardından da askeri birliklerini Gambiya’ya doğru yola çıkarmış. Ki bu nokta da bir (SS) yani kısaltmaya ‘Sınırlı Sayıda’ hallilik de denilebilir.

Asker her yerde Asker neticede. Ver emri yürüsün. Gambiya ilk hedefiniz denmiş, yürümüşler.

Seçilmiş başkan Barrow’a ilk destek Gambiya Genelkurmay Başkanı Osman Badjie’den gelmiş.
Öyle ya, adam seçilmiş ve de başkan.

Badjie, Reuters’ a konuşmuş. İçinden geçenleri haykırmış. Barrow’ u yeni ‘başkomutan’ olarak gördüğünü söylemiş. İstersen söyleme…

Bir de, ülkeye giren askeri birliklerle savaşmayacaklarını eklemiş.  “Onları çiçeklerle karşılar, onlar için çay yaparız. Bu siyasi bir sorun, bir yanlış anlama. Nijerya, Togo ya da herhangi bir başka orduyla savaşacak değiliz” i de açık açık aktarmış.

Bu noktada, ‘Durduk yere niye kan döksün ki?’ durumu..

Jammeh’ i, Moritanya ve Gine devlet başkanları ikna ederken, Gineli yetkililerin France 24’e yaptıkları açıklamayı da okudum internet araştırmam içinde.

Bu arada, bu internet dehşet bir şey yahu. Dünya her an elinin altında…

 Jammeh’ in görevi bırakmayı kabul ettiğini bildiren yazılı ifadesini, Gineli yetkililer gözleri önünde yazdığını belirtiyorlar dı o açıklamalarında.

Bu bilgi karşısında, “Seçimi kaybetmiş kişi, gitmemek adına bu kadar direniyor ise, yazalı ifadeyi mi tanır? “ Sorusu da akıllara gelebilir elbet.

Ben olsam tanımam. İlan etmişim neticede, oldukça  halli bir durumu…

Bitmiyor detaylar. Senegal’de bulunan yeni Gambiya başkanı Adama Barrow, ilerleyen saatlerde Twitter hesabından yazmış hissiyatını.

Demiş ki, seçilmiş ama koltuğu bir türlü kapamayan sözde başkan;

“Beni ağırladığı için Başkan Macky Sall’a bir kez daha teşekkür ediyorum” 

Hal kıymet bilir bir adammış, ne güzel… Bırakın otursun işte koltuğuna….
Neyse, ben fazla bilmediğim konular üzerine yorum yapmayayım.

Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, (bu arada seçimin galibi isme dikkat)

Seçimleri kazanan ‘Adama Barrow' a, (sanırım adam görmemiş olacak ki diyesim geldi, sizleri bilmem…) Görevi devretmeyi reddetmesi sebebiyle ülkede huzuru kaçırıp, sıcak saatler geçmesine sebep olmuş.

Ülkesinde geçtiğimiz Salı günü olağanüstü hal ilan edip,  koltuğu bırakma niyeti olmadığını gösteren ve açık açık da “Gitmem…” mesajını veren seçim kaybetmiş başkan, Senegal ve Nijerya askeri birliklerinin, ülkesinin sınırında konuşlanması üzerine geri vitesi kullanmaya başlamış. Tabi zorunluluk tan…

Olanlar da, Gambiya’ ya tatile gidenlere olmuş. Ülkedeki tüm turistler kaçmaya başlamış ve olanlar kısacası turizme olmuş. Bu da benzer bir hal teşkil ediyor ki, ne diyeceğimi de bilemedim…

Neyse dönelim yine Gambiya'ya. Ülkenin başkenti Banjul' da bulunan turistler, OHAL ilanı ardından ülkeyi terk etmeye başlamışlar. Demek ki, kaçma fırsatına ilişkin bir olağan üstü hal durumu yokmuş. En azından kaçış serbest.

Afrika kıtasının en küçük ülkesi olmasına karşın, Gambiya'daki siyasi kriz her geçen gün daha karmaşık bir hal alarak, küçük bir ülke dünya gündemine nasıl da giriyor. Demek ki, reklamın iyisi kötüsü yok… Alın size bir bilinir gerçek daha.

Reklam sektörüne de böylece küçük bir tüyo vermiş olayım… Hadi iyisiniz…

Son olarak da, biraz geriye dönüp, geçmişteki sözlerle bu güne mi değinilmiş’ i sorgulayalım dedim. Bize ne ise artık?

Dünyanın gözünden kaçmıştır diye yazıyorum. Kimse üstene alınmasın.

Jammeh, 6 yıl önce "Gambiya halkına şunu söyleyeyim. Bu ülkeyi bir milyar yıl yönetmem gerekiyorsa, Allah da izin verirse bunu yaparım." Demiş…

Vallahi benim de kötü niyetim yok.

Sadece Arşiv affetmez’ e dikkat çekeyim istedim…