.

 
Bu sözü işittim ve elimden geldiğince, değineyim istedim.
 
Öylesi eleştiriler topladı ki, yerel basında yer tutan bir haber, haliyle neden eleştirildiğini anlamak için dikkat kesildim denilenlere.
 
İlk söz şöyle idi; “Gözlerimiz işveren aradı, bulamadık…”
 
Sonrasında ‘işadamı da yoktu aradıklarımız içinde…” diye geldi bir başka serzeniş yüklü ifade.
 
Konu, ASKON’ a ilişkin kaleme alınan haberlerdi. Yani; Anadolu Aslanları…
 
Bildiğim kadarıyla, bu önemli STK için, ayrıca önem verildiği. Misal, İktidar kurmayı AK Parti Grup başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili sayın Av. Bülent Turan, bu STK’ yı oldukça önemsiyor.
 
Daha önceleri de bahsetmiştim. Sayın vekil sahaya indiğinde, öyle hareketleniyor ki saha, oluşan kalabalıklar, o yokken maalesef sanki hiç yokmuş gibi.   Galiba bu kez de yine öyle oldu ya neyse. Bu noktada kişisel görüşlerimi aktarıp, kimsenin canını sıkmayayım. Sadece denilenlere odaklanıp, onlardan bahsedeyim.
 
Böylesine önem verilen bir STK’ nın, önemli konu başlığı için dile gelenler gibi, dile getirenler için de bir şeyler söyleniyor, yani eleştiri yapılıyordu. O’ da,  özetle; “Açılış konuşmacıları iş adamı değildi… İş veren de değildi…” ifadeleriyle yüklüydü.
 
Şimdi, basında yer bulan bir haber örneği ile, gözlerin işadamı ya da iş veren bakındığı konunun kaleme alındığı haber diyerek devam edeyim.
 
Yine misal diyeyim ve gurubumuzun çatısı altındaki Amiral gemi Boğaz Gazetesi’nin manşetinde geçen ifadelerle, o haber diyeyim, manşeti paylaşayım;
 
“Anadolu Aslanları, Türkiye Ekonomisini Çanakkale’de Değerlendirdi…”
 
Manşet buydu; ‘Anadolu Aslanları, Türkiye Ekonomisini Çanakkale’de Değerlendirdi.’
 
Ekonomiyi değerlendiren isimlereydi anladığım kadarıyla eleştiri.  Yni bu önemsenen STK’ nın toplantının açılış konuşmasını yapan isimlere.
 
Haberden bahsedecek olur isem, kaleme alınanlar şöyleydi;
 “Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Çanakkale’de 5. Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nı gerçekleştirdi.
 
Anadolu’daki firmaları, esnafları tanımak amacıyla farklı şehirlerde düzenledikleri toplantılarla şehrin dinamiklerini tanımak ve ekonomisi hakkında çalışmalar yapmak üzere bir araya gelen ASKON’un Çanakkale’de gerçekleştirdiği toplantıya protokolden birçok katılım oldu.”
 
Sonrasında da detaylar.  “ASKON­, 5. Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı Çanakkale’de düzenlendi. Toplantıda ülke ve şehrin ekonomisi ile ilgili ayrıntılar konuşuldu. ASKON, toplantılarına bir yenilik de katarak Çanakkale’de düzenlemiş oldukları programda ilk kez ulusal kanalda canlı yayın yaptı. “
 
Eleştiri içerir söylenen sözler arasında işittiğim; “Tanıtım süperdi, ya katılanlar…?” ifadesine sanırım şimdi anlam katabildim. Toplantının Canlı yayında da yayınlanmasınaydı göndermeli o söz.
 
Haberde yer bulan şu cümle de vardı. O’nu da aktarayım; “Kamuoyu ile ekonomi değerlendirmelerini paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, canlı yayınların bundan sonraki toplantılarda da devam ettireceklerini söyledi.”
 
Başka şehirlerdeki toplantıları takip edip, başka şehirlerde bu önemsenen STK’ nın üyelerinin killer olduklarına bakacağım ki, Çanakkale’de ki eleştiri yerli mi, yerinde mi, o’nu anlamaya çalışacağım. Bunu da öğrendiklerim çerçevesinde yine yazarım nasip olursa…
 
Haberin devamında; “Toplantıya Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Teknopark CEO’su Erkan Bil, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı. “ dinelerek, katılımcılar dile getiriliyordu.
 
Önemsenen STK’ nın bu buluşması için; ““ŞEHRİN EKONOMİSİNİ DETAYLICA İNCELİYORUZ”  ara başlığı ile bahsedilen diğre bilgiler yer buluyordu haberde.
 
Yani tam olarak şöyleydi ifadeler; “Toplantı öncesinde ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Çanakkale’de düzenledikleri 5. Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı hakkında düşüncelerini paylaştı.
 
Aydın, “Her ay aylık ekonomi değerlendirme toplantısını bir şehrimizde yapıyoruz. Bu ayımızı da Çanakkale’de yapmaya karar vermiştik. Bu toplantılarda şunu çok önemsiyoruz, gittiğimiz şehirde şehrin ekonomisini, şehrin ihracatını ithalatını, ülkeye kattığı değeri, ne imkanlara sahip olduğunu, bütün şehri detaylıca inceliyoruz. Aslında bir röntgenini çekmiş oluyoruz”
 
Türkiye’nin Ekonomisinin Çanakkale’de değerlendirildiği bu toplantıdan bahseden haberlere göz attım da, şu vurgu hemen hepsin de vardı.  Tıpkı, bizim Amiral Gemi Boğaz’ ın manşet haberinde de geçtiği gibi.
 
 O bölüm için, şu ara başlık kullanılmıştı;
“ÇANAKKALE’NİN BÜTÜN ESNAFIYLA, İŞ DÜNYASIYLA, TEKNOPARKIYLA BİR ARAYA GELDİK”
 
Peki ya, ne diye kurulmuştu bu söz?  O’ nu da haberin şu detaylıca anlatımından aktarayım.
 
Yeni tam olarak şöyle;  “Ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla, toplantıların yapıldığı şehirlerle ilgili çıkarım yaptıklarını ve şehrin ekonomisi hakkında fikir elde etmek istediklerini belirten Aydın,
“Bu beşincisini düzenlemiş olduğumuz ve her ay bir şehirde devam edeceğimiz bir programda şehirden başlıyoruz, akabinde ülke ekonomisindeki gelişmeleri hep birlikte burada üyelerimizle ve kamuoyu ile paylaşmış oluyoruz.
 Bu toplantıları sadece bir araya gelip konuşup sonunda nihai bir karar almadan ayrılmak istemiyoruz.
 
Şehrin ticaret odasından, ziraatinden, üniversitesine kadar burada olacak. Kendilerine soracağız, çıktılar alacağız ve bu almış olduğumuz çıktıları yetili mercilerde Çanakkale’nin bütün esnafıyla, iş dünyasıyla, teknoparkıyla bir araya geldik ve şunu gördük, şunu çıkardık diye bir sonuç almak istiyoruz.
Ülke ekonomisi dünyadaki hızlı gelişmeler yaşıyoruz ve bugünlerde yaşamış olduğumuz sayın cumhurbaşkanımızın G-20’de Trump ile bir araya geldiler. Güzel mesajlar vereceğini bekliyoruz.
Ülke ekonomisi ile alakalı baktığımızda dünyanın küresel bir daralmanın yaşadığı Türkiye’nin dolaylı olarak etkilenmesi mümkündür.
 Bu da maalesef bazı rakamlara yansıdı. Çanakkale’nin rakamlarına baktığımızda gerilemeleri görmekteyiz. “
 
Evet, bu son ifadeye de ben dikkat kesildim.
Deniliyordu ki; “Çanakkale’nin rakamlarına baktığımızda gerilemeleri görmekteyiz. “
 
An itibariyle aklıma düşen soru: “Peki ne olacak şimdi…?”
 
İyisi mi, başka soruları zihnimde oluşturmadan, güne son vereyim. Haydin hoşça kalın…