.


MEĞER ÖYLE EDĞİLMİŞ. VALLAHİ RAHATLADIM…
Öylesi konular var ki, Türkiye’den başka bir yerde olmaz, yaşanmaz dediğimiz. Meğer oluyor ve de yaşanıyormuş. Ohhh vallahi, acayip rahatladım.
“Ancak Türkiye’de olur” diyerek, cennet yurdumun günahını aldığımız öyle yaşanmışlıklar işittik ki şu kısacık hayatımızda,  bunun aksi de varmış diyerek, dün rastladığım şu haberden bahsedeceğim.
Nihayet, ‘Türkiye’de olur ancak…” denmeyecek bir ayrıntı yakaladım haber ajanslarının bültenlerinde. Bu nedenle, hep beraber sevinelim bence
Yurdum insanının yaşattıkları karşısında, kendi kendimize, pek çok kez küçük göstermeye çalışıtğımız o sözden kurtulalım artık. Zihnimizden çıkartalım şu sözü: “Ancak Türkiye’de olur…”
Bakın görün, başka ülkelerde de olabiliyormuş beyler bayanlar.
İnanmıyor musunuz? Bence inanın… Alın işte, bahsettiğim o haberin, beni hayli mutlu eden başlığı;
“Yolsuzluk haberi yapan Rus gazeteci, uyuşturucu üretme iddiasıyla tutuklandı…”
Tutuklanan gazetecinin, hangi ülkede yaşadığını anlatır bilgi yer bulmasa bu ifadede, biliyorum ki; “Burası Türkiye…” diyerek verirdiniz ilk tepkinizi.
Bakın gördünüz mü..? Öyle kesin hükümlü olmamak gerek. Başka ülkelerde de neler neler oluyormuş.
Her ne kadar, bir gazeteciden bahsediliyor ve haliyle ben de, bir meslektaşımın yaptığı iddia edilen hikayeden  hoşnut olmadan bahsediyorsam da, bizim de işimiz bu. Fıtratımızda var, usulsüzlüğü kim yaparsa yapsın, kıyak geçmemek, her daim objektif kalabilmek.
Sınırlarımız ötesinden geliyordu bu ilgimi çeken haber, taa Moskova’dan.
Abonesi olduğumuz İHA’ nın, dün servis ettiğiydi, Yolsuzluk haberi yapan gazetecinin, ne suçtan tutuklandığını anlatır bu dikkat çeken gelişme.
Dilerseniz, Meslektaşım Erhan Altıparmak’ ın kaleme aldığı haberin detaylarından söz ederek devam edeyim güne.
Haberin ilk cümlesi, giriş bölümü; “Rusya’nın tanınmış gazetecilerinden Ivan Golunov, son yaptığı yolsuzluk haberlerinin ses getirmesinin ardından uyuşturucu imal etmek suçlamasıyla tutuklandı.” şeklindeki ifadeyle geliyordu.
Haliyle benim de aklıma, ne düşünceler geliveriyordu. Allah korusun…
Kendimce yorumları bir köşeye bırakıp, devam edeyim detaylar ile.
Haberin diğer satırlarında; “Rus haber kurumu Meduza’nın muhabiri Ivan Golunov, Moskova’da metro istasyonunda polisler tarafından durdurularak gözaltına alındı. 
Çantasında yapılan aramada uyuşturucu madde çıktığı haberlerinin duyulmasından sonra polis tarafından muhabirin evine baskın gerçekleştirildi. Moskova’daki eve yapılan operasyonda uyuşturucu imalatında kullanılan düzenek ve çok miktarda uyuşturucu madde tespit edildi.” Şekliyle dile getiriliyordu ayrıntılar.
Sonrası da vardı üstelik ayrıntıların. Nasıl mı? Aynen şöyle;
“Rus polisi muhabirin gözaltına alınmasının üzerine kamuoyuna eve yapılan baskında ele geçirilen düzenek ve uyuşturucu maddelerin görüntülerini servis etti. 
Golunov’un avukatı Dmitry Djulai ise gözaltından sonra yaptığı açıklamada muhabirin gözaltına alınmasını ‘komplo’ olarak değerlendirdi.”
“Komplo olur mu, olur…? Orası da Rusya…”  diye tepqki verildiğini duyar gibiyim. Sanki, onlarca yıldır Rusya’da yaşamışlığımız var. Şaka şaka. İlk bakışta, akla gelebilecek tepki, bizce böyle olur. Yanlış mıyım…?
Peki ya, nedir bu konu? Hayli merakla okudum bende, tıpkı sizin şu an, muhtemel okuduğunuz gibi, sonrası denilenleri.  
Şöyle geliyordu, haberde geçen sonrası cümle; “Son olarak yolsuzluk haberi yapmıştı” ara başlığı altında işleniyordu dahası ayrıntılar. 
İyisi mi, laf salatası yapar gibi,  araya bir iki cümle sıkıştırmak yerine, devam edeyim yazılanları paylaşmaya.
Haberde şöyle geliyordu sonrası ifadeler; 
“Muhabirin gözaltına alınıp daha sonra tutuklanmasının üzerine Rusya’da tartışmalar giderek büyümeye başladı. 
Muhabirin Moskova’daki yerel yönetimlerin yolsuzluk yaptığına dair yaptığı araştırma haberinin üzerine böyle bir operasyonun gerçekleşmesi kamuoyunda soru işaretleri bıraktı. 
Ivan Golunov’un uyuşturucu üretmek suçlamasıyla tutuklanmasını bir düzmece olarak değerlendiren birçok kesim olayın gerçek yüzünün muhabirin yaptığı yolsuzluk haberleri olduğunu savunuyor. 
Başka bir kesim ise olayla ilgili soruşturmanın şeffaflığının göz önünde olduğunu dile getirerek muhabirin gerçek bir suçlu olduğunu savunuyor. “
Şimdi bende haliyle düşünüyorum. Olur mu? Belki de olur…
Peki ya, bizde örneği var mı? Bildiğim kadarıyla yok. O vakit, iyi ki, çok şükür ki bizim basın özgür.
Rusya’ ya tepki gelmiş. Nereden mi?  Avrupa Gazeteciler Federasyonu’ndan.
 Gazeteci Ivan Golunov’un tutuklanmasının üzerine Avrupa Gazeteciler Federasyonu resmi bir açıklama yaparak göstermiş tepkisini.
 Hem de; ne tepki… Üstelik okkalı bir iddia eşliğinde. Gazetecinin tutuklanmasının politik nedenlerden kaynaklandığını savunarak, Rusya’dan gazetecinin serbest bırakması istenmiş.
Bu arada, bazı Rus gazeteciler Rusya İçişleri Bakanlığı binası önünde toplanarak protesto eylemi gerçekleştirmiş.
Dün en çok ilgimi çekendi bu haber. Paylaşayım istedim. Düşünmeyin ki, bir arnt niyetim var. Ne tanırım ki ben Rusları…? Alıp veremediğim de yok üstelik. Bir tek Votkalarına hayranım, hepsi bu. Haa bir de Uşanga’ larına. Kışın pek sıcak tutuyor kafamı…