BU YÖNETMELİK, BENCE; “ TAŞINIRI, TAŞINMAZI, MOTORLU TAŞITI OLAN HERKESE…”


Okur düzeyşlik oranı hayli büyük güzel yurdumda, okurluk oranı her nekadar istenilen düzeyde olmasa da, yani kitap, gazete, dergi gibi yazılı sayfaları pek aralamasa da parmaklarımız, bazen okumanın, titizlikle yazılanlara göz atmanın faydalı yönleri şüphesiz ki tartışılmaz.
Misal, Resmi gazete… Kim okur ki Resmi gazeteyi. Çoğumuz rutin şekilde günlük gazete dahi okumuyoruz ki…
Dolaylı bağlantısı olmasa, Resmi gazeteye aramızda kimler günlük şekilde göz atıyor?
İşi, görevi gereği, bazı isimler ise günlük olarak takip eder Resmi gazeteyi. Bugün bahsedeceğim örnekteki kahramanımız da, Resmi gazetenin günlük okurlarından.  Görevi gereği, çıkan yasa, genelge gibi, hayli önemli gelişmelerden haberdar olmak adına takip ettiği Resmi gazetede yayımlanan bir Yönetmelik’ ten bahsetmişler ki kendileri, bu noktada araç sahibi olan her birimizi ilgilendiren konudan, haberdar etti bizleri.
Bahsettiğim; günlük olarak Resmi gazeteyi takip eden isim, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO)’ nın Genel Sekreteri Sema Sandal.
Sayın Genel Sekreter, önce, dün Resmi gazetede yayımlanan Yönetmelik ile ilgili;
“ 31 Mayıs 2019 tarih ve 30790 sayılı Resmi Gazete'de; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik "  yayınlanmıştır.” İfadeleriyle bilgi veriyordu biz gazetecilere. Öyle ya, bizlerde bilgilendiğimiz konudan, kamuoyunu haberdar edebilelim.
Gelelim, her birimizi ilgilendiriyor diye özetlediğim,  o genelgeye.
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:” denilerek başlıyordu genelgeyi anlatır ifadeler.
Sonrasında da; “OTOPARK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” deniliyordu, Resmi gazetede yayımlanan bu yönetmelik kalem alınıyordu.
Hiç zorlanmadım, bu denilenleri aktarmaya çalışırken. Çünkü, genelgeyi kopyala yapıştır yaparak sizlere aktarmak için sadece klavyemin tuşlarını kumlandım.
Peki ya ne deniliyordu bu genelgede…?
Önce ilk madde; “MADDE 1 – 22/2/2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin (1) ve (3) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı bende aşağıdaki alt bent eklenmiş ve (j) bendinin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.” İfadesi geçen o madde ve ayrıntıları.
Bu denilenlere dikkat kesilerek göz attım önce. Çünkü, her birimizi, fazlasıyla ilgilendiriyordu geçen ifadeler.
 Örnekliyorum öyle ise. Tam da şöyle;
“ Parselin alan veya cephe boyutları nedeniyle otoparkın, bu Yönetmelikte belirtilen en az ölçülerdeki; park alanı,  park etme düzeni,  dönüş çapı,  manevra alanı ve servis yolu alanlarının, tamamen veya kısmen,  bodrum katlarda veya parselinde karşılanamadığının veya otopark rampasının bu Yönetmeliğe göre en çok eğim kullanılmasına rağmen,  parsel sınırından itibaren binanın derinliği boyunca ve buna ilave olarak derinliğe dik en fazla bir cephesi boyunca sağlanamadığının bir teknik raporla idarece tespit edilmesi,”
Otopark denince; “ önce araç sahipleri düşünsün…” şeklindeki görüşü alt üst eden bu ifadeleri, elbette ki araç sahipleri üzerlerine alınmayacak. Fakat başta da dedim ya; “her birimizi ilgilendiriyor…” diye.
Gördünüz mü…? Haksızmış mıyım…? Aracınız olmayabilir, lakin bir parseliniz mutlakv ardır. Yok sa da, bir yakınınızın vardır.
Sonrası da vardır, değişime uğrayan yönetmeliğin. Misal;
“Arazinin jeolojik ve topoğrafik yapısı, yer altı su seviyesinin yüksekliği gibi nedenlerle, tüm teknik tedbirler alınmasına rağmen, bodrum kat yapılamadığının ve parselinde otopark tesisinin mümkün olmadığının idarece tespit edilmesi,” denilerek anlatılan.
Bu ifadelerden, elbet anlayanlar çıkar. Şahsen ben pek bir şey anlamadım. Öyle ya, benim uzmanlık ananlım değil. Üstelik, parselim de yok. Ne var ki, parseli olanlar, değişiklik için uzmanlardan görüş almalılar. Benden söylemesi.
Bu arada, devamı da vardır değişime uğrayan ve Resmi gazetede yer alan ifadelerle dile getirilen konunun.
Tam da şöyle idi o ifadeler; “Bitişik nizam parsellerde otopark ihtiyacının parselinde ve yapının ilk iki bodrum katında karşılanamaması halinde karşılanamayan otopark alanı, talep edilmesi halinde otopark bedeli alınmak suretiyle genel veya bölge otoparklarından karşılanır.”
Diyeceksiniz ki, “ne diyorsun…?”
Vallahi ben demiyorum. Değişime uğrayan ve resmi gazetede yer bulan yönetmelik diyor. Diyorum ya, “benden söylemesi… Okursunuz, okumazsınız. Sonuçta benim parselim yok…”
Son olarak, bir de şu bölüm vardı Resmi gazetede yayımlanan, değişikliği anlatır ifadelerde geçen;
“Bu tür eklenti otoparklarda, aynı bağımsız bölüme ait iki otopark yerinin arka arkaya park düzeni şeklinde (birbirini engelleyebilecek şekilde)  birlikte düzenlenmesi halinde tek bir manevra alanı gösterilmesi yeterli kabul edilir.”
Aslına bakarsanız oto park konusu mühim. Söze gelince, araç sahibi olan her birimizin neler neler diyoruz, hemen her gün  sorun yaşadığımız oto park mevzusunda.
Bakanlık, tam da bur serzenişlerin önemli bir bölümüne çözüm sağlayacak kararları almış bence. Ellerine sağlık. Hayata geçince, anlarız faydalarını.
Şimdi geldi, diğer önemli bölüme: “MADDE 2 –“ denilerek gelen sözlere;
“ Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.” denilerek, değişime ilişkin anlatım. 
Buyurun, birlikte göz atalım; “Tek bağımsız bölümlü (villa gibi) müstakil konut binalarında ön bahçeler, parsel sınırından 2 metre geri çekilmek kaydıyla açık otopark alanı olarak düzenlenebilir.”
“d) Mevcut yapılarda parsel maliklerinin ilave otopark yapmak istediği durumlar ile birinci fıkranın (b), (c) ve (ç) bentlerine göre otopark ihtiyacını karşılayamadığı idarece tespit edilen yeni yapılarda; ticari amaçla işletilmemek, 634 sayılı Kanun uyarınca muvafakat alınmak, ayrıca değişiklikten etkilenen bağımsız bölüm malikinin muvafakati alınmak ve taşıyıcı sistemi olumsuz etkilememek kaydıyla arka bahçede binalara 2 metreden fazla yaklaşmamak, arka bahçe mesafesi içinde zemin kat yüksekliğini aşmamak, arka bahçe mesafesi dışında bina yüksekliğini aşmamak kaydıyla zemin üstü mekanik otoparklar ve/veya taşıt asansörü yapılabilir.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Alanı 120 m2 den küçük olup kat adedi 3 ve üzeri olan mevcut parsellerin otopark ihtiyacı, talep edilmesi halinde otopark bedeli alınmak suretiyle genel veya bölge otoparklarından karşılanır.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Yapı kullanma izin belgeli olup inşaat alanı, emsali, bağımsız bölüm sayısı, kat sayısı artışı ile kullanım amacı değişikliği olacak şekilde tadilat yapılacak yapılarda ise artış veya değişikliğe konu alan üzerinden artan otopark ihtiyacı, parselde ya da binada karşılanamaması halinde otopark bedeli alınmak suretiyle genel veya bölge otoparklarından karşılanır.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin Geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “30/6/2019” ibaresi “31/12/2019” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 6 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.”
Ramazan Ramazan, neler anlattın, neler paylaştın, kafamız karıştı diyebilirsiniz. Haklısınız da. Ne var ki bu konular önemli konular.
Mevzuu önemli bir kere… Tabi, parseli, arsası, kısacası taşınmazı ve taşınır yapmak isteyenlere önemli bu denilenler. Ben, sadece bilgilendirme görevimi yerine getireyim istedim. Haydin kalın sağlıcakla.