.

Başkent gündemine şöyle bir göz attım. Merek edilen soruları yanıtlarını da buldum. Paylaşayım istedim.
Güne özel bir başlık atacak olursam; “YENİN SİSTEM ÜZERİNEYANITI ‘EN’ MERAK EDİLEN SORUYA,
MİLLİ SAVUNMA BAKANI ‘AKAR’DAN, NET YANIT…” diyebilirim.
Başkent Gündeminin öne çıkan haber başlıklarından biriydi bahsettiğim bu konu. Dilerseniz önce sorulan soru diyeyim, ardından da gelen yanıtı aktarayım.
TSK’ için Yenin sistem devrede. Haliyle merak edilen sorular var. Hem de yığınla. İşte bunlardan sadece biri; "Yeni sistemin Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir zafiyet yaratmayacağını çok net şekilde söyleyebilir misiniz?” soru.
Bu soru, Milli Savunma Bakanı Akar’a yöneltiliyor ve gelen yanıt tam olarak şöyle oluyor;
 "Gayet tabii. Bu konu çok ayrıntılı bir şekilde bütün komutan arkadaşlarımla beraber ilgili subay, astsubaylarla, kıtalardaki arkadaşlarımla beraber konuşulup, görüşülüp belli nitelikleri, esasları koruyacak bir şekilde yapıldı.
Bunlar için de yeterli bir sistem. Bizim dileğimiz, temennimiz Mecliste bu şekilde muhafaza edilmesi lazım. Bir konuda yapılacak bir değişiklik bir başka konuyu çok ciddi şekilde etkileyebiliyor.”
Başkent’e doğru gerçekleştirdiğim haber turunda rastladım bu bahsettiğim detaylara. Aslında, dahası da vardı denilenlerin.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan gelen ifadeler, sadece yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklamalar değildi.
Dedim ya dahası da vardı. Lakin, yeni sistem ile alakalı sözlerinden, benim en çok dikkatimi çeken ifade şuydu, sayın Akardan net şekilde gelen;”Mutlaka bizim erlerimiz Mehmetçiğimiz olacak. Bu anlayışı yaşatacağız"
Öyle ya, bence de Mehmetçik ilelebet olmalı ve yaşamalı.
Çok merak edilen bir diğer konu da S-400’ erdi. Bu konuda da net sözleri vardı Bakan Akar’ ın.
Bu konudan söz etmeden evvel, bir dönemin tartışma konusu S-300’ ler ve onların Çanakkale Boğazı’nda yakalanan rampaları geldi aklıma.
90’ lardı, ‘Nataşa-1’ isimli Ro-ro, Ukrayna’dan yola çıkmış ve yükünü traktör olarak beyan etmesine karşın, içi S-300 rampası doluydu. Üstelik varış limanı Kıbrıs Güney Rum kesimiydi.
Bizden kaçar mı hiç. Dönemin İstanbul Gümrükler Başmüdürü Ali Bakan Mete’nin ekibi sobelemişti bu gemiyi Gelibolu önlerinde. Çanakkale geçilir miydi hiç…?
Günümüzde, geçmiş yıllardaki mesleki Anılarımı tazeletmeye neden S-400’ ler oluverdi.
1998 yılı, 15 Haziran Pazartesi günü, Gelibolu önlerinde durdurulan o gemini yükü, o yılların tartışma konusu S-300’ lerle çok ilgiliydi. Hatırlıyorum da, benim de imzamı taşıyan haberi Hürriyet manşetine taşımıştı.  Hakikaten deprem etkisi yaratmıştı Çanakkale’ yi geçilmez sanan o geminin yakalanan savaş yükü.
Bu gün yine ‘S’  takısı başta füzeler gündemimizde. Yani S-400’ ler.
Milli savunma Bakanı sayın Akar; "S-400’ün tedariki ile ilgili yaptığımız anlaşmalar, sözleşmeler çerçevesinde bazı ayrıntılar var. İlgili kurum, kuruluşlarımız bunlarla ilgili görüşmeleri sürdürüyorlar” diyerek günümüzün güncel konusuna ilişkin de sözler ediyordu Başkent’te.
Ayrıca, "(F-35’ler) Biz şu anda bu faaliyetlerimizi bize verilen sorumlulukları tam olarak yerine getirecek şekilde sürdürüyoruz. Dolayısıyla normal bir düzen devam ediyor" diyerek, bir diğer önemli başlık için konuşuyordu.
Bayram geldi kapıya dayandı. Evlerimizde bir telaş başladı. Temizlik. Bayram temizliği.
Temizlik konusunda, hayli ısrarlı bir adres de, bilindiği üzere TSK. İçindeki çürük elmaları ve hainleri temizliyor TSK.
İşte bu konuda da sözleri vardı milli Savunma Bakanı sayın Akar’ ın. Diyordu ki; "TSK'da büyük ölçüde temizlik yapıldı"
FETÖ /PDY temizliğini uzunca süredir devam ettiren TSK, bu konudaki kararlığını yine gözler önüne serdi kısacası.
 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ ın bu açıklamaları, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda geliyordu.
S-400’ler ve yeni askerlik sistemine ilişkin çarpıcı ifadeleri gibi, TSK’nın ülkesinin, milletinin birliğini, vatanının güvenliğini, hak ve menfaatlerini korumak ve kollamakla görevli olduğunu tekrarlaması da önemliydi sayın bakan’ ın.
Terörle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirten Akar, 462 bin kilometrekarelik mavi vatanda da ülkenin hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli görevlerin başarıyla yerine getirildiğini dile getiriyor,  görevlerin yapılmasında personel ve lojistik olmak üzere iki temel hususun olduğuna dikkat çekiyordu.
Kamuoyunda en çok merek edilen, Yeni askerlik sistemine ilişkin sözleri netti sayın bakan’ ın.
Yenin sistem hazırlanırken gençlerin kişisel, mesleki ve eğitim alanlarındaki ihtiyaçlarının da göz önüne alındığına vurgu yapıyor ve ekliyordu;
Amaçlarının, TSK'nın ihtiyacının karşılanması başta olmak üzere öngörülebilir, süreklilik, eğitim, mesleki ve sosyal gelişim ihtiyaçlarıyla eğitimli insan kaynağının etkin kullanılması olduğunun altını çizerek.
 PEKİ YA BEDELLİ…? “Optimal rakam 30 bin”
Bedelli askerlik ücretinin 30 bin lira civarında olacağı söylemlerine ilişkin de açıklamaları vardı sayın bakan Akar’ ın.
Diyordu ki; “Üniversitelerden destek alarak yaptığımız projeksiyonlarda 15 bin lira alırsak ne olur, 20, 30, 40, 50 bin alınırsa ne olur diye bir takım örneklemeler yapıldı. Hem bizim ihtiyaçlarımızın karşılanması hem gençlerimizin ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi hem de ülkemizin ve milletimizin savunma ve güvenliğinin tehlikeye girmemesi için nasıl yapılabilir denildiğinde en optimal rakam olarak 30 bin lira bulundu. Devamlı tartışma konusu olmasın diye yapılan çalışmalarla kurala bağlandı. Genel ifade olarak söylemek gerekirse bir asteğmenimizin aldığı takriben 5 bin liralık maaşın 6 katı. Bu artık bir tartışma olmayacak, asteğmen maaşı artıkça bu da artacak”  
90’ LARDA S-300, ŞİMDİLERDE ‘400’
Başlarda bahsettiğim, 90’ lardaki  S-300 hikayesinin, bu günlerde konuşulanı malum S-400
S-400’lerin ne zaman geleceği sorusu üzerine sayın Bakan Akar, "S-400’ün tedariki ile ilgili yaptığımız anlaşmalar, sözleşmeler çerçevesinde bazı ayrıntılar var. İlgili kurum, kuruluşlarımız bunlarla ilgili görüşmeleri sürdürüyorlar” diyordu.
Bizler de; ‘Haydi hayırlısı..’ diyelim o vakit…
 ABD’nin S-400 tedariki nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulaması durumunda alınacak tedbirlerin sorulması üzerine de netti sözleri sayın Bakan Akar’ ın.
Nasıl mı…? Aynen şöyle;
 “Varsayımlarla ilgili konuşmayalım. Biz şu anda bu faaliyetlerimizi bize verilen sorumlulukları tam olarak yerine getirecek şekilde sürdürüyoruz. Nedir bu? Bizim F-35’lerle ilgili ödememiz gereken para vardı. Bu parayı eksiksiz ödedik. Bizim bununla alakalı parça üretimine yönelik talepler vardı. Bunları yerine getirdik. Biz uluslararası hukuk hem ikili ilişkiler bakımından bunları gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti’ne teslim edilmiş dört adet F-35 var. Bunlar şu anda ABD'deki üstte faaliyetlerini sürdürüyor. Dört pilotumuzun eğitimi devam ediyor, şu ana kadar yüzlerce astsubayımız bakım kursu aldı ve döndü. Şu anda 37 personelimizin eğitimi devam ediyor. Diğer taraftan da F-35’leri konuşlandıracağımız Malatya’da da bize düşen görevleri eksiksiz yapıyoruz. İnşaatlar sürüyor, hangarlar hazırlanıyor. Dolayısıyla normal bir düzen devam ediyor”  
TSK’ DA FETÖ TEMİZLİĞİ..
Bu başlığı sayın Bakan Akar’ ın şu ifadesi attırıyordu. "TSK'da büyük ölçüde temizlik yapıldı"
"TSK'nın tamamıyla FETÖ'den arındırıldığını söyleyebilir misiniz?" sorusunu yanıtlar iken sayın Bakan Akar;
 "Silahlı Kuvvetlerden bunlar temizlendikçe güçleniyor. Yargı ile temaslarımız, idari anlamda çalışmalarımız, istihbarat birimleriyle temaslarımız sürüyor. Yeni bilgi, belge çıktıkça bunlarla ilgili gerekli işlemleri tereddütsüz şekilde yapmaktayız. Bu mücadelenin devam ettiğini söyleyebiliriz. TSK’ da büyük ölçüde temizlik yapıldı” ifadelerini kullanıyordu.