.

 
 ATATÜRK evindeki resmi Programa, Türkiye adına katılan isim, Çanakkale oldu.             
 
Hafta sonu büyük bir coşkuyu yaşadık. Milli Mücadele’nin başladığı o günün 100. yılını.
Atatürk’ ün Samsuna çıkışının ve milli mücadelenin başlangıcının 100. Yılında, bir Çanakkale değeri olan  ÇAFAD, Türkiye’ nin Selanik Başkonsolosluğu tarafından yapılacak 100. Yıl resmi programın resmi davetlisi oldu.
 
Bu şu da demek; Yüce Önder’ in, Dünya tarihine, ismini askeri deha olarak yazdırdığı coğrafyanın, bir kez daha gururlanması demek.
 
Biliriz ki, 10 Ağustos 1915 Anafartalar Zaferi ile başladı her şey. Yarbay Mustafa Kemal’ in dünya savaş tarihine adını altın harflerle yazdırdığı coğrafya, Çanakkale’nin çocukları, pek anlamlı resmi programın konuğu olarak Şehitler coğrafyasının adını Selanik’te hatırlatacak. Bundan büyük gurur olur mu hiç…?
 
Selanik Belediyesi, Uluslararası Çok Dillilik Fuarına, ülkemizi temsilen ÇAFAD’ ı davet etti. ÇAFAD sınırları aştı ve Çanakkale’nin adını her zamanki gibi yine ettirdi. Eee o halde kutlamak gerek.
 
17 Mayıs akşamı Selanik Belediyesi fuar alanında başlayan festivale, 23 ülke stand kurarak katılmıştı.
Her ülkenin kültürel etkinliklerini sergiledikleri amfi tiyatroda, bizim ÇAFAD,  20.30 -21.30 saatleri arasında 1 saatlik program ile izleyicilere keyifli anlar yaşatıp,  ülkemiz kültürü başta,  Çanakkale kültürünü danslar ve müzikler ile sergiledi.
 
Etkinliğe Türkiye’ nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman OKAN ve Eşi ile Selanik Belediye Başkanı Yannis BUTARİS ve kalabalık bir izleyici grubu katılmış. Selanik’te esen Çanakkale rüzgarı davetlileri almış götürmüş baka diyarlara.
 
Ülke ezgilerimizden mink bir konser sunan ÇAFAD, daha sonra Çanakkale, Silifke ve Karadeniz yörelerinden halk oyunları sergilemiş.
 
Etkinliğin sonunda etkinliği izleyenler ile beraber Yunanistan'ın en çok bilinen oyunlarından Hasapiko sergileyen ÇAFAD dansçılarına, Selaniklilerde eşlik edince ortaya muhteşem bir dostluk görüntüsü çıkmış.
Türk-Yunan dostluğuna, bundan güzel katkı olur mu hiç…?
Kol kola sirtaki oynayan dansçılar ve izleyiciler gösteri alanını bir birlerine sarılarak terk etmişler. Muhtemel ki, gelecek yıl yine buluşma dileğiyle,.
 
19 Mayıs 2019 Pazar günü Atatürk'ün evinde yapılan resmi tören Türkiye’ nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman OKAN konuşmaları, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlamış.
 
Atatürk'ün evinin bahçesinde bulunan ve bu anlamlı günü kutlamaya Türkiye’ nin çeşitli yerlerinden gelen 600’ e yakın Türk te varmış elbet bu bahsettiğim törende.
 
Gelelim, bir başka anlamlı sunuma. ÇAFAD tarafından Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirilmiş, yüce Önder’ in evinde.
 ÇAFAD Dansçıları bir çok yöreden örnekler sunmuş bu anlam yüklü programda.
Sonrası daha da renkli. Ve de hakikaten çok anlamlı. Programın sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Halk Oyuncular Birlik Platformunu projesi olan; "Dünya Atabarı Oynuyor" kapsamında, Selanik Başkonsolosu ve eşi olmak üzere bahçede bulunan her kes ile Atabarı oynanıyor.
 
Ben sordum, o konuştu. Yani ÇAFAD Başkanı. ÇAFAD Başkanı Selim YAZAN ; “Bu bizim 2.kez resmi etkinlik için Selanik’e gelişimiz, ilk etkinliğimiz 2018 Troya yılı kapsamında olmuş ve çok güzel geçmişti.
Burada Ülkemizi ve Çanakkale’ mizi tanıtmak bizim için büyük bir onur.
Bu konuda Selanik Başkonsolosumuza ve değerli eşine nazik davetleri ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum.
Selanik’e gitme konusunda destek veren Sayın Valimiz Orhan TAVLI' ya şükranlarımızı sunuyoruz.” Diyordu.
 
Dahası şu sözleri de pek anlamlıydı Başkan Yazan’ ın. Diyordu ki;
 
“Çanakkale büyük bir marka ve 2018 Troya yılından sonra da tüm dünyanın farkına varmaya başladığı bir değer oldu bu bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Bu etkinlikte bizlerle beraber olan çocuk dansçılarımıza ve velilerimize, Üniversiteli dansçılarımıza , yetişkin dansçılarımıza ve eğitmenlerimize çok teşekkür ediyorum”
 
“Dünya markası şehrin, markalar üstü sivil toplum kuruluşu ÇAFAD, daha ne yapsın be kardeşim ?”diye sormadan edemiyorum. Bilmem anlatabildim mi…?