.

Osmanlı ordusu 1. Dünya Savaşında Çanakkale, İran, Galiçya (Romanya) da olmak üzere toplam 9 cephede savaştı.
Bu savaşların hepsi önemli idi. En zor ve çetin geçen Çanakkale cephesidir. 18 Mart 1915 günü İngiliz ve Fransız deniz birlikleri boğazı zorlayarak geçmeye çalışmış. Nusret Mayın gemisinin boğaza döşediği mayınlar harekatın kaderini değiştirmiş 639 kişilik mürettebatıyla Bouvet onun ardından Infexible ve Bolva zırhlıları sulara gömülmüştü. Böylece boğazı geçemeyeceklerini anlayan düşman birlikleri verdikleri ağır zayiattan sonra geri çekilmek zorunda kalmışlardı.
Deniz savaşları 3 ay sürdü 18 Mart 1915’de bitti. Daha sonra 25 Nisan 1915’de başlayan kara savaşları da 8 ay sürdü, Ocak 1916 da bitti.
Gelecekte ülkemizi kurtaracak olan Ulu Önder büyük insan Mustafa Kemal ATATÜRK burada kendisini tanıttı tecrübe edindi güven aldı.
Çanakkale’de hayatını kaybedenlerin esir düşenlerin, yaralananların, hasta olanların, sayısı 500 binin üzerinde.
Genel Kurmay kayıtlarına göre Çanakkale’de toplam kaybımız 211 bin idi. İngiliz kayıtlarına göre İtilaf Devletlerinin toplam kaybı 252 bin. Bunlar Avusturalya, Yeni Zelenda, Kanada, İskoçya, İrlanda, Senegal, Fransız, ve Dominyonlarından toplanmış askerler.
İngilizler 1915 yılı bitmeden Çanakkale’de hayatını kaybeden askerlerine mezarlık yapmak ve onların mezarlarını koruma altına almak için harekata geçmişlerdi.
Seddülbahir Çanakkale Savaş alanlarında mezarlıklar inşa edilmiş ve bunların etrafı tel örgü ve taş duvar yapılarak koruma latına alınmıştır.